Sunday, November 3, 2013

happy 3rd birthday mursyid!!


asslamualaikum...

hari ni nak kongsi pasal sambutan birthday anak terune saye ahmad mursyid.
 pada mulanya cadang nak celebrate besar-besaran sikit. 
nak buat makan2 n ajak kwn2 saye n suami..tapi disebabkan kekangan masa dan masing2 sibuk dengan mcm2 komitmen smpi terlupa nak buat preparation untuk majlis tu.
kebetulan pula saya ada aktiviti perkhemahan dan hari keluarga yang jatuh pada 25-26 oktober ..birthday mursyid 26 oktober.
 masa dok plan aktiviti tu tak terfikir langsung hari tu adalah hari jadi mursyid.

lagi seminggu nak smbut besday mursyid tu, baru la teringat nak cari cenderahati untuk tetamu..ingat nak tempah pocoyo theme sebab mursyid suka sangat pocoyo..pastu baru la terhegeh2 nak tempah.
.sekali belek2 tgk website tu dia kate kene tempah 2 weeks b4 event..
hah..mmg tak sempat la nak tempah.
.so hsben sy ckp alah beli kek jelah bg kat nursery dia.suruh dia celebrate ngn kengkawan..huhu....

tetiba mak si mursyid ni teringat eh..26 oktober tu kan hari keluarga kt sekolah..blh la celebrate ngn anak2 murid istimewa saye..yayyy..

so mase meeting untuk hari perkhemahan n hari keluarga tu,
sye pun bgtau yang saye nak celebrate birthday anak saya sekali mase tu..
 selit lah slot utk birthday anak saye kat mane2 pun.
.janji buleh nyanyi2 lagu hari jadi n tiup lilin.. so semua guru2 lain setuju ..
dan saya pun suka hati la 
,blh smbut besar-besaran jugak la..sebab ramai ibu bapa n murid ada hari tu.

kek mickey mouse sbb mursyid sgt suka mickey

yg lain pun sibuk nak tiup jgk

sesi suap menyuap

tgk tu anak murid hakak..nganga luas2 nak suruh suap..haha

maceh ye cg lucie utk adiah besaq utk anak saya

ucip malu2 nak ambik hadiah besaq sgt

Tuesday, September 17, 2013

latihan ke tandas day 5 6 7

assalamualaikum..

hari ni masuk hari ke 7 dalam proses train mursyid ke tandas.. 
hari ke 5 hari tu hari sabtu, so sy n hsben cuti..
mula2 plan nak g jalan2 ke Miri.. tapi hotel byk fully book..
so stay kat rumah je la..tapi mmg elok pun tak kemana sbb blh train mursyid betol2.
 kalau g jalan2 mesti kena pakaikan dia pampers jugak takut dia terbuang dalam kereta.
.tak ke naya.. ini sambungan daripada  latihan day 234 ye

hari ke 5 mursyid dah makin ok sgt2..
dia boleh control dalam tempoh yang agak lama....
si mama dia ni asyik tanya mursyid nak pee2..nak poo2 ?
 dia jawab no..tapi bila rasa mcm agak lama sikit lepas dia minum,
 mmg saya akan angkat jgk dia ke tandas walaupun dia ckp no..
tkt dia terbuang tanpa disedari.. hari ke 6 pun mcm tu jugak..dia tak terbuang langsung.
.semuanya selamat masuk dlm toilet dengan jayanya..alhamdulillah..
 kebetulan hari ke 6 tu kami pergi berkelah kat taman negara similajau.. 
sy pakai kan pampers jugak sementara dlam perjalanan ke sana takut tak sempat berhenti..
bila smpi snaa, saya chek pampers dia balik kering.
.mmg tak buang langsung..

osetad Mursyid..(gambar sekadar hiasan)
hari ke 7 pun berlalu dengan jayanya..
sebelah malam tu saya pakaikan dia pampers jgk..tapi sebelum dia tido 2 kali dia ckp nak pee2 n dia terus pegi tandas..
wahhh..hati ibu berbunga riang..
dia dah pandai bgtau n pandai pegi sendiri ke toilet..
tapi sy ikut la jgk..
risau dia sorg2 kat tandas..

so dalam tempoh 7 hari saya dah berjaya train mursyid ke tandas..
jimat kos pampers dah mulai skrg sbb dia pakai pampers malam sahaja.. 
sgt mudah rupanya nak train anak ke tandas ni..
cuma kena sabar utk hari pertama kedua n ketiga je..
pastu dia akan ok..

pada pendapat saya seawal 2 tahun pun kita dah boleh train anak ke tandas..
sbb kebanyakan budak pada umor 2 tahun dia dh oleh cakap sikit2 kan.. 
so mmg sesuai kalau nak train dia ke tandas..
cuma kesilapan saya dulu saya train mursyid ke tandas, tp bg pakai pampers jugak..
sbb tu tak berjaya..
jadi pada yang nak train anak ke tandas tu..
anda cuma ke barsabar untuk 3 hari saja..pastu dia akan pandai bgtahu nak ke tandas..mood happy sbb dah berjaya..jom lompat bintang....yeahyeah

Saturday, September 14, 2013

latihan ke tandas (toilet seat)

assalamualaikum..

 sy br je terima toilet seat yang saya order kat lelong.com
..mursyid yg pergi ambik kt uncle pos tadi n dia sgt2 happy sbb dia ingat mainan utk dia..
siap dok ckp " mama ni ucip nye kan..haha...ye la anak..ucip punye..
 dgn tak sabarnya dia terus suruh buka..
bila bukak tgk ade kaler2 plak lagi dia suka.. pastu pasang sama2 dgn dia, 
smbil pasang tu sy ckp kat mursyid yg benda tu ialah toilet dia..
jadi lepas ni dia mesti kena buang kt toilet..
tak boleh kt dlm seluar lg dah.
.dia pun ok je..

pas siap pasang terus letak kat toilet, n mursyid dgn sgt teruja terus nak cuba..
 terus dia ckp mama, ucip nak pee2 toilet..
 wahh bagus betul ada benda ni..
mursyid terus suka nak ke toilet..haha..
bagi puan2 yang nak train anak2 elok jugak ada benda ni..
api seelok2nya kena ada dgn dia la.
.jgn biar dia sorg2 kt toilet k..

toilet seat yang saya order..

Mursyid yang sgt happy dapat hadiah

Mursyid tak sabar2 suruh buka n pasang toilet seat dia..kaler dia mmg menarik anak2..budak2 mesti suka
tadaaaa....dah pasang kat toilet..mursyid pun dah rasmi..hehe
so pada yang nak train anak2 ke toilet elok jugak ada benda ni ..
kalau anak2 anda tak mau potty toilet ...
tapi pastikan anda bersama2 mereka k..
jgn tinggalkan anak2 masa mereka ke toilet..
ok see u soon

Friday, September 13, 2013

latihan ke tandas day 2,3,4

assalamualaikum..

hari ni masuk hari ke 2 sy buat toilet train utk mursyid..
hari ni sy harap x la sy kena kaut 8&^%*% dia lg macam day 1 (sy sgt berharap ni bukan buat2) ...
so hr ni bgn pagi je, terus sy rentap buang pampers dari mursyid.. n 
mcm semalam jugak sy cakap kat dia  yg dia kena poo2 n pee kat toilet..
 mcm biasa jgk dia jawab ok mama... 
so  siap set alarm lg hr ni (supaya sy sentiasa berjaga2) .
.setengah jam pas dia bgn sy bg dia makan bihun n minum teh.. 
15 minit pas dia makan n minum sy bwk ke tandas n dia telah membuang dengan jayanya..alhamdulillah lega sy rasa

gambar sekadar hiasan.. anak sy ni mmg sgt2 suka mandi pool..kalo p hotel kalo buleh dia nak tido kat pool k..ahah

pastu sy sambung buat keja n bila sy g tgk balik huhuhu selamat buang lg..rupanya tadi dia buang tak abis lg...
lenyap terus rasa teruja sy tadi..uhuk..kena kaut &^&^$*%* dia atas lantai lg (kalau kaut keuntungan tak pa jgk kan)..
pas basuh sy mmg g chek every 15 min utk make sure dia x buang ke lantai..
hari ke2 ni dia dah buang x sekerap hari pertama..
dia mcm dah pandai control sikit.. 
smpi ke petang sy bawak dia ke toilet every 30 min..haha.
melawat toilet je keje kami 2 beranak hari ni..n 
100 kali jgk sy pesan srh dia bgtau mama bila nak pee n poo..
n 100 kali jgk dia jawab ok
 (ok dia ni mmg kdg2 x leh pakai)haha..

smpi petang sy bwk dia keluar main kt depan rumah.. 
smbil main tgk2 dia dah selamat pee2 n dia lari masuk dlm rumah sbb nak ke toilet..
padahal benda dah keluar pun nasib baik kt luar rumah.
.tapi one thing yg sy suka sbb dia dah tau untuk ke toilet bila dia nak buang walaupun dia dah terbuang dlm seluar..
so ini dikira kemajuan ok..

hari ke2 ni cuma 2 kali seluar basah n kena salin..
nampak  tak dia dah makin ada perubahan kan..(suka nya dalam hati). ,
pas mandi petang pun sy bg pakai pampers n sy ulang lg ckp dia pampers mlm sahaja..
siang kena pegi toilet.
.jgn jemu untuk ulang benda ni (walaupun anda sendiri pun dah tak larat nak ulang) sbb lama2 dia akan faham apa yg kita cuba bgtau k..
so sblm tido tu sekali lg dia bgtau dia nak pee2..see dia semakin biasa ke tandas utk buang..yeyey..satu kejayaan bagi sy..
 kalo dia dah minum susu byk, selepas 5 -10 minit jgn segan silu untuk ajak dia ke tandas ye..kalau tak selamat mengaut le jawabnye..

hari ke3 tak byk cabaran sgt dah..sbb dia makin biasa..
dia dah kurang membuang n x sekerap mcm hari pertama..
dia semakin pandai kontrol.. sy masih lg ulang ckp benda yg sama. 
anak pun dah jemu dgq sy ulang ayat yg sama ja kot..hari ke3 ni sy bwk dia ke tandas setiap 45 min utk buang.. 
5 min lepas bg makan or minum terus sy angkut dia masuk toilet..
sekali ja dia pee2 dlm seluar sbb tak smpt masuk tandas..smpi dpn pintu tandas ckp nk pee2 pastu terus keluar..
so boleh dimaafkan.. yang paling best hari ke3 ni sy tak payah kaut &T%%*%* dia lg..yeyeye...
mlm mcm biasa la kan aku dah cerita 2 kali dah sblm ni..
tak kan nak siaran ulangan lg kot

hari ke4 dia pegi nursery..
sy pesan kt hsben (sbb hsben yg g anta dia ke nursery) srh bgtau tcer dia yg kami tgh buat toilet train utk mursyid..harap tcer dia boleh smbung kt nursery.
.tp sy x harap sgt pasai kt nursery tu ramai budak ..
mana la tcer dia dan nak atur dia ke tandas mcm kat rumah.. 
tapi en hsben sy lupe nak gtau tcer mursyid n sy pun llupa jgk nak msg tcer dia untuk inform psl toilet train ni..nasib baik .hari ke4 tu hari jumaat, 
so sy balik sek kul 11.15 n terus g ambik dia kat nursery.. 
bawak dia balik rumah terus cek pampers dia..masih belum pee2..
tp x tau plak bila tcer dia bg pakai pampers tu..
pastu sy terus suruh dia pee2 kat toilet..
n satu lagi kemajuan ..mursyid cakap .." mama, ucip pee2 toilet kan" yeaya..

oleh kerana setiap kali dia nak pee2 n poo, 
dia nak guna toilet org besaq, 
jadi sy pun order benda alah toilet seat tu utk memudahkan dia n 
sy jgk tak payah nak angkat n pegang dia while dia membuang..

 mcm ni la toilet seat yg sy order online kat lelong.com, tapi yg ni gambar ihsan google..yg sy order belum smpi lg..nanti sy review sal benda alah ni k..

pesanan penaja :

1) jangan malas untuk ulang pesanan suruh dia ke tandas bila nak poo2 or pee2..
2) kena selalu puji n kiss dia bila dia buang kt toilet
3) jgn sesekali marah dia bila dia terbuang dlm seluar
4) bgtau org lain ..cthnnya nenek or atuk dia yg dia dah pandai ke toilet (bg pujian depan2 dia la)

so dia akan rasa dia dah buat sesuatu yg betul n baik.
.so dia akan sentiasa ingat pesanan anda..
nanti sy sambung lg k smpi berjaya train mursyid ke toilet sepenuhnya..
ada byk lg nak kongsi..

Wednesday, September 11, 2013

cara saya latih anak ke tandas (day 1)

assalamualaikumm..
hari ni hari pertaman sy cuba untuk buat toilet train utk mursyid..
objektif utama yang digariskan (ayat sgt cikgu kan) haha sori sbb saya mmg cikgu..
ok sy target b4 mursyid umor 3 tahun sy nak dia dah blh pampers free n boleh bgtau bila nak buang (pee or poo)..
disamping nak bg dia berdikari n sy rasa sgt sesuai dah umor 3 tahun untuk tak pakai pampers lg dah kan.
.takkan nak tunggu 5 tahun kot..nanti anak sy je dok punggung kembong lg (pasai pakai pampers) masuk tadika..
ish tak mau lah..
lg satu sebab boleh jimat kos yang agak byk sbb tak pyh beli pampers mursyid lg dah.
.psss itu objektif utama sebenonye...hahaha..
takkan sy nak bgtau kot.
.paham2 seniri uoll..hihi

ni dia anak sy yg sgt banyak akai.. semoga berjaya toilet train dia ye mama..

ni adalah minat anak sy ni..sgt2 rajin membantu di dapur..kdg2 sy malas masak dia ajak mama jom macak..haha rajin kan..sama cam mak dia..hihi
memandangkan hari ni sy bercuti jadi sy ambik kesempatan untuk buat toilet train untuk anak sy.. sebenaqnya sy ada cuba2 buat b4 raya hr tu tp sy tak buka terus pampers dia tu..
pakai pampers jugak,
 cuma sy cuba atur dia ke tandas every one hour.
.tapi gagal la percubaan tu sebab dia tak bg sy bukak pampers dia bila dia nak poo2.. 
lagi satu sy dah belikan potty utk train dia, 
tp dia x mo dok atas potty tu, dia nak toilet yg org besaq  jgk..
terpaksa la sy bg dia guna toilet tu.

 ni dia potty yg sy beli untuk tujuan potty train si mursyid..last2 dia ambik yg bekas putih tu buat cebok (tau ka cebok tu apa..gayung la)

so sy pun google la nak cari ilmu untuk train anak ke toilet ni (kena cari gak ilmu ni sbb aku x pnh blajaq dari drjah satu smpi ke u tak dak dlm silybus pon..haha)
 bila google2 ni baru sy tau yang sy buat silap dulu sbb sy x buka terus pampers dia..
jadi untuk kali ni bangun je pg selasa 10 september 2013 (save the date please) haha..
dgn penuh semangat berkobar2( pasai sy dah study byk pasai benda alah ni malam tadi)
 sy memulakan misi dengan buka pampers mursyid sambil cakap " hari ni mama nak mursyid poo2 or pee2 kat toilet k..
so mama nak buka pampers mursyid k"
dia ckp "ok mama" ..goob boy kan anak sy..haha 
pastu sy pun buka pampers dia..sekali nah ambik kau dah selamat membuang dlm pampers dgn byknya.
.sy pun bwk dia ke tandas n cuci apa yg patut..
smbil cuci sy ckp lg yg nak dia ke toilet sbb dah tak pakai pampers...
jadi dia pun mcm biasa ok mama..
so sy biar dia tgk tv..sy buat keje lain ..
.pastu sy g cek dia balik tgk2 dah selamat membasahkan lantai belum smpi 15 minit pas dia buang tadi..
owh sungguh mencabar jiwa raga chek..sabar2 ..
sepanjang hari pertama tu sekali sy kena kaut *&&^&^ dia kat lantai,
 3 kali kena cuci air kencing dia n 4 helai seluar dok salin..
fuh sungguh mencabar kesabaran..
100 kali sy dok cakap srh pee2 n poo2 kat toilet sepanjang hari tu n 100 kali jgk dia jwb ok mama.
.hampir putus asa di buat si anak oii..
nasib mama ni dah study siap2 pasai topik ni..
so tak leh marah dia n kena byk sabar la kan..
smpi ke petang dia mcm makin paham..
masa nak mandi petang tu dia ckp nak pee2 toilet mama..
haaa kan dah ada kesan sy dok pesan 100 kali kat dia...
seronoknya dlm hati  ...
so pas mandi semua sy pakaikan dia pampers balik sebab malam nak tido n sy x masuk tahap nak train dia bgn kencing malam lg..
.(yg tu step ke 4 ye dlm proses ni) step yg sy reka senirik..hahah..
tapi yang sy surprise sgt b4 tido malam tu dia pegi toilet n ckp ucip(dia bahasakan diri dia) nak pee2 mama..pee2 kat toilet...
owh kembang semangkuk hati sy.. dh semakin nampak kesan latih tubi sy hari ni..tak sia2 usaha sy ...yey2 rasa nak buat lompat bintang uollss...
utk hari ke2 nanti sy sambung lg k

Tuesday, September 10, 2013

brokoli goreng tepung

assalamualaikum..

anak saya si mursyid ni sgt susah nak makan sayur
 (mcm sy kecik2 dulu gak kata mak saya ..tp tang anak nak paksa jugak..haha) .
.kalau dia makan apa2 pun kalau dia nmpk je sayur dia akan kutip letak tepi.
tapi dia ni suka benda yang rangup..
paling dia suka cendawan goreng tepung...
so sy fikir2 elok sgt kalau sy buat brokoli goreng tepung gantikan cendawan ..
jadi dia tak perasan sgt kehadiran sayur di situ kan..
 pastikan rangup la ..
cara nak buat brokoli goreng tepung ni sgt simple n mudah..

- brokoli 
(opkos la kena ada brokoli..kalo tak kita tak panggil brokoli goreng tepung ye puan2)
- telur
- tepung kentucky..

*kalau nak buat cendawan goreng tepung same jgk caranye ye.. 
potong brokoli (suka hati komer la potong cmana)
gaul dgn telur n celup tepung..
pastu goreng la kan.. api agak kuat ye sbb nak bagi rangup..
kalau api slow tak rangup ..
goreng sekejap je..
senang sgt sgt kan kan..
pejam mata pun boleh buat..ngehngeh..

sy guna tepung kentucky brand ni (iklan percuma)..

ni dia brokoli goreng tepung yang dah siap..

ni cendawan goreng tepung ye..mmg rangup n sodap..ini mmg kegemaran anak saya
 
selamat mencuba ye puan2.




Saturday, April 20, 2013

cara pisahkan anak dengan susu badan

assalamualaikum..

hari ni saya nak berkongsi tentang mcmana cara nak pisahkan anak yang menyusu badan dengan susu bdan la kan..bukan pisah dari mak dia..jgn risau..ngehehe
anak saya mursyid memang menyusu badan secara eksklusif sampai umur dia 2 tahun 5 bulan.. 
kalau boleh saya nak je menyusukan dia smpi dia dpt adik or sampai dia tak nak menyusu dengan sendiri..tapi ada beberapa sebab yang buatkan saya nak stop menyusu dia haritu.. satu sebabnya ialah, dia sangat kuat menyusu smpi melecet bahagian b***** saya tu..
sampai merah merah n sangat sakit setiap kali dia menyusu..kena gigit tu biasa la.
..sebab kedua ialah, ada pendapat mengatakan kalau nak pregnant lain elok stop menyusu badan..
lagipun dia dah dua tahun lebih kann...
yang ni saya tak pasti betol ke tidak pendapat ni..tapi memang ada jugak orang cakap yang doktor pun ada cakap mcm tu..
ini mungkin bagi ibu2 yang jenis susah nak lekat macam saya la kot..
maknanya kami dah plan untuk menambah umat muhammad la..

apa yang saya buat masa nak pisah susu ni, mula2 saya google la dulu.
.untung jadi ibu zaman ada google ni, kalo zaman mak2 kite dulu depa google ngan nenek moyang kita jelah..itu pasal la org dulu pegang kuat ngn apa yang nenek moyang ckp..
kita skrg kena pegang kuat pada apa yg kita jumpa kt google,,,
tu yg byk ajaran tak betoi tu..mcm2 jumpa kat google..kena pilih2 gak..takut kena yg tak betoi.. 
membebel mak nenek la kau ni,,,

berdasarkan apa yg saya baca pengalaman ibu2 lain..byk sgt tip n petua yg depa bagi..
saya tertarik pada satu petua..dia kata petua nenek moyang dia..
tp dah tak ingat sumber tu..mintak halal la ye sy guna petua awak tp tak bg kredit..huhu..
kata orang itu. kalau nak pisahkan susu badan dengan anak kita mesti mulakan pada hari dia lahir..
bukan tarikh lahir ye puan2..hari kelahiran dia.. 
mcm mursyid ni dia lahir hari selasa..so sy pun mulakan pada hari selasa..

kebetulan hari selasa tu cuti sekolah..sy pun letak la asam jawa kat cik b***** sy tu.. 
bila dia mintak nak menyusu, bagi je..jgn sesekali tak bagi..mula2 dia isap mcm biasa.
.pastu dia buat muka..pastu dia stop menyusu n dia ckp eee cucu macam..
owh perasan jugak dia,,ingat tak perasan. so sy sentiasa letak asam even masa tido pun kena letak..
sbb dia anytime ja dia nak menyusu..pastikan setiap kali dia menyusu anda mmg letak asam k.. 
sy buat mcm tu smpi seminggu je,,,
pastu dia tak nak dah susu..ada beberapa kali dia cuba jgk walaupun msm..
tp tak lama pastu dia mintak susu botol.. elok bertemu selasa balik, dia mmg dah tak mau susu bdan langsung dah..

hah dah berjaya..senang kan..tapi kena tabah la sikit...sian jugak tgk dia..tp nak buat cmana kan.. terpaksa jugak..huhu..

Saturday, April 13, 2013

Jakarta-bandung day4

assalamualaikumm..

hari ke 4 ni kira hari terakhir siri jalan2 ke jakarta bandung ni.. pas breakfast kt hotel kami terus bertolak ke  masjid istiqlal..masjid terbesar di asia tenggara..mmg sgt besar lah masjid ni..boleh muat jemaah yang sgt ramai dalam satu masa..ada pak herman bgtau ratus ribu jemaah blh masuk..tp saya lupa jumlah yang tepat..huhu..ruang sembahyang dia ada berapa tingkat ntah..(lupa jugak) sah ko dh nyanyok,..huhu..pastu kami pergi ke tugu monas plak..just ambik gmbq skit2 kat ctu tanda kata dh smpi kat jakarta ni ha..harus la ada kan..


ini lah masjid istiqlal..mmg besaq kan..dh mcm bangunan ofis kan

ahli rombongan kat depan masjid istiqlal

tugu monas di hujung jari kami..
lepas tu kami pergi shopping lg..yeye...kali ni ke itc Tanah Abang...yeah shopping time.. kat cni pakherman bagi masa cuma 2 jam saja..huhu..tak puas la pak.. saya nak shopping 24 jam pak..ko nak shopping lelama ko dtg sendiri hokey..shopping kat tanah abang ni lebih selesa la.. sbb bangunan lebih besaq n baru..tak sesak sgt mcm pasar baru.. dia ada 2 bangunan  yg bersambung..satu untuk grosir (borong) satu lagi eceran (runcit) ewah speaking indon kejap..so sy tentu la pegi kat tmpt jual eceran ajak pak..bukan nak meniaga pun..tapi kami round jgk la kt tmpt borong tu..mmg tak leh beli sikit2..kena beli byk2.. lepas round2 situ n survey harga, sy rase tanah abang ni lebih murah daripada pasar baru ye..sy rase la..org lain tak tau la rasa mcmana..

ihsan google..asal gambaq bangunan je ihsan google kan...sy rasa cam tak teringin lgsg nak ambik gmbaq bangunan..tak dok feeling la..ahaks

tudia ....mai cek oii mai perabih duit cepat..anda pasti akan rambang mata bila shopping sini..mcm2 pilihan n murah2
hsben saya yang mengaku x suka shopping sgt pun dah hanyut dalam dunia shopping jugak..haha

habis shopping kat tanah abang ni, kami pergi makan n solat sebelum nak ke airport untuk terbang balik ke tanah tumpah darahku Malaysia..

Mursyid dah terlentok masa berenti makan..kena plak ada singgahsana dlm restoran, lg sdp la putera saya beradu

lepas dah isi perut n dah menunaikan tanggungjawab sebagai hamba allah.. kami pun bertolak ke airport..flight pukul 5 lebih kot..

Mursyid dah x sabar nak naik flight..dia dah rindu tanah air dia kot..mama tak rindu sgt pasai tak puas shopping lagi..haha

bye bye Jakarta, bandung bye bye Indonesia...jumpa lagi ..pasti jumpa lagi..haha



Wednesday, April 10, 2013

Jalan-jalan Jakarta Bandung day 3

Assalamualaikumm...

hari ke 3 jalan2 di bandung ni kami akan g bershopping lg..
semalam sy dah ngigau2 dah shopping kat pasar baru..haha..hari ni kami akan ke pasar baru..
kita sambung shopping lg ye ibuk..sy suka suka suka sgt..
so bgn pg siap cepat pasai tak sabaq weh nak p perabih duit...

so pas makan pg mcm biasa kami pun naik bas lg untuk ke pasar baru..pasar baru ni merupakan tmpt shopping yang paling femes la kira kat bandung ni.. kalo nak tau lebih lanjut sila la google sendiri..jgn malas2 ye..sy tak dak masa nak cerita lebih lanjut pasai pasar baru ni..cerita pasai shopping ja baru sedap kan.. sbelum smpi kat pasar baru ni, Pak herman yang baik hati dah pesan siap2..jaga2 brg2 ibuk2 bapak2 ya..brg berharga la..yg tak berharga suka hati hampa la nak jaga ke tak..pencopek pun tak hingin kot kalo takat selipar jepun hampa kalau tak jaga pun..paling penting handbag..especially yg berisi byk uang..better peluk hbag anda ya...jgn peluk tubuh ja.... pasar baru ni sgt sesak n ramai orang..byk juga penyeluk saku ye..jaga2 saku anda...saku kosong tak pe.. biaq p la dia seluk pun..haha.. so berhati2 lah dgn reta benda anda bila masuk dalam tempat perabih duit ni ye..

gambar ihsan google... ni lah dia pasar baru bandung..sgt sesak..tambah2 waktu kemuncak ye..
kami sampi ke pasar baru tu agak awal..so orang tak ramai sgt lagi...so lebih selesa la nak gerak pun..tambah dgn angkut stroller anak lg ni..sampi2 je terus Pak herman bawak kami ke tempt jual telekung murah katanya..kami ikut jelah..pas beli telekung kami pun jalan2 ikut haluan masing2 untuk perabih duit masing2 ye.. banyak betul benda nak dibeli yg sedang bermain2 dlm fikiran sy masa tu..ish2 pompuan2..apa nak buat pompuan n shopping bagai isi dgn kuku..

eh eh ingatkan si isteri ja teruja nak shopping..dia pulak yg lebih2..

ala kadar je sy shopping...tak sakan sgt pun..biasa2 je..ahaks
Pak herman bagi masa 3 jam je kat pasar baru ni..sgt la tak cukup..mana nak kejaq anak lg..masa tu la dia nak membuang la..masa tu la dia nak minum susu la..mmg tak puas sgt ..tak leh lama2 bila kita ikut agen ni..kalau pegi sendiri hg nak tidoq kat pasar baru tu pun boleh che jah oii..lain kali kena mai sendiri plak nih..haha.. shopping pun cepat2 sebab kejaq masa..tgk2 jam dah abis masa shopping..tapi mcm biasa kami paling lambat masuk bas ...haha..sori rakan2 rombongan ye...lepas abis shopping kat pasar baru ni kami akan terus bertolak ke Jakarta.. makan tengahari kat restoran sunda kat jakarta.. lepas makan terus pegi solat..pastu kami pegi ke taman mini indonesia... kat taman mini tu sempat turun sekejap je pastu hujan mencurah2..round taman mini naik bas je la,,..



kat taman mini indonesia

kat taman mini indonesia..ini lah semua ahli rombongan kami..veteren2 gitu..
abis jalan2 ni kami pergi ke itc mangga dua plak..yeah shopping time...kat sini kejap je..dlm sejam setengah je..mmg x smpt bershopping sgt..lepas tu g makan n balik hotel ..kat Jakarta kami stay kat hotel grand alia..sini pun ok jgk,..memuaskan..pastu zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz...tak sedaq apa smpi pagi

itc mangga 2..gmbq ni saya tgkap seniri bukan ihsan google lg..

mmg keturunan mama nih..suka shopping..

hotel grand alia


Tuesday, April 2, 2013

Jalan-jalan Jakarta Bandung Day 2

Assalamualaikum...

Bangun tido di hari ke2..fuh penat masih tak hilang lagi..selepas menempuh hari pertama yang memenatkan tapi semangat nak bershopping tak dpt di bendung lg dah..bila ingat shopping terus segaq ..hilang penat tadi..haha..dahsyat kan magic shopping ni..smlm Pak herman dah pesan berkumpul pukul 8 pg kat lobi hotel... lupa nak bgtau , kami stay kt v hotel..hotel ni bukan dalam kawasan bandar bandung tu, di di tepi sikit..tapi bilik dia ok la..memuaskan la..breakfast pun boleh tahan la..tapi tak la banyak menu mcm hotel 5 bintang kan..tapi boleh la setkt nak mengenyangkan perot..nak lebih bayaq lebih la macaa..haha..

hotel v tempat kami menginap..hotel 3 bintang ja...tapi ok n memuaskan..bilik pun cantek..lupa nak snap gmbq bilik..pasai masuk bilik je terus ingat nak melelapkan mata je.
 bila perut sudah kenyang..semua pun semangat nak memulakan perjalanan di hari ke 2..semua berkumpul kat lobi lepas breakfast..kali ni kami tak lambat lg...dh berazam semalam utk tidak lewat lg..Pak Herman ckp hari ni dia akan bawak kami ke Gunung Tangkuban Perahu.. kebetulan tempat ni baru je di buka balik ..klau tak sebelum ni dia tutup,...kiranya mmg rejeki ibuk2 bapak2..kata pak herman.. so kami pun bertolak dgn bas ke gunung tangkuban perahu

view sepanjang jalan ke Tangkuban Perahu tu mmg sgt2 cantik..menghijau je..
bas blh smpi separuh jln je..pastu diorang ade sediakan van untuk naik ke atas lg..tambang van ni sy tak pasti sbb kami ikut agen kan..jadi mmg dah settle semua.. satu lg nak bgtau..sblm naik van tu tetiba rasa nak ke toilet.. caj masuk toilet rp2000 k.. mahal ooo.. lebih kurang 6 kupang duit kita ..fuh kalah toilet kita kan.. tapi mungkin toilet kat atas tu je kot yg mahal..

ni kat dalam van untuk naik ke atas gunung tangkuban perahu




peace..kat belakang tu kawah ratu nama dia..pasai pa tak tau la bg nama ratu..kawah ni yg paling besar n masih aktif tau..ade bau belerang yg agak kuat ye kat cni
sebelum smpi ke tangkuban perahu tu, PakHerman dah pesan mcm2 pasal org2 yang berjual kat ats tu..mmg diorang ni mcm memaksa sikit suruh kita beli.. Pak Herman dah pesan jgn layan langsung kalau tak nak beli..pegang pun jgn ya ibuk2..bapak2..baik pak..sy ingt pesan bapak..lagi satu akan ada paparazi..wah tetiba feeling ala2 selebriti hollywood plak siap ada paparazi bagai..haha..paparazi ni akan ambik gmbaq hampa pehtu dia akan cuci n dia akan p cari hampa suruh beli jugak2 gambaq hampa tu. tak kirala kalau dalam gambaq tu hampa tak berapa nak comey pun...tudia. glemer kan..haha..
mama dengan mursyid

kat atas ni ada byk org berjual jgk..ada yg jenis approach kita n mcm paksa srh kita beli tau..jgn layan k..kalau dah pegang barang yg dijual, kita akan dipaksa untuk beli jugak

dah pegi sini, wajib ada la gambaq kat tmpt ni kan..tgk org pakat tunggu turn nak ambik gamba kat cni..haha
 dah abis round2 atas gunung tangkuban perahu, kami pergi makan pulak..harus la isi perot dulu..dah nyanyi lagu kris dayanti dah  ( dok kat bumi indonesia kan, harus la perut pun nyanyi lagu indon)  bak kata pepatah masuk kandang lembu mengemooo masuk kandang kambing mengembeekk... sekian berita daripada bau2 bau bacang karam sigh walia..

dah smpi tmpt utk sy bersantap..nama restoran baca seniri kalau nmpk..tak nmpk guna kanta pembesar ye..Mursyid pun dah zzzzzz... dapat la mama makan dengan lebih tenang
ini adalah menu istimewa kat restoran ni..ikan terbang nama dia..nampak gaya pun mcm nak terbang sgt2 kan..terbang masuk mulut la..

alhamdulillah kenyang perut suka hati..pasni kita shopping plak..yeyyeye..masa yang ditunggu2 telah tiba..jom shopping plak..kali ni pak herman bawa kami shopping kat factory outlet dulu ye....kat bandung ni ada byk factory outlet tau.. kebanyakan factory outlet yg kami pegi tu mmg ada surau n tandas ye..so kalau nak solat pun senang..so b4 kita shopping kami solat dulu..pastu baru kita serang...haha

antara factory oulet yang kami singgah..ada byk lagi tapi tak ambik gmbaq..org nak shopping maa ...tak dan nak ambik gmbq byk2..
ada byk jugak factory oulet yang kami sempat singgah.. antaranya.. garnade (betoi ke dak ..tak ingat sgt nama dia), jetset, donatello (jual kasut) romah mode, heritage, terminal tas n banyak lagi.. kalau dtg sini mesti singgah kat kartika sari ye ..mmg sgt sedap brownies dia..lagi satu amanda....sy byk shopping baju Mursyid je..sbb mmg sgt2 murah jeans budak kat sini..tp kena tgk betol2 ye..sbb dia campur yg ori dgn tidak dgn harga yg sama..kena belek2 lebih sikit..tak smpt nak shopping lama2 jgk sbb Pak herman bagi masa 2 jam setengah saja kat factory outlet tu..tak puas la..kena mai lagi ni....pastu kami pegi makan kat restoran sangkuriang
makan malam kat restoran sangkuriang.. menu istimewa dia sup ikan subang..tapi kami tak order sup ikan subang tu..tak tau sedap ke tak
lepas makan malam..balik hotel n zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz.....mimpi shopping kat pasar baru bandung..pasai esok nak ke pasar baru pulak...

Sunday, March 31, 2013

Jalan-jalan Jakarta Bandung day 1

Assalamualaikum...

Akhirnya tarikh yang ditunggu2 untuk ke Bandung pun tiba..(ayat karangan tingkatan satu kan ) bistu nak buat cmana lagi kan.dah prepare sakan kan excited la hakak
memandangkan kami ikut travel agent , jadi kami ikut jelah arahan agent ni..kena berkumpul kat klia seawal jam 5 pagi hokey..flight pukul 8.30pg ke Jakarta.. jadi kami pun berkumpul la kat KLIA ..tapi kami 3 beranak paling lambat smpai..hha..mcm biasa la..smpi2 depa dah bg briefing sket2..pastu yg bestnya wakil agent ni ulang balik briefing kami ber3 je..haha sori ye kena bazir ayaq liyoq ckp 2 kali..lain kali chek tak buat lagi..after dah briefing semua, baca doa memulakan perjalanan..pastu diorang bg tag nama n semua kena pakai .

ini adalah tag nama Mursyid..saja nak bagitahu jgk walaupun org boleh baca..haha
.Mursyid pun kena pakai..tag nama dia smpi ke lutut..masa tu baru la berkenalan dengan ahli2 rombongan yang lain..group kami ni tak ramai sgt .. dlm 18 orang je..budak kecik 2 org saja masuk Mursyid..yg kapel muda (masuk i la..perasan muda) 3 pasangan.. yang lain semua kapel veteren....
lepas tu masuk la tunggu apa lagi.. kang flight tggl nganga je kat klia..terlepas angan2 shopping i..haha..

tgh tunggu flight ke Jakarta
pakej yang kami ikut ni akan pergi ke Jakarta dulu..then baru ke Bandung... kami naik Garuda Airlines..bagus jugak servis Garuda airlines..byk makanan yg dia bagi..sudu dia pun bukan sudu plastik hokey..sudu besi ...mcm kat rumah tu..so tak la terkepak2 bila nak tekan kan mcm sudu plastik..tudia sudu dia pulak yg di review..haha..cowi

Mursyid isi perut dulu dlm flight.. koleksi car dia pun angkut sekali..kalau tak bising cari car dia..

sampai ke Airpot Jakarta (soekarno hatta) lebih kurang pukul 10.30 waktu Malaysia..tapi waktu sana pukul 9.30 pagi..org ramai masa tu sbb diorang nak pegi umrah..airport sgt2 sesak masa tu..poning kepala den..Mursyid plak smpi2 terus berlari kesana sini sebab dah puas tido atas flight tadi..adoi dah la orang ramai..jenuh nak mengejaq si mursyid nih..terus mama jadi pelari pecut negara..kalah watson nyambek..takut anak hilang wehh..

Tgk tu dia x mau org dukung n pegang dia..nak bebas ke sana ke mari..
lepas settle semua proses kat airport, kami keluar n naik bas yang telah disediakan oleh pihak travel agent.. so senang la ikut agen ni..tak payah la nak cari2 supir apa bagai lagi kan..semua dah ready..tourist guide kami namanya pak herman..bukan herman tino ya..herman tiyes pun bukan.. tapi org nya sgt baik n cakap pun sopan santun gitu..bas tu akan bawak kami pergi makan tengahari dulu sebelum ke bandung..perjalanan ke bandung ambik masa dalam 3 jam kata pak herman..bukan kata saya ye..

Mahap ye..anak sy tak penah naik bas..jadi dia sgt teruja..org kedah kata Peghak atau lebih sopan kita panggil jakun..
dalam bas tu macam2 la pak herman tu bercerita..ada yg lawak..ada yg buat mata ku kuyu n terus hanyut..b4 hanyut tu smpt la snap gmbq spnjg perjalanan ke Bandung tu..layan je lah ye..

suasana dalam bandar Jakarta,,sgt byk motor
suasana sepanjang ke Bandung..ni dah masuk Bandung..sgt2 cantik n menyegarkan mata yang kuyu


Mursyid n abah..pas bgn tidoq tgk keliling suasana penuh kehijauan..semua mata segar bugar
sampai je kat Bandung, Pak herman terus bawa rombongan kami ke Toko 3..Toko 3 ni tmpt jual Jeans ye..murah2..kalau dah smpi sini mesti la kena beli barang selai dua kan..kalau tak rugi la.. so hsben sy beli jeans n sy beli jaket jeans je..jeans i jarang pakai uollss sejak badan dah mengembang nih..haha

tudia en. hsben i dah rambang mata tgk byk sgt jeans murah2 n cantik2

servis jahit jeans ni adalah percuma untuk pelanggan toko 3 sahaja ye..tapi masa kami pergi ramai org n kena tunggu agak lama untuk jahit jeans

Mursyid sudah boring kena tunggu lama..nasib baik ada fish, turtlle n bird dalam kedai ni..so boleh la menghilangkan kebosanan dia
punya lama tunggu jahit jeans..n kami adalah yg terakhir naik atas..tgk semua org dah tunggu dgn muka tak puas hati..haha sori sgt2...lepas tu kami terus pegi makan malan b4 balik ke hotel,.. tapi sori la tak ingat nama restoran ni..lepas makan terus balik hotel n zzzzzzzzzzzzzzzz..sampi pagi..penat sgt2..