Saturday, September 2, 2017

Umrah -Mekah Part 5

Assalamualaikum..


Hari ni hari terakhir kami di Mekah.. allahuakbar sedihnya nak tinggalkan bumi mekah ni.. 
insyaallah kami pasti akan datang lagi ke sini..
jadinya hari ni kami akan ke Masjidil Haram untuk kali terakhir dan melakukan tawaf wida'
sebelum buat tawaf wida' kita bergambar dulu

ni di depan shopping complex dalam zam zam tower yang betul2 berhadapan dengan pintu masuk king abdul aziz








pak angkat mursyid..haha.. awat mursyid buat muka lagu tu..

selesai bertawaf wida' kami terus balik ke hotel.. dan bersiap sedia untuk bertolak ke Madinah .  
kami akan naik flight di airport Madinah untk kembali ke tanah air..

lepas je habis tawaf wida' saya mula rasa tak sedap badan..
masa dalam perjalanan ke Madinah.. badan saya mula panas, tekak mula sakit, dan badan jadi lenguh2.
sampai di airport Madinah, saya dah tak larat sangat.. tapi bertahan jugak.. 
tak mau bukak posa walaupun tak larat sangat2.


dah sampai airport Madinah

masa ni tak larat sangat2 dah.. masuk je dalam airport kena beratur lagi..
lepas je selesai check in semua, sementara tunggu waktu nak berbuka puasa,
saya memang baring terus atas kerusi airport.. 
demam panasss.. 

masuk waktu berbuka, andalusia bagi nasi arab sorang satu.. lepas berbuka n solat jamak maghrib dan isyak, saya baring balik atas kerusi.. lepas tu beratur pulak untuk masuk flight..

Sampai ke Klia pukul 10 pagi, lepas settle semua urusan dalam pukul 1petang, kami terus keluar jmpa famili yang dah menunggu, lepas tu terus ke klinik.. saya demam agak teruk..

lepas makan ubat klinik, lega sikit... lepas tu esoknya kami balik ke Taiping..
sampai Taiping demam makin panas..
pegi Hospital Colombia pulak.. bgtau dr baru balik umrah,
terus kena kuarantin di rumah 5 hari sebab dr takut virus Merscov..

so bercuti lagi 5 hari di rumah.. nasib baik dalam tempoh tu demam dan batuk makin baik.. Alhamdulillah..




Friday, September 1, 2017

Umrah -Mekah part 4

Assalamualaikum..

Hari ke 5 di Mekah.. macam biasa la ke masjid je aktiviti nye.. 
dan menyinggah shopping jugakk sikit-sikit
memang tak de gambar sangat hari ke 5 ni...
ni saja yang ada..haha


lepas solat Maghrib rasanya masa ni.. naik ke rooftop masjidil haram nak sambung berbuka dengan nasi arab pulak..

Esok hari ke enam kami dah nak balik.. huhuhu.. sedihhhhhh nak tinggalkan bumi barakah ni.. 

Thursday, August 31, 2017

Umrah ramadhan- Mekah Part 3

Assalamualaikum..

Hari ke empat di bumi barakah Makkah Almukarramah.. 
Aktiviti harian kat sini macam biasa la.. ulang alik masjid je.. 
tapi kadang-kadang singgah melontar jap kat kedai2.. haha

tapi sebabkan Bulan puasa kat sini, panasnya masyaallah.. 
jadinya agak membantutkan semangat nak melontar tuh.. haha
keluar masjid je panas membahang.. kira nak cepat sampai bilik hotel je.. 
kalau nak shopping pun masuk kedai dalam shopping complex.. ada aircond..
selese nak melontar pun...kekeke

lepas solat zohor.. nak balik bilik rehat jap.. masa ni cuaca kat mekah 44 darjah celcius kalau tak silap... abam pulak kepala botak..
 kena tutup kepala la... bersinaq sangat..haha


masa ni nak ke masjid.. sebelum waktu berbuka puasa


inilah tugasan harian mursyid kat sini.. refill botol air dengan air zam-zam.. 
waktu ni lepas solat maghrib dan tengah tunggu waktu solat Isyak.. 
sambil tunggu kami makan bekal yang kami bawa siap2.

tengah berbuka dengan nasi arab sedappp.. Mursyid seronok sungguh duduk di sini.. 
nak datang lagi dia kata.. insyaallah nakk kita pasti akan datang lagi... 



menunggu waktu solat isyak dan tarawikh..




sambil menunggu waktu solat isyak macam ni la aktiviti depa dua beranak..


Alhamdulillah selesai solat Tarawikh hari ke 4 di Mekah.. 
Allahuakbar rindunyaaaa ke sana lagi..


Monday, August 28, 2017

Umrah ramadhan -Mekah part 2

assalamualaikumm..

Hari ketiga di mekah.. hari ni keluar unttuk bermiqat di masjid tanaim untuk umrah ketiga..
saya pakai tudung arwah mak..
dan saya buat umrah untuk arwah mak hari ni..

di depan masjid Tanai'm lepas selesai bermiqat.

dalam perjalanan ke masjidil haram untuk menunaikan umrah ketiga..


ni lah aktiviti mursyid sementara tunggu waktu solat..  masa ni dia dengan abah dia.. 
duduk kat tangga sambil merenung kaabah katanya... dapat pahala jugak mursyid kata.. haha


dah selesai umrah ketiga.. nak p bercukur pulak


selamat dah bercukur.. licin.. haha



ni duduk kawasan perempuan pulak dengan mama.. sibuk dengan aktiviti dia lagi..
memandangkan dia tak puasa.. so sy memang bawak bekal untuk dia masuk ke masjid..

bila dia lapar dia masuk dalam telekung saya.. makan dan minum.. haha


beginilah suasana di dalam masjidil haram setiap waktu..


 lepas berbuka dengan kurma dan air zam zam, semua jemaah akan solat maghrib dulu.. 
lepas selesai solat maghrib kami naik ke rooftop masjidil haram untuk makan bekalan yang kami bawak iaitu nasik arab kegemaran mursyid.. 
kebanyakan yang bawak anak suka duduk bahagian rooftop ni.. 
time makan kat atas ni, nanti adala yang share makanan depa dengan kita walaupun tak kenal.. masing-masing seronok nak bersedekah..

makan pun kena cepat..sebab satg pekerja pembersihan masjid akan start cuci keseluruhan kawasan sebelum solat isyak ..

mursyid tolong ambikkan air zam-zam untuk pak arab ni.. depa bagi roti kat dia..

terduduk keletihan dok ambik air zam zam bagi kat orang..haha.. banyak pahala mursyid. insyaallah


balik tarawikh kita makan aiskrim dulu.. sedappppp sangat..