Saturday, March 30, 2013

Jalan-jalan Jakarta Bandung (preparation)

Assalamualaikumm..

sempena cuti sekolah bulan Mac baru2 ni..kami sekeluarga ambik kesempatan g bercuti ke Jakarta n Bandung.. actually percutian ni dirancang sgt2 last minit..tetiba pada satu hari nan hening.....ceewah ..hasben sy wassap tanya nak g bandung tak bulan 3 nanti? hah jgn dok buat2 tanya la cik abang oiii..pucuk di cita ulam mendatang la ( betoi ka peribahasa sy pakai ni..) betoi la tu kan..sy cikgu ok..jgn lawan ckp cikgu..hihi... so sy pun dgn pantas menjawab nak sgt la.. so hsben sy pun terus la confirm dgn travel agent..memandangkan  kami mmg tak penah ke bandung n nak pegi plak last minit so pilihan terbaik adalah ikut travel agent la kan..jgn dok pandai2 nak redah ye pasai bawak anak kecik hokey.. so hsben sy pilih poto travel.. (nanti i review pasal servis poto ni k).. http://www.pototravel.com.my/ ni web die n boleh tgk2 pakej yg ditawarkan di sini..

lepas dah confirm apa yg ptt, sila buat bayaran la.ingat pree ka..hah.sorg rm1.6 k kalau tak silap..anak sy umo 2 thn lebih kena rm1.3 k..kurang sket je..tapi harga ni include semua termasuk tiket pergi balik hotel (3 bintang..kira ok sgt la kan..), makan, transport kat sana n cukai airport jugak tau..so bawak duit utk sopping saja ye..tak pening2 nak mikio mana nak cari pak supir mana nak makan..semua dah ready..anda ready kaki yg kuat utk jalan2 shopping sj..itu part paling sy suka dan anda juga kan..hehe

ini lah yang buat saya teringin bebeno nak kesana..nak shopping la apa lagi..objek berbaju biru itu adlah saya yg semangat nak shopping

so tgh dok syok2 bt persiapan nak ke bandung, sekali hsben sy tanya, eh kite ni kan kene mohon kebenaran ke luar negara..(sbb kami berdua adalah kakitangan kerajaan..saya yang menurut perintah hokey..).. hah baru teringat..nasib baik masih sempat walaupun agak last minit..so buat la permohonan nak p luaq negara dik non oii.. boleh je kalau tak buat..tapi kalau ape2 jadi kt sana nanti..hampa tanggung sendiri la jawabnye.( . kerajaan malaysia takkan bertanggungjawab..sapa suruh p x bgtau kan..so baik ikut prosedur yg betoi..jgn nak cari pasai..

bila semua dah settle, sy mula la google segala bagai tips untuk ke bandung nih..baca mcm2 pengalaman org ke sana..mcm2 la pesanan n tips2 yg blogger2 ni bgtau..sy siap buat nota lg hokey..takut lupa uollss.. siap take note mane kedai yg murah kat pasar baru tu, boleh dikatakan one week b4 bertolak tu, sy asyik googlle pasal bandung je siang malam..kalo buat kuiz pasal bandung mase tu confirm bole jawab punye..tapi soalan pasal tmpt2 shopping jela ye..kalo pasal tmpt bersejarah idak le teman study..kate pun nak p bershopping ..bukan nak p buat projek dokumentari.. antara tips n pesanan yg paling sy ingat ..tentulah pesanan ringkas supaya bawak beg lebih..ataupun bawak beg byk n barang sikit.. pasai kat sana nanti dah tentu2 nak shopping bagai nak rak kan..so kosongkan beg..siap ada yg pesan bawak baju luar dalam untuk sehari pakai je,....yg lain semua beli sana..beg pun beli kat sana jugak..tudia lg dahsyat..sy pun semat pesanan ni dihati..siap pesan kat hsben kite bawak baju sikit je tau..smpi2 terus kita shopping baju dulu..semangat berkobar2 bila cerita bab shopping nih..mengalahkan semangat patriotik..not good ok..semangat patriotik mesti lebih membara..saya bangga menjadi rakyat malaysia..eh apa hal ke sini plak nih.. jom patah balik pasal bandung tadi..

lebih kurang macam ni la beg anda akan beranak..asal bawak satu geb besaq n beg sandang

tips kedua paling banyak dipesan, bawak duit lebih (yang ni sy suka jugak..betoi2 tersemat dihati) n lebih baik kalau tukar dlm rupiah siap2..sbb kat sana nanti kadar pertukaran adalah lebih mahal..kata mereka dan keluarga mereka..

gambar ehsan google.. bukan duit rupiah ibuk ya..kalau boleh ibuk2 bawak lagi banyak dari ini tau

itu lah dua pesanan paling sy ingat..n siap dok pesan kat hasben berkali2 untuk bawak duit lebih..haha.. pesanan lain pakai kasut yg selesa sbb mmg byk nak berjalan, bawak beg silang atau beg galas, n pastikan beg tu dibahagian depan n banyak lagi pesanan untuk mereka2 yang pergi sendiri la. sy ikut travel agent jadi sy tak ambik peduli sgt la pesanan lain tu..

so kalau anda berniat atau merancang nak ke bandung..jgn risau..google je.. mcm2 pengetahuan anda akan dapat..n tak susah pun kalau nak pergi sendiri2 tak payah travel agent pun boleh..byk sgt blog2 yang berkongsi pasal tips2 ke Bandung ni.. nanti kite share pasal pengalaman kat sana plak hokey..bye

Post a Comment