Wednesday, September 11, 2013

cara saya latih anak ke tandas (day 1)

assalamualaikumm..
hari ni hari pertaman sy cuba untuk buat toilet train utk mursyid..
objektif utama yang digariskan (ayat sgt cikgu kan) haha sori sbb saya mmg cikgu..
ok sy target b4 mursyid umor 3 tahun sy nak dia dah blh pampers free n boleh bgtau bila nak buang (pee or poo)..
disamping nak bg dia berdikari n sy rasa sgt sesuai dah umor 3 tahun untuk tak pakai pampers lg dah kan.
.takkan nak tunggu 5 tahun kot..nanti anak sy je dok punggung kembong lg (pasai pakai pampers) masuk tadika..
ish tak mau lah..
lg satu sebab boleh jimat kos yang agak byk sbb tak pyh beli pampers mursyid lg dah.
.psss itu objektif utama sebenonye...hahaha..
takkan sy nak bgtau kot.
.paham2 seniri uoll..hihi

ni dia anak sy yg sgt banyak akai.. semoga berjaya toilet train dia ye mama..

ni adalah minat anak sy ni..sgt2 rajin membantu di dapur..kdg2 sy malas masak dia ajak mama jom macak..haha rajin kan..sama cam mak dia..hihi
memandangkan hari ni sy bercuti jadi sy ambik kesempatan untuk buat toilet train untuk anak sy.. sebenaqnya sy ada cuba2 buat b4 raya hr tu tp sy tak buka terus pampers dia tu..
pakai pampers jugak,
 cuma sy cuba atur dia ke tandas every one hour.
.tapi gagal la percubaan tu sebab dia tak bg sy bukak pampers dia bila dia nak poo2.. 
lagi satu sy dah belikan potty utk train dia, 
tp dia x mo dok atas potty tu, dia nak toilet yg org besaq  jgk..
terpaksa la sy bg dia guna toilet tu.

 ni dia potty yg sy beli untuk tujuan potty train si mursyid..last2 dia ambik yg bekas putih tu buat cebok (tau ka cebok tu apa..gayung la)

so sy pun google la nak cari ilmu untuk train anak ke toilet ni (kena cari gak ilmu ni sbb aku x pnh blajaq dari drjah satu smpi ke u tak dak dlm silybus pon..haha)
 bila google2 ni baru sy tau yang sy buat silap dulu sbb sy x buka terus pampers dia..
jadi untuk kali ni bangun je pg selasa 10 september 2013 (save the date please) haha..
dgn penuh semangat berkobar2( pasai sy dah study byk pasai benda alah ni malam tadi)
 sy memulakan misi dengan buka pampers mursyid sambil cakap " hari ni mama nak mursyid poo2 or pee2 kat toilet k..
so mama nak buka pampers mursyid k"
dia ckp "ok mama" ..goob boy kan anak sy..haha 
pastu sy pun buka pampers dia..sekali nah ambik kau dah selamat membuang dlm pampers dgn byknya.
.sy pun bwk dia ke tandas n cuci apa yg patut..
smbil cuci sy ckp lg yg nak dia ke toilet sbb dah tak pakai pampers...
jadi dia pun mcm biasa ok mama..
so sy biar dia tgk tv..sy buat keje lain ..
.pastu sy g cek dia balik tgk2 dah selamat membasahkan lantai belum smpi 15 minit pas dia buang tadi..
owh sungguh mencabar jiwa raga chek..sabar2 ..
sepanjang hari pertama tu sekali sy kena kaut *&&^&^ dia kat lantai,
 3 kali kena cuci air kencing dia n 4 helai seluar dok salin..
fuh sungguh mencabar kesabaran..
100 kali sy dok cakap srh pee2 n poo2 kat toilet sepanjang hari tu n 100 kali jgk dia jwb ok mama.
.hampir putus asa di buat si anak oii..
nasib mama ni dah study siap2 pasai topik ni..
so tak leh marah dia n kena byk sabar la kan..
smpi ke petang dia mcm makin paham..
masa nak mandi petang tu dia ckp nak pee2 toilet mama..
haaa kan dah ada kesan sy dok pesan 100 kali kat dia...
seronoknya dlm hati  ...
so pas mandi semua sy pakaikan dia pampers balik sebab malam nak tido n sy x masuk tahap nak train dia bgn kencing malam lg..
.(yg tu step ke 4 ye dlm proses ni) step yg sy reka senirik..hahah..
tapi yang sy surprise sgt b4 tido malam tu dia pegi toilet n ckp ucip(dia bahasakan diri dia) nak pee2 mama..pee2 kat toilet...
owh kembang semangkuk hati sy.. dh semakin nampak kesan latih tubi sy hari ni..tak sia2 usaha sy ...yey2 rasa nak buat lompat bintang uollss...
utk hari ke2 nanti sy sambung lg k

Post a Comment