Saturday, April 20, 2013

cara pisahkan anak dengan susu badan

assalamualaikum..

hari ni saya nak berkongsi tentang mcmana cara nak pisahkan anak yang menyusu badan dengan susu bdan la kan..bukan pisah dari mak dia..jgn risau..ngehehe
anak saya mursyid memang menyusu badan secara eksklusif sampai umur dia 2 tahun 5 bulan.. 
kalau boleh saya nak je menyusukan dia smpi dia dpt adik or sampai dia tak nak menyusu dengan sendiri..tapi ada beberapa sebab yang buatkan saya nak stop menyusu dia haritu.. satu sebabnya ialah, dia sangat kuat menyusu smpi melecet bahagian b***** saya tu..
sampai merah merah n sangat sakit setiap kali dia menyusu..kena gigit tu biasa la.
..sebab kedua ialah, ada pendapat mengatakan kalau nak pregnant lain elok stop menyusu badan..
lagipun dia dah dua tahun lebih kann...
yang ni saya tak pasti betol ke tidak pendapat ni..tapi memang ada jugak orang cakap yang doktor pun ada cakap mcm tu..
ini mungkin bagi ibu2 yang jenis susah nak lekat macam saya la kot..
maknanya kami dah plan untuk menambah umat muhammad la..

apa yang saya buat masa nak pisah susu ni, mula2 saya google la dulu.
.untung jadi ibu zaman ada google ni, kalo zaman mak2 kite dulu depa google ngan nenek moyang kita jelah..itu pasal la org dulu pegang kuat ngn apa yang nenek moyang ckp..
kita skrg kena pegang kuat pada apa yg kita jumpa kt google,,,
tu yg byk ajaran tak betoi tu..mcm2 jumpa kat google..kena pilih2 gak..takut kena yg tak betoi.. 
membebel mak nenek la kau ni,,,

berdasarkan apa yg saya baca pengalaman ibu2 lain..byk sgt tip n petua yg depa bagi..
saya tertarik pada satu petua..dia kata petua nenek moyang dia..
tp dah tak ingat sumber tu..mintak halal la ye sy guna petua awak tp tak bg kredit..huhu..
kata orang itu. kalau nak pisahkan susu badan dengan anak kita mesti mulakan pada hari dia lahir..
bukan tarikh lahir ye puan2..hari kelahiran dia.. 
mcm mursyid ni dia lahir hari selasa..so sy pun mulakan pada hari selasa..

kebetulan hari selasa tu cuti sekolah..sy pun letak la asam jawa kat cik b***** sy tu.. 
bila dia mintak nak menyusu, bagi je..jgn sesekali tak bagi..mula2 dia isap mcm biasa.
.pastu dia buat muka..pastu dia stop menyusu n dia ckp eee cucu macam..
owh perasan jugak dia,,ingat tak perasan. so sy sentiasa letak asam even masa tido pun kena letak..
sbb dia anytime ja dia nak menyusu..pastikan setiap kali dia menyusu anda mmg letak asam k.. 
sy buat mcm tu smpi seminggu je,,,
pastu dia tak nak dah susu..ada beberapa kali dia cuba jgk walaupun msm..
tp tak lama pastu dia mintak susu botol.. elok bertemu selasa balik, dia mmg dah tak mau susu bdan langsung dah..

hah dah berjaya..senang kan..tapi kena tabah la sikit...sian jugak tgk dia..tp nak buat cmana kan.. terpaksa jugak..huhu..

1 comment:

  1. Tq for the tips. Tpkan bila dia dh stop menyusu tu dia minum apa? Susu bancuh guna cawan?

    ReplyDelete