Sunday, March 31, 2013

Jalan-jalan Jakarta Bandung day 1

Assalamualaikum...

Akhirnya tarikh yang ditunggu2 untuk ke Bandung pun tiba..(ayat karangan tingkatan satu kan ) bistu nak buat cmana lagi kan.dah prepare sakan kan excited la hakak
memandangkan kami ikut travel agent , jadi kami ikut jelah arahan agent ni..kena berkumpul kat klia seawal jam 5 pagi hokey..flight pukul 8.30pg ke Jakarta.. jadi kami pun berkumpul la kat KLIA ..tapi kami 3 beranak paling lambat smpai..hha..mcm biasa la..smpi2 depa dah bg briefing sket2..pastu yg bestnya wakil agent ni ulang balik briefing kami ber3 je..haha sori ye kena bazir ayaq liyoq ckp 2 kali..lain kali chek tak buat lagi..after dah briefing semua, baca doa memulakan perjalanan..pastu diorang bg tag nama n semua kena pakai .

ini adalah tag nama Mursyid..saja nak bagitahu jgk walaupun org boleh baca..haha
.Mursyid pun kena pakai..tag nama dia smpi ke lutut..masa tu baru la berkenalan dengan ahli2 rombongan yang lain..group kami ni tak ramai sgt .. dlm 18 orang je..budak kecik 2 org saja masuk Mursyid..yg kapel muda (masuk i la..perasan muda) 3 pasangan.. yang lain semua kapel veteren....
lepas tu masuk la tunggu apa lagi.. kang flight tggl nganga je kat klia..terlepas angan2 shopping i..haha..

tgh tunggu flight ke Jakarta
pakej yang kami ikut ni akan pergi ke Jakarta dulu..then baru ke Bandung... kami naik Garuda Airlines..bagus jugak servis Garuda airlines..byk makanan yg dia bagi..sudu dia pun bukan sudu plastik hokey..sudu besi ...mcm kat rumah tu..so tak la terkepak2 bila nak tekan kan mcm sudu plastik..tudia sudu dia pulak yg di review..haha..cowi

Mursyid isi perut dulu dlm flight.. koleksi car dia pun angkut sekali..kalau tak bising cari car dia..

sampai ke Airpot Jakarta (soekarno hatta) lebih kurang pukul 10.30 waktu Malaysia..tapi waktu sana pukul 9.30 pagi..org ramai masa tu sbb diorang nak pegi umrah..airport sgt2 sesak masa tu..poning kepala den..Mursyid plak smpi2 terus berlari kesana sini sebab dah puas tido atas flight tadi..adoi dah la orang ramai..jenuh nak mengejaq si mursyid nih..terus mama jadi pelari pecut negara..kalah watson nyambek..takut anak hilang wehh..

Tgk tu dia x mau org dukung n pegang dia..nak bebas ke sana ke mari..
lepas settle semua proses kat airport, kami keluar n naik bas yang telah disediakan oleh pihak travel agent.. so senang la ikut agen ni..tak payah la nak cari2 supir apa bagai lagi kan..semua dah ready..tourist guide kami namanya pak herman..bukan herman tino ya..herman tiyes pun bukan.. tapi org nya sgt baik n cakap pun sopan santun gitu..bas tu akan bawak kami pergi makan tengahari dulu sebelum ke bandung..perjalanan ke bandung ambik masa dalam 3 jam kata pak herman..bukan kata saya ye..

Mahap ye..anak sy tak penah naik bas..jadi dia sgt teruja..org kedah kata Peghak atau lebih sopan kita panggil jakun..
dalam bas tu macam2 la pak herman tu bercerita..ada yg lawak..ada yg buat mata ku kuyu n terus hanyut..b4 hanyut tu smpt la snap gmbq spnjg perjalanan ke Bandung tu..layan je lah ye..

suasana dalam bandar Jakarta,,sgt byk motor
suasana sepanjang ke Bandung..ni dah masuk Bandung..sgt2 cantik n menyegarkan mata yang kuyu


Mursyid n abah..pas bgn tidoq tgk keliling suasana penuh kehijauan..semua mata segar bugar
sampai je kat Bandung, Pak herman terus bawa rombongan kami ke Toko 3..Toko 3 ni tmpt jual Jeans ye..murah2..kalau dah smpi sini mesti la kena beli barang selai dua kan..kalau tak rugi la.. so hsben sy beli jeans n sy beli jaket jeans je..jeans i jarang pakai uollss sejak badan dah mengembang nih..haha

tudia en. hsben i dah rambang mata tgk byk sgt jeans murah2 n cantik2

servis jahit jeans ni adalah percuma untuk pelanggan toko 3 sahaja ye..tapi masa kami pergi ramai org n kena tunggu agak lama untuk jahit jeans

Mursyid sudah boring kena tunggu lama..nasib baik ada fish, turtlle n bird dalam kedai ni..so boleh la menghilangkan kebosanan dia
punya lama tunggu jahit jeans..n kami adalah yg terakhir naik atas..tgk semua org dah tunggu dgn muka tak puas hati..haha sori sgt2...lepas tu kami terus pegi makan malan b4 balik ke hotel,.. tapi sori la tak ingat nama restoran ni..lepas makan terus balik hotel n zzzzzzzzzzzzzzzz..sampi pagi..penat sgt2..




Post a Comment