Sunday, March 31, 2013

Jalan-jalan Jakarta Bandung day 1

Assalamualaikum...

Akhirnya tarikh yang ditunggu2 untuk ke Bandung pun tiba..(ayat karangan tingkatan satu kan ) bistu nak buat cmana lagi kan.dah prepare sakan kan excited la hakak
memandangkan kami ikut travel agent , jadi kami ikut jelah arahan agent ni..kena berkumpul kat klia seawal jam 5 pagi hokey..flight pukul 8.30pg ke Jakarta.. jadi kami pun berkumpul la kat KLIA ..tapi kami 3 beranak paling lambat smpai..hha..mcm biasa la..smpi2 depa dah bg briefing sket2..pastu yg bestnya wakil agent ni ulang balik briefing kami ber3 je..haha sori ye kena bazir ayaq liyoq ckp 2 kali..lain kali chek tak buat lagi..after dah briefing semua, baca doa memulakan perjalanan..pastu diorang bg tag nama n semua kena pakai .

ini adalah tag nama Mursyid..saja nak bagitahu jgk walaupun org boleh baca..haha
.Mursyid pun kena pakai..tag nama dia smpi ke lutut..masa tu baru la berkenalan dengan ahli2 rombongan yang lain..group kami ni tak ramai sgt .. dlm 18 orang je..budak kecik 2 org saja masuk Mursyid..yg kapel muda (masuk i la..perasan muda) 3 pasangan.. yang lain semua kapel veteren....
lepas tu masuk la tunggu apa lagi.. kang flight tggl nganga je kat klia..terlepas angan2 shopping i..haha..

tgh tunggu flight ke Jakarta
pakej yang kami ikut ni akan pergi ke Jakarta dulu..then baru ke Bandung... kami naik Garuda Airlines..bagus jugak servis Garuda airlines..byk makanan yg dia bagi..sudu dia pun bukan sudu plastik hokey..sudu besi ...mcm kat rumah tu..so tak la terkepak2 bila nak tekan kan mcm sudu plastik..tudia sudu dia pulak yg di review..haha..cowi

Mursyid isi perut dulu dlm flight.. koleksi car dia pun angkut sekali..kalau tak bising cari car dia..

sampai ke Airpot Jakarta (soekarno hatta) lebih kurang pukul 10.30 waktu Malaysia..tapi waktu sana pukul 9.30 pagi..org ramai masa tu sbb diorang nak pegi umrah..airport sgt2 sesak masa tu..poning kepala den..Mursyid plak smpi2 terus berlari kesana sini sebab dah puas tido atas flight tadi..adoi dah la orang ramai..jenuh nak mengejaq si mursyid nih..terus mama jadi pelari pecut negara..kalah watson nyambek..takut anak hilang wehh..

Tgk tu dia x mau org dukung n pegang dia..nak bebas ke sana ke mari..
lepas settle semua proses kat airport, kami keluar n naik bas yang telah disediakan oleh pihak travel agent.. so senang la ikut agen ni..tak payah la nak cari2 supir apa bagai lagi kan..semua dah ready..tourist guide kami namanya pak herman..bukan herman tino ya..herman tiyes pun bukan.. tapi org nya sgt baik n cakap pun sopan santun gitu..bas tu akan bawak kami pergi makan tengahari dulu sebelum ke bandung..perjalanan ke bandung ambik masa dalam 3 jam kata pak herman..bukan kata saya ye..

Mahap ye..anak sy tak penah naik bas..jadi dia sgt teruja..org kedah kata Peghak atau lebih sopan kita panggil jakun..
dalam bas tu macam2 la pak herman tu bercerita..ada yg lawak..ada yg buat mata ku kuyu n terus hanyut..b4 hanyut tu smpt la snap gmbq spnjg perjalanan ke Bandung tu..layan je lah ye..

suasana dalam bandar Jakarta,,sgt byk motor
suasana sepanjang ke Bandung..ni dah masuk Bandung..sgt2 cantik n menyegarkan mata yang kuyu


Mursyid n abah..pas bgn tidoq tgk keliling suasana penuh kehijauan..semua mata segar bugar
sampai je kat Bandung, Pak herman terus bawa rombongan kami ke Toko 3..Toko 3 ni tmpt jual Jeans ye..murah2..kalau dah smpi sini mesti la kena beli barang selai dua kan..kalau tak rugi la.. so hsben sy beli jeans n sy beli jaket jeans je..jeans i jarang pakai uollss sejak badan dah mengembang nih..haha

tudia en. hsben i dah rambang mata tgk byk sgt jeans murah2 n cantik2

servis jahit jeans ni adalah percuma untuk pelanggan toko 3 sahaja ye..tapi masa kami pergi ramai org n kena tunggu agak lama untuk jahit jeans

Mursyid sudah boring kena tunggu lama..nasib baik ada fish, turtlle n bird dalam kedai ni..so boleh la menghilangkan kebosanan dia
punya lama tunggu jahit jeans..n kami adalah yg terakhir naik atas..tgk semua org dah tunggu dgn muka tak puas hati..haha sori sgt2...lepas tu kami terus pegi makan malan b4 balik ke hotel,.. tapi sori la tak ingat nama restoran ni..lepas makan terus balik hotel n zzzzzzzzzzzzzzzz..sampi pagi..penat sgt2..




Saturday, March 30, 2013

Jalan-jalan Jakarta Bandung (preparation)

Assalamualaikumm..

sempena cuti sekolah bulan Mac baru2 ni..kami sekeluarga ambik kesempatan g bercuti ke Jakarta n Bandung.. actually percutian ni dirancang sgt2 last minit..tetiba pada satu hari nan hening.....ceewah ..hasben sy wassap tanya nak g bandung tak bulan 3 nanti? hah jgn dok buat2 tanya la cik abang oiii..pucuk di cita ulam mendatang la ( betoi ka peribahasa sy pakai ni..) betoi la tu kan..sy cikgu ok..jgn lawan ckp cikgu..hihi... so sy pun dgn pantas menjawab nak sgt la.. so hsben sy pun terus la confirm dgn travel agent..memandangkan  kami mmg tak penah ke bandung n nak pegi plak last minit so pilihan terbaik adalah ikut travel agent la kan..jgn dok pandai2 nak redah ye pasai bawak anak kecik hokey.. so hsben sy pilih poto travel.. (nanti i review pasal servis poto ni k).. http://www.pototravel.com.my/ ni web die n boleh tgk2 pakej yg ditawarkan di sini..

lepas dah confirm apa yg ptt, sila buat bayaran la.ingat pree ka..hah.sorg rm1.6 k kalau tak silap..anak sy umo 2 thn lebih kena rm1.3 k..kurang sket je..tapi harga ni include semua termasuk tiket pergi balik hotel (3 bintang..kira ok sgt la kan..), makan, transport kat sana n cukai airport jugak tau..so bawak duit utk sopping saja ye..tak pening2 nak mikio mana nak cari pak supir mana nak makan..semua dah ready..anda ready kaki yg kuat utk jalan2 shopping sj..itu part paling sy suka dan anda juga kan..hehe

ini lah yang buat saya teringin bebeno nak kesana..nak shopping la apa lagi..objek berbaju biru itu adlah saya yg semangat nak shopping

so tgh dok syok2 bt persiapan nak ke bandung, sekali hsben sy tanya, eh kite ni kan kene mohon kebenaran ke luar negara..(sbb kami berdua adalah kakitangan kerajaan..saya yang menurut perintah hokey..).. hah baru teringat..nasib baik masih sempat walaupun agak last minit..so buat la permohonan nak p luaq negara dik non oii.. boleh je kalau tak buat..tapi kalau ape2 jadi kt sana nanti..hampa tanggung sendiri la jawabnye.( . kerajaan malaysia takkan bertanggungjawab..sapa suruh p x bgtau kan..so baik ikut prosedur yg betoi..jgn nak cari pasai..

bila semua dah settle, sy mula la google segala bagai tips untuk ke bandung nih..baca mcm2 pengalaman org ke sana..mcm2 la pesanan n tips2 yg blogger2 ni bgtau..sy siap buat nota lg hokey..takut lupa uollss.. siap take note mane kedai yg murah kat pasar baru tu, boleh dikatakan one week b4 bertolak tu, sy asyik googlle pasal bandung je siang malam..kalo buat kuiz pasal bandung mase tu confirm bole jawab punye..tapi soalan pasal tmpt2 shopping jela ye..kalo pasal tmpt bersejarah idak le teman study..kate pun nak p bershopping ..bukan nak p buat projek dokumentari.. antara tips n pesanan yg paling sy ingat ..tentulah pesanan ringkas supaya bawak beg lebih..ataupun bawak beg byk n barang sikit.. pasai kat sana nanti dah tentu2 nak shopping bagai nak rak kan..so kosongkan beg..siap ada yg pesan bawak baju luar dalam untuk sehari pakai je,....yg lain semua beli sana..beg pun beli kat sana jugak..tudia lg dahsyat..sy pun semat pesanan ni dihati..siap pesan kat hsben kite bawak baju sikit je tau..smpi2 terus kita shopping baju dulu..semangat berkobar2 bila cerita bab shopping nih..mengalahkan semangat patriotik..not good ok..semangat patriotik mesti lebih membara..saya bangga menjadi rakyat malaysia..eh apa hal ke sini plak nih.. jom patah balik pasal bandung tadi..

lebih kurang macam ni la beg anda akan beranak..asal bawak satu geb besaq n beg sandang

tips kedua paling banyak dipesan, bawak duit lebih (yang ni sy suka jugak..betoi2 tersemat dihati) n lebih baik kalau tukar dlm rupiah siap2..sbb kat sana nanti kadar pertukaran adalah lebih mahal..kata mereka dan keluarga mereka..

gambar ehsan google.. bukan duit rupiah ibuk ya..kalau boleh ibuk2 bawak lagi banyak dari ini tau

itu lah dua pesanan paling sy ingat..n siap dok pesan kat hasben berkali2 untuk bawak duit lebih..haha.. pesanan lain pakai kasut yg selesa sbb mmg byk nak berjalan, bawak beg silang atau beg galas, n pastikan beg tu dibahagian depan n banyak lagi pesanan untuk mereka2 yang pergi sendiri la. sy ikut travel agent jadi sy tak ambik peduli sgt la pesanan lain tu..

so kalau anda berniat atau merancang nak ke bandung..jgn risau..google je.. mcm2 pengetahuan anda akan dapat..n tak susah pun kalau nak pergi sendiri2 tak payah travel agent pun boleh..byk sgt blog2 yang berkongsi pasal tips2 ke Bandung ni.. nanti kite share pasal pengalaman kat sana plak hokey..bye