Friday, September 13, 2013

latihan ke tandas day 2,3,4

assalamualaikum..

hari ni masuk hari ke 2 sy buat toilet train utk mursyid..
hari ni sy harap x la sy kena kaut 8&^%*% dia lg macam day 1 (sy sgt berharap ni bukan buat2) ...
so hr ni bgn pagi je, terus sy rentap buang pampers dari mursyid.. n 
mcm semalam jugak sy cakap kat dia  yg dia kena poo2 n pee kat toilet..
 mcm biasa jgk dia jawab ok mama... 
so  siap set alarm lg hr ni (supaya sy sentiasa berjaga2) .
.setengah jam pas dia bgn sy bg dia makan bihun n minum teh.. 
15 minit pas dia makan n minum sy bwk ke tandas n dia telah membuang dengan jayanya..alhamdulillah lega sy rasa

gambar sekadar hiasan.. anak sy ni mmg sgt2 suka mandi pool..kalo p hotel kalo buleh dia nak tido kat pool k..ahah

pastu sy sambung buat keja n bila sy g tgk balik huhuhu selamat buang lg..rupanya tadi dia buang tak abis lg...
lenyap terus rasa teruja sy tadi..uhuk..kena kaut &^&^$*%* dia atas lantai lg (kalau kaut keuntungan tak pa jgk kan)..
pas basuh sy mmg g chek every 15 min utk make sure dia x buang ke lantai..
hari ke2 ni dia dah buang x sekerap hari pertama..
dia mcm dah pandai control sikit.. 
smpi ke petang sy bawak dia ke toilet every 30 min..haha.
melawat toilet je keje kami 2 beranak hari ni..n 
100 kali jgk sy pesan srh dia bgtau mama bila nak pee n poo..
n 100 kali jgk dia jawab ok
 (ok dia ni mmg kdg2 x leh pakai)haha..

smpi petang sy bwk dia keluar main kt depan rumah.. 
smbil main tgk2 dia dah selamat pee2 n dia lari masuk dlm rumah sbb nak ke toilet..
padahal benda dah keluar pun nasib baik kt luar rumah.
.tapi one thing yg sy suka sbb dia dah tau untuk ke toilet bila dia nak buang walaupun dia dah terbuang dlm seluar..
so ini dikira kemajuan ok..

hari ke2 ni cuma 2 kali seluar basah n kena salin..
nampak  tak dia dah makin ada perubahan kan..(suka nya dalam hati). ,
pas mandi petang pun sy bg pakai pampers n sy ulang lg ckp dia pampers mlm sahaja..
siang kena pegi toilet.
.jgn jemu untuk ulang benda ni (walaupun anda sendiri pun dah tak larat nak ulang) sbb lama2 dia akan faham apa yg kita cuba bgtau k..
so sblm tido tu sekali lg dia bgtau dia nak pee2..see dia semakin biasa ke tandas utk buang..yeyey..satu kejayaan bagi sy..
 kalo dia dah minum susu byk, selepas 5 -10 minit jgn segan silu untuk ajak dia ke tandas ye..kalau tak selamat mengaut le jawabnye..

hari ke3 tak byk cabaran sgt dah..sbb dia makin biasa..
dia dah kurang membuang n x sekerap mcm hari pertama..
dia semakin pandai kontrol.. sy masih lg ulang ckp benda yg sama. 
anak pun dah jemu dgq sy ulang ayat yg sama ja kot..hari ke3 ni sy bwk dia ke tandas setiap 45 min utk buang.. 
5 min lepas bg makan or minum terus sy angkut dia masuk toilet..
sekali ja dia pee2 dlm seluar sbb tak smpt masuk tandas..smpi dpn pintu tandas ckp nk pee2 pastu terus keluar..
so boleh dimaafkan.. yang paling best hari ke3 ni sy tak payah kaut &T%%*%* dia lg..yeyeye...
mlm mcm biasa la kan aku dah cerita 2 kali dah sblm ni..
tak kan nak siaran ulangan lg kot

hari ke4 dia pegi nursery..
sy pesan kt hsben (sbb hsben yg g anta dia ke nursery) srh bgtau tcer dia yg kami tgh buat toilet train utk mursyid..harap tcer dia boleh smbung kt nursery.
.tp sy x harap sgt pasai kt nursery tu ramai budak ..
mana la tcer dia dan nak atur dia ke tandas mcm kat rumah.. 
tapi en hsben sy lupe nak gtau tcer mursyid n sy pun llupa jgk nak msg tcer dia untuk inform psl toilet train ni..nasib baik .hari ke4 tu hari jumaat, 
so sy balik sek kul 11.15 n terus g ambik dia kat nursery.. 
bawak dia balik rumah terus cek pampers dia..masih belum pee2..
tp x tau plak bila tcer dia bg pakai pampers tu..
pastu sy terus suruh dia pee2 kat toilet..
n satu lagi kemajuan ..mursyid cakap .." mama, ucip pee2 toilet kan" yeaya..

oleh kerana setiap kali dia nak pee2 n poo, 
dia nak guna toilet org besaq, 
jadi sy pun order benda alah toilet seat tu utk memudahkan dia n 
sy jgk tak payah nak angkat n pegang dia while dia membuang..

 mcm ni la toilet seat yg sy order online kat lelong.com, tapi yg ni gambar ihsan google..yg sy order belum smpi lg..nanti sy review sal benda alah ni k..

pesanan penaja :

1) jangan malas untuk ulang pesanan suruh dia ke tandas bila nak poo2 or pee2..
2) kena selalu puji n kiss dia bila dia buang kt toilet
3) jgn sesekali marah dia bila dia terbuang dlm seluar
4) bgtau org lain ..cthnnya nenek or atuk dia yg dia dah pandai ke toilet (bg pujian depan2 dia la)

so dia akan rasa dia dah buat sesuatu yg betul n baik.
.so dia akan sentiasa ingat pesanan anda..
nanti sy sambung lg k smpi berjaya train mursyid ke toilet sepenuhnya..
ada byk lg nak kongsi..

Post a Comment