Saturday, April 20, 2013

cara pisahkan anak dengan susu badan

assalamualaikum..

hari ni saya nak berkongsi tentang mcmana cara nak pisahkan anak yang menyusu badan dengan susu bdan la kan..bukan pisah dari mak dia..jgn risau..ngehehe
anak saya mursyid memang menyusu badan secara eksklusif sampai umur dia 2 tahun 5 bulan.. 
kalau boleh saya nak je menyusukan dia smpi dia dpt adik or sampai dia tak nak menyusu dengan sendiri..tapi ada beberapa sebab yang buatkan saya nak stop menyusu dia haritu.. satu sebabnya ialah, dia sangat kuat menyusu smpi melecet bahagian b***** saya tu..
sampai merah merah n sangat sakit setiap kali dia menyusu..kena gigit tu biasa la.
..sebab kedua ialah, ada pendapat mengatakan kalau nak pregnant lain elok stop menyusu badan..
lagipun dia dah dua tahun lebih kann...
yang ni saya tak pasti betol ke tidak pendapat ni..tapi memang ada jugak orang cakap yang doktor pun ada cakap mcm tu..
ini mungkin bagi ibu2 yang jenis susah nak lekat macam saya la kot..
maknanya kami dah plan untuk menambah umat muhammad la..

apa yang saya buat masa nak pisah susu ni, mula2 saya google la dulu.
.untung jadi ibu zaman ada google ni, kalo zaman mak2 kite dulu depa google ngan nenek moyang kita jelah..itu pasal la org dulu pegang kuat ngn apa yang nenek moyang ckp..
kita skrg kena pegang kuat pada apa yg kita jumpa kt google,,,
tu yg byk ajaran tak betoi tu..mcm2 jumpa kat google..kena pilih2 gak..takut kena yg tak betoi.. 
membebel mak nenek la kau ni,,,

berdasarkan apa yg saya baca pengalaman ibu2 lain..byk sgt tip n petua yg depa bagi..
saya tertarik pada satu petua..dia kata petua nenek moyang dia..
tp dah tak ingat sumber tu..mintak halal la ye sy guna petua awak tp tak bg kredit..huhu..
kata orang itu. kalau nak pisahkan susu badan dengan anak kita mesti mulakan pada hari dia lahir..
bukan tarikh lahir ye puan2..hari kelahiran dia.. 
mcm mursyid ni dia lahir hari selasa..so sy pun mulakan pada hari selasa..

kebetulan hari selasa tu cuti sekolah..sy pun letak la asam jawa kat cik b***** sy tu.. 
bila dia mintak nak menyusu, bagi je..jgn sesekali tak bagi..mula2 dia isap mcm biasa.
.pastu dia buat muka..pastu dia stop menyusu n dia ckp eee cucu macam..
owh perasan jugak dia,,ingat tak perasan. so sy sentiasa letak asam even masa tido pun kena letak..
sbb dia anytime ja dia nak menyusu..pastikan setiap kali dia menyusu anda mmg letak asam k.. 
sy buat mcm tu smpi seminggu je,,,
pastu dia tak nak dah susu..ada beberapa kali dia cuba jgk walaupun msm..
tp tak lama pastu dia mintak susu botol.. elok bertemu selasa balik, dia mmg dah tak mau susu bdan langsung dah..

hah dah berjaya..senang kan..tapi kena tabah la sikit...sian jugak tgk dia..tp nak buat cmana kan.. terpaksa jugak..huhu..

Saturday, April 13, 2013

Jakarta-bandung day4

assalamualaikumm..

hari ke 4 ni kira hari terakhir siri jalan2 ke jakarta bandung ni.. pas breakfast kt hotel kami terus bertolak ke  masjid istiqlal..masjid terbesar di asia tenggara..mmg sgt besar lah masjid ni..boleh muat jemaah yang sgt ramai dalam satu masa..ada pak herman bgtau ratus ribu jemaah blh masuk..tp saya lupa jumlah yang tepat..huhu..ruang sembahyang dia ada berapa tingkat ntah..(lupa jugak) sah ko dh nyanyok,..huhu..pastu kami pergi ke tugu monas plak..just ambik gmbq skit2 kat ctu tanda kata dh smpi kat jakarta ni ha..harus la ada kan..


ini lah masjid istiqlal..mmg besaq kan..dh mcm bangunan ofis kan

ahli rombongan kat depan masjid istiqlal

tugu monas di hujung jari kami..
lepas tu kami pergi shopping lg..yeye...kali ni ke itc Tanah Abang...yeah shopping time.. kat cni pakherman bagi masa cuma 2 jam saja..huhu..tak puas la pak.. saya nak shopping 24 jam pak..ko nak shopping lelama ko dtg sendiri hokey..shopping kat tanah abang ni lebih selesa la.. sbb bangunan lebih besaq n baru..tak sesak sgt mcm pasar baru.. dia ada 2 bangunan  yg bersambung..satu untuk grosir (borong) satu lagi eceran (runcit) ewah speaking indon kejap..so sy tentu la pegi kat tmpt jual eceran ajak pak..bukan nak meniaga pun..tapi kami round jgk la kt tmpt borong tu..mmg tak leh beli sikit2..kena beli byk2.. lepas round2 situ n survey harga, sy rase tanah abang ni lebih murah daripada pasar baru ye..sy rase la..org lain tak tau la rasa mcmana..

ihsan google..asal gambaq bangunan je ihsan google kan...sy rasa cam tak teringin lgsg nak ambik gmbaq bangunan..tak dok feeling la..ahaks

tudia ....mai cek oii mai perabih duit cepat..anda pasti akan rambang mata bila shopping sini..mcm2 pilihan n murah2
hsben saya yang mengaku x suka shopping sgt pun dah hanyut dalam dunia shopping jugak..haha

habis shopping kat tanah abang ni, kami pergi makan n solat sebelum nak ke airport untuk terbang balik ke tanah tumpah darahku Malaysia..

Mursyid dah terlentok masa berenti makan..kena plak ada singgahsana dlm restoran, lg sdp la putera saya beradu

lepas dah isi perut n dah menunaikan tanggungjawab sebagai hamba allah.. kami pun bertolak ke airport..flight pukul 5 lebih kot..

Mursyid dah x sabar nak naik flight..dia dah rindu tanah air dia kot..mama tak rindu sgt pasai tak puas shopping lagi..haha

bye bye Jakarta, bandung bye bye Indonesia...jumpa lagi ..pasti jumpa lagi..haha



Wednesday, April 10, 2013

Jalan-jalan Jakarta Bandung day 3

Assalamualaikumm...

hari ke 3 jalan2 di bandung ni kami akan g bershopping lg..
semalam sy dah ngigau2 dah shopping kat pasar baru..haha..hari ni kami akan ke pasar baru..
kita sambung shopping lg ye ibuk..sy suka suka suka sgt..
so bgn pg siap cepat pasai tak sabaq weh nak p perabih duit...

so pas makan pg mcm biasa kami pun naik bas lg untuk ke pasar baru..pasar baru ni merupakan tmpt shopping yang paling femes la kira kat bandung ni.. kalo nak tau lebih lanjut sila la google sendiri..jgn malas2 ye..sy tak dak masa nak cerita lebih lanjut pasai pasar baru ni..cerita pasai shopping ja baru sedap kan.. sbelum smpi kat pasar baru ni, Pak herman yang baik hati dah pesan siap2..jaga2 brg2 ibuk2 bapak2 ya..brg berharga la..yg tak berharga suka hati hampa la nak jaga ke tak..pencopek pun tak hingin kot kalo takat selipar jepun hampa kalau tak jaga pun..paling penting handbag..especially yg berisi byk uang..better peluk hbag anda ya...jgn peluk tubuh ja.... pasar baru ni sgt sesak n ramai orang..byk juga penyeluk saku ye..jaga2 saku anda...saku kosong tak pe.. biaq p la dia seluk pun..haha.. so berhati2 lah dgn reta benda anda bila masuk dalam tempat perabih duit ni ye..

gambar ihsan google... ni lah dia pasar baru bandung..sgt sesak..tambah2 waktu kemuncak ye..
kami sampi ke pasar baru tu agak awal..so orang tak ramai sgt lagi...so lebih selesa la nak gerak pun..tambah dgn angkut stroller anak lg ni..sampi2 je terus Pak herman bawak kami ke tempt jual telekung murah katanya..kami ikut jelah..pas beli telekung kami pun jalan2 ikut haluan masing2 untuk perabih duit masing2 ye.. banyak betul benda nak dibeli yg sedang bermain2 dlm fikiran sy masa tu..ish2 pompuan2..apa nak buat pompuan n shopping bagai isi dgn kuku..

eh eh ingatkan si isteri ja teruja nak shopping..dia pulak yg lebih2..

ala kadar je sy shopping...tak sakan sgt pun..biasa2 je..ahaks
Pak herman bagi masa 3 jam je kat pasar baru ni..sgt la tak cukup..mana nak kejaq anak lg..masa tu la dia nak membuang la..masa tu la dia nak minum susu la..mmg tak puas sgt ..tak leh lama2 bila kita ikut agen ni..kalau pegi sendiri hg nak tidoq kat pasar baru tu pun boleh che jah oii..lain kali kena mai sendiri plak nih..haha.. shopping pun cepat2 sebab kejaq masa..tgk2 jam dah abis masa shopping..tapi mcm biasa kami paling lambat masuk bas ...haha..sori rakan2 rombongan ye...lepas abis shopping kat pasar baru ni kami akan terus bertolak ke Jakarta.. makan tengahari kat restoran sunda kat jakarta.. lepas makan terus pegi solat..pastu kami pegi ke taman mini indonesia... kat taman mini tu sempat turun sekejap je pastu hujan mencurah2..round taman mini naik bas je la,,..



kat taman mini indonesia

kat taman mini indonesia..ini lah semua ahli rombongan kami..veteren2 gitu..
abis jalan2 ni kami pergi ke itc mangga dua plak..yeah shopping time...kat sini kejap je..dlm sejam setengah je..mmg x smpt bershopping sgt..lepas tu g makan n balik hotel ..kat Jakarta kami stay kat hotel grand alia..sini pun ok jgk,..memuaskan..pastu zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz...tak sedaq apa smpi pagi

itc mangga 2..gmbq ni saya tgkap seniri bukan ihsan google lg..

mmg keturunan mama nih..suka shopping..

hotel grand alia


Tuesday, April 2, 2013

Jalan-jalan Jakarta Bandung Day 2

Assalamualaikum...

Bangun tido di hari ke2..fuh penat masih tak hilang lagi..selepas menempuh hari pertama yang memenatkan tapi semangat nak bershopping tak dpt di bendung lg dah..bila ingat shopping terus segaq ..hilang penat tadi..haha..dahsyat kan magic shopping ni..smlm Pak herman dah pesan berkumpul pukul 8 pg kat lobi hotel... lupa nak bgtau , kami stay kt v hotel..hotel ni bukan dalam kawasan bandar bandung tu, di di tepi sikit..tapi bilik dia ok la..memuaskan la..breakfast pun boleh tahan la..tapi tak la banyak menu mcm hotel 5 bintang kan..tapi boleh la setkt nak mengenyangkan perot..nak lebih bayaq lebih la macaa..haha..

hotel v tempat kami menginap..hotel 3 bintang ja...tapi ok n memuaskan..bilik pun cantek..lupa nak snap gmbq bilik..pasai masuk bilik je terus ingat nak melelapkan mata je.
 bila perut sudah kenyang..semua pun semangat nak memulakan perjalanan di hari ke 2..semua berkumpul kat lobi lepas breakfast..kali ni kami tak lambat lg...dh berazam semalam utk tidak lewat lg..Pak Herman ckp hari ni dia akan bawak kami ke Gunung Tangkuban Perahu.. kebetulan tempat ni baru je di buka balik ..klau tak sebelum ni dia tutup,...kiranya mmg rejeki ibuk2 bapak2..kata pak herman.. so kami pun bertolak dgn bas ke gunung tangkuban perahu

view sepanjang jalan ke Tangkuban Perahu tu mmg sgt2 cantik..menghijau je..
bas blh smpi separuh jln je..pastu diorang ade sediakan van untuk naik ke atas lg..tambang van ni sy tak pasti sbb kami ikut agen kan..jadi mmg dah settle semua.. satu lg nak bgtau..sblm naik van tu tetiba rasa nak ke toilet.. caj masuk toilet rp2000 k.. mahal ooo.. lebih kurang 6 kupang duit kita ..fuh kalah toilet kita kan.. tapi mungkin toilet kat atas tu je kot yg mahal..

ni kat dalam van untuk naik ke atas gunung tangkuban perahu




peace..kat belakang tu kawah ratu nama dia..pasai pa tak tau la bg nama ratu..kawah ni yg paling besar n masih aktif tau..ade bau belerang yg agak kuat ye kat cni
sebelum smpi ke tangkuban perahu tu, PakHerman dah pesan mcm2 pasal org2 yang berjual kat ats tu..mmg diorang ni mcm memaksa sikit suruh kita beli.. Pak Herman dah pesan jgn layan langsung kalau tak nak beli..pegang pun jgn ya ibuk2..bapak2..baik pak..sy ingt pesan bapak..lagi satu akan ada paparazi..wah tetiba feeling ala2 selebriti hollywood plak siap ada paparazi bagai..haha..paparazi ni akan ambik gmbaq hampa pehtu dia akan cuci n dia akan p cari hampa suruh beli jugak2 gambaq hampa tu. tak kirala kalau dalam gambaq tu hampa tak berapa nak comey pun...tudia. glemer kan..haha..
mama dengan mursyid

kat atas ni ada byk org berjual jgk..ada yg jenis approach kita n mcm paksa srh kita beli tau..jgn layan k..kalau dah pegang barang yg dijual, kita akan dipaksa untuk beli jugak

dah pegi sini, wajib ada la gambaq kat tmpt ni kan..tgk org pakat tunggu turn nak ambik gamba kat cni..haha
 dah abis round2 atas gunung tangkuban perahu, kami pergi makan pulak..harus la isi perot dulu..dah nyanyi lagu kris dayanti dah  ( dok kat bumi indonesia kan, harus la perut pun nyanyi lagu indon)  bak kata pepatah masuk kandang lembu mengemooo masuk kandang kambing mengembeekk... sekian berita daripada bau2 bau bacang karam sigh walia..

dah smpi tmpt utk sy bersantap..nama restoran baca seniri kalau nmpk..tak nmpk guna kanta pembesar ye..Mursyid pun dah zzzzzz... dapat la mama makan dengan lebih tenang
ini adalah menu istimewa kat restoran ni..ikan terbang nama dia..nampak gaya pun mcm nak terbang sgt2 kan..terbang masuk mulut la..

alhamdulillah kenyang perut suka hati..pasni kita shopping plak..yeyyeye..masa yang ditunggu2 telah tiba..jom shopping plak..kali ni pak herman bawa kami shopping kat factory outlet dulu ye....kat bandung ni ada byk factory outlet tau.. kebanyakan factory outlet yg kami pegi tu mmg ada surau n tandas ye..so kalau nak solat pun senang..so b4 kita shopping kami solat dulu..pastu baru kita serang...haha

antara factory oulet yang kami singgah..ada byk lagi tapi tak ambik gmbaq..org nak shopping maa ...tak dan nak ambik gmbq byk2..
ada byk jugak factory oulet yang kami sempat singgah.. antaranya.. garnade (betoi ke dak ..tak ingat sgt nama dia), jetset, donatello (jual kasut) romah mode, heritage, terminal tas n banyak lagi.. kalau dtg sini mesti singgah kat kartika sari ye ..mmg sgt sedap brownies dia..lagi satu amanda....sy byk shopping baju Mursyid je..sbb mmg sgt2 murah jeans budak kat sini..tp kena tgk betol2 ye..sbb dia campur yg ori dgn tidak dgn harga yg sama..kena belek2 lebih sikit..tak smpt nak shopping lama2 jgk sbb Pak herman bagi masa 2 jam setengah saja kat factory outlet tu..tak puas la..kena mai lagi ni....pastu kami pegi makan kat restoran sangkuriang
makan malam kat restoran sangkuriang.. menu istimewa dia sup ikan subang..tapi kami tak order sup ikan subang tu..tak tau sedap ke tak
lepas makan malam..balik hotel n zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz.....mimpi shopping kat pasar baru bandung..pasai esok nak ke pasar baru pulak...