Saturday, August 12, 2017

Umrah Ramadhan 2017-Part 2

Assalamualaikumm...

Hari kedua di Madinah.. lepas bangun tido terus siap2 sebab semalam mutawwif dah pesan untuk tunggu di bawah pukul 6.30 pagi .. 
sebelum pukul 6.30 kami dah turun n tunggu di lobi hotel..


Hari ni grup perempuan akan ikut ustazah untuk ziarah ke masjid nabawi.. dan masuk ke raudhah.. 
grup lelaki akan ikut mutawwif untuk ziarah.... jadi terpisah la kami.. 
mursyid dengan abah dia.. saya dengan grup perempuan.. 

yang grup perempuan ni kena pegi berkumpul di lobi hotel apa ntah .. tak ingat dh nama hotel tu.. 
kat situ ustazah akan bagi penerangan sikit.. berkongsi pengalaman dan bagi tazkirah sekali,..
lepas selesai semua tu, kami terus bergerak ke masjid nabawi... 

ustazah bawak terus ke gate 25 iaitu gate untuk masuk ke Raudhah.. kami berkumpul di situ sekejap.. ustazah pesan untuk ambik wudhuk siap-siap kalau belum atau dah batal.. 
lepas tu ustazah bawak kami masuk ke dalam masjid.. dalam masjid tu ustazah pesan untuk buat solat sunat dan baca quran sebelum masuk ke raudah..sebab raudhah akan dibuka pukul 7 pagi sehingga pukul 11 pagi untuk kaum wanita.. 

lepas tu baru ustazah bawa kami masuk ke raudhah.. nak masuk raudhah tu kena tunggu lagi.. 
ikut kumpulan berbahasa melayu.. ikut je signboard yang dia pegang tu.. mana tulis bahasa melayu, join je grup tu.. 

lepas tunggu agak lama, baru la giliran kumpulan berbahasa melayu masuk ke raudhah.. nak tau kat mana raudhah, tengok carpet warna hijau lembut.. itu adalah raudah.. 
Raudah ni nabi sebut sebagai taman syurga.... masyaallah tak terkata bila dapat masuk ke taman syurga.. Raudhah ni terletak diantara mimbar dan makam rasulallah .. 
inilah antara tempat mustajab berdoa.. 

dalam raudhah ni tak leh lama-lama.. nanti pegawai yang jaga akan suruh kita keluar.. 
untuk berlama-lama dalam raudhah teruskan bersujud walaupun dah habis solat sunat..
 berdoa la  waktu bersujud tu.. 


berkumpul di luar masjid nabawi bersama grup perempuan lepas keluar dari raudhah
 ustazah bercerita tentang perkuburan baqi'.. kaum wanita tak boleh masuk kesitu.. 
jadi kami tengok dari kejauhan je lah

lepas selesai ziarah dengan ustazah, saya balik ke bilik hotel untuk berehat sebelum masuk waktu zohor.

yang bawah ni pulak gambar-gambar ziarah grup lelaki.. 
abah dan mursyid dapat la masuk perkuburan baqi' tu..




mursyid ziarah di kawasan perkuburan baqi'

Mursyid berdoa di dalam Raudhah. nampak tak carpet hijau tu.. itu la kawasan raudhah


lepas rehat sekejap di hotel, kami turun ke masjid untuk solat zohor dan asar... 
Lepas asar, petugas2 masjid nabawi akan mula buat persiapan untuk berbuka..
pekerja-pekerja di masjid nabawi ni memang cekap buat kerja..

kat sini bulan puasa memang rezeki melimpah.. ramai orang sedekah untuk berbuka... 
semua orang dapat makan free.. berebut-rebut diorang nak bersedekah makanan.

suasana berbuka di kawasan lelaki

suasana berbuka puasa di kawasan perempuan..

hari pertama berbuka di masjid nabawi, saya tak dapat masuk ke dalam... dah penuh.. 
jadi buka kat luar  masjid je..
 lepas berbuka, solat maghrib.. lepas solat maghrib kami balik makan kat hotel sementara tunggu isyak. perot orang malaysia wehh.. mana mau makan roti dengan yogurt ja wehhh. kena pekena nasi jugak baru lega...lepas tu kami akan ke masjid balik untuk solat isyak dan tarawikh.

suasana lepas solat tarawikh di masjid nabawi







Saturday, August 5, 2017

Umrah Ramadhan 2017 part 1

Assalamualaikum..

Syukur alhamdulillah.. kami sekeluarga dah pun selamat menunaikan umrah di awal ramadhan tahun ni.. syukur sangat-sangat sebab allah makbulkan doa kami untuk sampai ke sana.  
Walaupun saya sangat-sangat terkilan sebab tak dapat bawa bersama ibu saya yang dikasih yang telah kembali ke rahmatullah sebelum sempat menunaikan umrah bersama-sama kami... 
saya dah lama berniat nak bawak mak bersama2 saya pegi umrah.. 
dan alhamdulillah bulan oktober tahun lepas , lepas kami decide nak pegi umrah, 
saya terus bagitau dia yang saya akan bawak dia bersama kami pegi umrah.. 
dia sangat happy bila saya bagitau nak bawak dia pegi umrah.. 
tapi dia ada cakap.. sempat ke mak ni nak pegi .. saya cakap sempat mak ..insyaallah ..
tapi kita hanya mampu merancang... 
allah sebaik-baik perancang.. 
sekurang-kurangnya saya sempat bagitau dia dan buat dia happy.. 

okehh tak leh taip banyak-banyak pasal mak.. satg banjirr..  

sooo 28 mei 2017 bersamaan 1 Ramadhan 1438 kami sekeluarga pun berangkat untuk menunaikan umrah.. sehari sebelum tu kami dah bertolak ke kl dan singgah di rumah adik ipar saya.. esoknya dalam pukul 9 pagi kami bertolak ke KLIA. flight kami pukul 2 petang.. 

sampai je kat KLIA terus ke kaunter untuk susun beg untuk check in.. 
dan travel agent bagi tag nama sorang satu.. 

dah selesai check in .. masing-masing dah pakai name tag..

lepas tu kami berkumpul  setempat untuk dengar taklimat dan ambik passport.. 

sementara tunggu untuk dengar taklimat..

lepas selesai taklimat dan ambik passport.. sesi bergambar bersama keluarga la.. 




adik saya sekeluarga lambat smpai.. dah dekat2 nak masuk baru diorang sampai.. 

jadi bergambar sekali lagi dengan adik saya sekeluarga pulak.. hahaa..

lepas dah bersalam-salaman dengan kaum kerabat.. kami pon masuk dan melambai-lambai..haha

bantal cat dah merata tempat dia p.. sampai ke mekah pon angkut..haha

dalam flight .. sebelum bertolak ni.. tu yang segar bugar lagi...

sepanjang 8 jam perjalanan tu, mursyid layan cerita kartun je... so dia tak boring dan tak la mengganggu gugat ketenteraman awam.. dalam pukul 7.30 waktu malaysia, diorang akan hidangkan makanan.. untuk yang puasa dia tapau siap2.. yang tak puasa dalam flight tu mursyid je kot.. kakaka.. so dia makan tanpa rasa bersalah.. 

jadinya kami ni puasa lebih masa la hari tu.. pukul 12 malam kot sampai madinah, baru masuk waktu berbuka sana iaitu pukul 7 malam waktu madinah.

saya dah tak tahan nak muntah.. sebab terlalu lama puasa kot.. tak tahan.. 
tapi nasib baik tak termuntah..selamat puasa chek..

kelua je pintu kapai.. berjalan pun terhuyung hayang macam orang mabuk...haha.. 
tak stabil rasa.. terus cari port nak duduk n berbuka puasa.. 

duduk je terus minum air.. lepas tu bukak la bekal yang daapat atas flight tu, masuk je sesuap terus rasa nak keluar balik..so x jadi makan.. minum air je..




sebenarnya tak stabil lagi nihh... 


lepas tak jadi makan, kami terus gerak masuk ke dalam airport madinah..
sekali sampai kat imigresen dah beratur panjang.. 
nasib baik kami tak makan tadi.. 
kalau tidak lagi panjangggggg la barisannya.
di tambah pulak dengan perangai pak arab pegawai imigresen tu macam sesaje je buat2 lambat.. 
tapi masing-masing datang ke sini dengan hati yang bersih lagi suci, so semua sabaaaarrrr je.. hahaha.
menunggu jelah dengan penuh tawadhuk..kekeke

setelah bersabar selama hampir 1 jam lebih, baru melepasi imigresen.. 
lepas tu terus ke tempat beg untuk ambik beg. 

hat baju ijau tu dari Malaysia sampai ke Madinah nak minum air teh jaaaaa..

lepas ambik beg terus keluar n cari bas nombor 1. nombor bas ni memang dah dimaklumkan awal oleh agent.. nama mutawwif pun agent dah bgtau siap2..
lepas simpan beg, terus naik atas bas dan tunggu jemaah lain yang naik bas yang sama..
dekat pukul 2 pagi waktu malaysia, baru la kami gerak ke hotel..rasa nak tido je...
letihnyaaa allah saja yang tau.. 

dah selamat naik bas

kami antara yang terawal naik bas..

tapi sebab excited kann kali pertama jejak kaki ke bumi madinah , kami tak tido pun dalam bas.. 
seronok dok tengok suasana madinah di malam hari.. sambil tu Mutawwif dok bagi tazkirah dan ucapan aluan selamat datang la kira..

kami sampai di hotel betul2 waktu orang tengah keluar dari masjid nabawi lepas solat tarawikh.. jadi bas tak dapat masuk dekat hotel, sebab hotel tu dekat dengan masjid nabawi.. so driver bawak kami ronda-ronda dulu.. lepas tu baru pegi hotel balik.. kami stay dekat hotel mawaddah al waha. 
dekat je dengan masjid nabawi..

sampai hotel, mutawwif bagi nombor bilik .. lepas tu angkut beg naik ke bilik.. tapii kat sini pun menguji kesabaran jugak... lif ade 3 je.. yang nak guna lif raaamaii.. masing-masing pulak dengan beg gabak2 tiga empat biji beg.. jadi ambik masa lamaaa sangat nak tunggu giliran naik lif.. 
sabaaar lagiiii.. sabariahhh sungguh..
memang kena banyak bersabar mai sini.. 

lepas settle semua, tak sempat rehat..
sebab lepas tu dah kena turun bersahur pulak.. 
lepas sahur tunggu solat subuh, lepas tu tidur sekejap.. kena jugak rehat..
 semalaman tak tidor.. 

hari kedua next enttry 








Saturday, July 29, 2017

Persiapan umrah ramadhan 2017

Assalamualaikumm..

Alhamdulillah saya sekeluarga dah pun selamat balik dari umrah... dah balik baru nak cerita persediaan sebelum g umrah harituh ...hahaa.. major throwback ni..

ok lepas kami decide untuk pergi umrah di bulan ramadhan, kami start cari travel agent yang sesuai la.. cari punya cari akhirnya kami pilih andalusia travel.. so kami daftar awal-awal lagi iaitu bulan november 2016 kami dah daftar siap2 untuk pergi umrah bulan ramadhan 2017.

lepas dah daftar tu ada masa 6 bulan kot untuk buat persediaan.. so saya buat tak tau jela.. hahaha ...rasa macam lambat lagikan... persiapan rohani tu tak yah citer la kat sini.. 
macam terlajak beno eh nak cerita semua..

bila tinggal lagi 2 bulan nak berlepas baru la mula google persiapan yang perlu dibuat sebelum ke sana.. memandangkan saya pergi umrah dengan suami dan mengheret sekali anak teruna saya amad mursyid, so nak kena tau jugak persiapan kalau bawak anak nih...

semak imigresen 

ok perkara paaaaaaaaaaaaaling penting... haa panjang paling tu sebab sangat penting.... buleh jadi penyebab hampa tersangkut kat airport kalau tak buat benda nih.. terutama sekali bagi mereka-mereka yang meminjam ptptn pastu buat-buat lupa nak bayaq.. hahaha...
jadi cek dulu nama anda blacklist imigresen atau tidak.. 

saya nak kongsi ni pengalaman saya sendiri ye.. saya adalah peminjam yang tak lupa nak bayar ye.. saya memang potong gaji tetiap bulan untuk ptptn.. tapiiiii jangan yakin sangat kak walaupun dah potong gaji..saya ada dpt emel pasal tunggakan ptptn saya,
saya abaikan sebab dok ingat dah potong gaji...
tapi nasib baik saya cek dulu nama, sekali tengok kena blacklist imegresen..
haa melopong akak dik membayangkan mursyid dan abah dia melambai2 pada akak yang ditinggalkan di KLIA,, huhu.. 
jadi saya terus ke pejabat ptptn untuk settlekan apa yang tetunggak tuh dan clearkan nama dalam senarai blacklist.. lepas 2 minggu cenggituh saya cek balik tengok nama saya dah clear.. alhamdulillah,, legaaaaa

Dokumen

lepas dah clear baru buleh pikir nak buat persiapan lain..
mula-mula settelakan dokumen dulu la.. renew passport mursyid sebab dah expired..
passport saya n abah mursyid baru je renew masa nak pegi vietnam so buleh guna lagi..


lepastu kena sahkan salinan ic 3 beranak kat pejabat pendaftaran,
sahkan surat nikah kat pejabat agama..
dan juga kena ambik gambar berukuran passport dengan background putih dan bertudung hitam untuk perempuan.. yang lelaki tak leh tutup kepala..
semua ni untuk tujuan permohonan visa ye..
dan pegi ambik suntikan jugak.. cakap je nak suntik untuk umrah.. harganya rm150...


inilah rupa paras kad cocok tu ye..gamba tu pihak travel agent yang letak situ

 lepastu semua dokumen ni termasuk passport kena hantar kepada travel agent.

so masa kami g kursus umrah tu, kami bawak la semua dokumen yang diperlukan tu..
kursus umrah ni pun penting jugak tau..
kalau boleh pegi banyak kali sikit bagi paham betul-betul.. tapi kami sempat pegi dua kali je.. selebihnya banyak bertanya dengan kawan-kawan yang dah penah pegi umrah

ok settle semua pasal dokumen yang diperlukan..

keperluan pakaian

sekarang misi mencari keperluan umrah pulak.. kebetulan kami ada pegi mood republik penang dan ada booth fitrah alhajj yang memang jual kelengkapan umrah..
so kami beli siap2 kain ihram untuk abah dan mursyid.. abah beli 2 pasang..
untuk mursyid sepasang je cukup..

so siap kain baju pulak.. saya tak bawak baju banyak sangat..
berdasarkan pengalaman kawan-kawan yang pernah pegi umrah,
banyak yang pesan tak payah bawak baju banyak sebab kat sana banyak dijual jubah-jubah yang murah dan cantik-cantik..jadi nanti beli je kat sana..ye yeeh
so saya hanya bawak baju sekadar untuk persalinan 4 hari sajork untuk saya, abah mursyid dan mursyid
untuk kaum wanita elok bawak stokin lebih la.. memang banyak guna stokin di sana nanti..
stokin untuk tawaf saya beli sepasang saje..
lepastu telekung saya bawak 2 helai je tak payah bawak kain tau ..
dan 2 helai khimar saya bwk.. labuh kan ,,
so boleh bawak solat dan ziarah sekali..
selipar sorang sepasang..memang sepanjang kat sana guna selipar je..
 senang nak simpan dalam beg waktu nak masuk masjid.

lagi satu botol spray untuk ambik wudhuk ye.. saya beli sorang satu untuk abah dan saya..
memang sangat-sangat berguna kat sana nanti.. bukan sahaja untuk ambik wudhu tapi memang dok saja-saja pun spray muka,..haha.. sebab panasssss sangat kat sana waktu bulan puasa.

biasanya travel agency akan bagi checklist yang perlu dibawa. so kita boleh rujuk situ je la..
kalau ada barang lain yang kita nk bawak terpulang la..


ubat ubatan 

ubat- ubatan pun penting ye.. jangan lupa untuk ready siap2 ubat ubatan .
saya memang ready ubat-ubatan untuk mursyid dan juga utk saya dan abah mursyid.. ubat demam  selesema, batuk, semua tu wajib ada ye.
saya ni manusia spesis berangin, jadi saya ready ubat untuk berangin saya tu..
untuk ubat-ubatan ni pastikan dibalut dengan plastik wrap dulu ye.. lepas tu saya masukkan pulak dalam plastik yang jenis boleh tutup.. lepas tu masuk pulak dalam beg kecik..



toileteries

toileteris memang saya bawak lengkap satu set.. untuk kami 3 beranak.. kami ada juga beli lotion dan gel mandian yang khas untuk umrah.. tak de bau.. tapi guna sekali je kot..

pelembab bibir dan lotion pelembab wajib bawak.. sebab kat sana kering dan panas..
masa saya pegi tu memang tengah kemuncak panasnya.. memang asyik sapu lip balm je..
sebab bibir kering sangat2.. tambah2 bulan puasa masa tu..

alat mekap, bedak lipstik segala bagai spesis yang dok tonyoh kat muka semuanya ditinggalkan di tanah air ye.. dok sana memang tak pakai apa.. handbag pun tak bawak.. lupakanlah sebentar hal2 duniawi semua tu ye.. hahahahhahahaha..

Makanan

saya ni jenis suka makan pedas.. tak pedas tak puas..
 jadi saya bawak bekal serunding dan sambal kering..
paling penting stok makanan untuk mursyid.. saya bawak biskut, coco crunch dan maggi..
kalau mursyid lapar di mana-mana sahaja kita sumbat sahaja.. hahaha..
 dan sepanjang di sana, mursyid memang tak puasa haha. .. sana cuaca panas.. dan saya tau dia memang tak tahan kalau puasa..
so saya memang bawak bekal makanan dan air teh kegemaran mursyid setiap kali masuk masjid..
mcmna mursyid makan dalam masjid di bulan puasa ??? nanti saya cerita..haha

mainan dan buku aktiviti

memandangkan saya bawak anak saya ahmad mursyid pegi umrah sekali..
jadinya kena jugak siapkan apa yang patut untuk mengelakkan dia boring kat sana nanti...
selalu bawak dia pegi bercuti tempat2 yang memang ada aktivti untuk dia,
tapi kali ni pegi ke mekah untuk amal ibadat je.. sepanjang masa di masjid je kan...
so budak-budak kecik macam mursyid tu mesti la cepat bosan kalau asyik dok dalam masjid je kan..

so saya memang bawak mainan yang dia suka,
buku-buku aktiviti mewarna, cari perkataan, dan teka silangkata. 
memang berguna sangat2 buku2 aktiviti ni...
 sebab setiap kali lepas solat.. kami akan stay kat masjid untuk tunggu solat seterusnya..
jadi masa tu saya akan keluarkan buku aktiviti dia sambil tunggu masuk waktu.. jadi sibuklah dia dengan buku aktiviti dia tu..

itu je kot persiapan untuk pergi umrah.. selebihnya banyakkan mendekatkan diri dengan allah.. banyak2kan solat taubat.. moga allah ampun semua dosa-dosa kita..
kita nak pegi ke sana dalam keadaan bersih..
dan doa selalu semoga beroleh umrah yang maqbullah..
dan saya doakan jugak kepada yang singgah sini semoga anda juga dapat kesana satu hari nanti.. insyaallah














Tuesday, November 15, 2016

Majlis konvokesyen mursyid

Assalamualaikumm..

Alhamdulillah.. hari sabtu baru ni anak teruna saya nan seorang dah konvo dah wehh..
konvo tadika jela... dedulu tak de pulak nak merasa konvo zaman tadika ye dak?..
 sekarang tadika pon dah merasa berjubah konvo bagaihhh... 

zaman mak dulu nak merasa berkonvo hah belajar la kau nakk hingga ke menara gading... 
baru la merasa pakai jubah konvo , lambung topi konvo bagai kan...haha

majlis konvokesyen mursyid kali ni buat di kompleks astaka batu kurau.. 
minggu ni pulak abah mursyid ada urusan kena g kl.. 
makanya mama n mursyid jelah pegi..





dah grad tadika dah mursyid.. haha.. tahun depan derjah satu dah..
cepatnya lahai anak membesar.. maknye pulak cepat lahai mak menua.. kakakka..
ok mak pasrah dengan proses penuaan ini.. huhu..