Saturday, April 13, 2013

Jakarta-bandung day4

assalamualaikumm..

hari ke 4 ni kira hari terakhir siri jalan2 ke jakarta bandung ni.. pas breakfast kt hotel kami terus bertolak ke  masjid istiqlal..masjid terbesar di asia tenggara..mmg sgt besar lah masjid ni..boleh muat jemaah yang sgt ramai dalam satu masa..ada pak herman bgtau ratus ribu jemaah blh masuk..tp saya lupa jumlah yang tepat..huhu..ruang sembahyang dia ada berapa tingkat ntah..(lupa jugak) sah ko dh nyanyok,..huhu..pastu kami pergi ke tugu monas plak..just ambik gmbq skit2 kat ctu tanda kata dh smpi kat jakarta ni ha..harus la ada kan..


ini lah masjid istiqlal..mmg besaq kan..dh mcm bangunan ofis kan

ahli rombongan kat depan masjid istiqlal

tugu monas di hujung jari kami..
lepas tu kami pergi shopping lg..yeye...kali ni ke itc Tanah Abang...yeah shopping time.. kat cni pakherman bagi masa cuma 2 jam saja..huhu..tak puas la pak.. saya nak shopping 24 jam pak..ko nak shopping lelama ko dtg sendiri hokey..shopping kat tanah abang ni lebih selesa la.. sbb bangunan lebih besaq n baru..tak sesak sgt mcm pasar baru.. dia ada 2 bangunan  yg bersambung..satu untuk grosir (borong) satu lagi eceran (runcit) ewah speaking indon kejap..so sy tentu la pegi kat tmpt jual eceran ajak pak..bukan nak meniaga pun..tapi kami round jgk la kt tmpt borong tu..mmg tak leh beli sikit2..kena beli byk2.. lepas round2 situ n survey harga, sy rase tanah abang ni lebih murah daripada pasar baru ye..sy rase la..org lain tak tau la rasa mcmana..

ihsan google..asal gambaq bangunan je ihsan google kan...sy rasa cam tak teringin lgsg nak ambik gmbaq bangunan..tak dok feeling la..ahaks

tudia ....mai cek oii mai perabih duit cepat..anda pasti akan rambang mata bila shopping sini..mcm2 pilihan n murah2
hsben saya yang mengaku x suka shopping sgt pun dah hanyut dalam dunia shopping jugak..haha

habis shopping kat tanah abang ni, kami pergi makan n solat sebelum nak ke airport untuk terbang balik ke tanah tumpah darahku Malaysia..

Mursyid dah terlentok masa berenti makan..kena plak ada singgahsana dlm restoran, lg sdp la putera saya beradu

lepas dah isi perut n dah menunaikan tanggungjawab sebagai hamba allah.. kami pun bertolak ke airport..flight pukul 5 lebih kot..

Mursyid dah x sabar nak naik flight..dia dah rindu tanah air dia kot..mama tak rindu sgt pasai tak puas shopping lagi..haha

bye bye Jakarta, bandung bye bye Indonesia...jumpa lagi ..pasti jumpa lagi..haha



Post a Comment