Tuesday, September 17, 2013

latihan ke tandas day 5 6 7

assalamualaikum..

hari ni masuk hari ke 7 dalam proses train mursyid ke tandas.. 
hari ke 5 hari tu hari sabtu, so sy n hsben cuti..
mula2 plan nak g jalan2 ke Miri.. tapi hotel byk fully book..
so stay kat rumah je la..tapi mmg elok pun tak kemana sbb blh train mursyid betol2.
 kalau g jalan2 mesti kena pakaikan dia pampers jugak takut dia terbuang dalam kereta.
.tak ke naya.. ini sambungan daripada  latihan day 234 ye

hari ke 5 mursyid dah makin ok sgt2..
dia boleh control dalam tempoh yang agak lama....
si mama dia ni asyik tanya mursyid nak pee2..nak poo2 ?
 dia jawab no..tapi bila rasa mcm agak lama sikit lepas dia minum,
 mmg saya akan angkat jgk dia ke tandas walaupun dia ckp no..
tkt dia terbuang tanpa disedari.. hari ke 6 pun mcm tu jugak..dia tak terbuang langsung.
.semuanya selamat masuk dlm toilet dengan jayanya..alhamdulillah..
 kebetulan hari ke 6 tu kami pergi berkelah kat taman negara similajau.. 
sy pakai kan pampers jugak sementara dlam perjalanan ke sana takut tak sempat berhenti..
bila smpi snaa, saya chek pampers dia balik kering.
.mmg tak buang langsung..

osetad Mursyid..(gambar sekadar hiasan)
hari ke 7 pun berlalu dengan jayanya..
sebelah malam tu saya pakaikan dia pampers jgk..tapi sebelum dia tido 2 kali dia ckp nak pee2 n dia terus pegi tandas..
wahhh..hati ibu berbunga riang..
dia dah pandai bgtau n pandai pegi sendiri ke toilet..
tapi sy ikut la jgk..
risau dia sorg2 kat tandas..

so dalam tempoh 7 hari saya dah berjaya train mursyid ke tandas..
jimat kos pampers dah mulai skrg sbb dia pakai pampers malam sahaja.. 
sgt mudah rupanya nak train anak ke tandas ni..
cuma kena sabar utk hari pertama kedua n ketiga je..
pastu dia akan ok..

pada pendapat saya seawal 2 tahun pun kita dah boleh train anak ke tandas..
sbb kebanyakan budak pada umor 2 tahun dia dh oleh cakap sikit2 kan.. 
so mmg sesuai kalau nak train dia ke tandas..
cuma kesilapan saya dulu saya train mursyid ke tandas, tp bg pakai pampers jugak..
sbb tu tak berjaya..
jadi pada yang nak train anak ke tandas tu..
anda cuma ke barsabar untuk 3 hari saja..pastu dia akan pandai bgtahu nak ke tandas..mood happy sbb dah berjaya..jom lompat bintang....yeahyeah

Saturday, September 14, 2013

latihan ke tandas (toilet seat)

assalamualaikum..

 sy br je terima toilet seat yang saya order kat lelong.com
..mursyid yg pergi ambik kt uncle pos tadi n dia sgt2 happy sbb dia ingat mainan utk dia..
siap dok ckp " mama ni ucip nye kan..haha...ye la anak..ucip punye..
 dgn tak sabarnya dia terus suruh buka..
bila bukak tgk ade kaler2 plak lagi dia suka.. pastu pasang sama2 dgn dia, 
smbil pasang tu sy ckp kat mursyid yg benda tu ialah toilet dia..
jadi lepas ni dia mesti kena buang kt toilet..
tak boleh kt dlm seluar lg dah.
.dia pun ok je..

pas siap pasang terus letak kat toilet, n mursyid dgn sgt teruja terus nak cuba..
 terus dia ckp mama, ucip nak pee2 toilet..
 wahh bagus betul ada benda ni..
mursyid terus suka nak ke toilet..haha..
bagi puan2 yang nak train anak2 elok jugak ada benda ni..
api seelok2nya kena ada dgn dia la.
.jgn biar dia sorg2 kt toilet k..

toilet seat yang saya order..

Mursyid yang sgt happy dapat hadiah

Mursyid tak sabar2 suruh buka n pasang toilet seat dia..kaler dia mmg menarik anak2..budak2 mesti suka
tadaaaa....dah pasang kat toilet..mursyid pun dah rasmi..hehe
so pada yang nak train anak2 ke toilet elok jugak ada benda ni ..
kalau anak2 anda tak mau potty toilet ...
tapi pastikan anda bersama2 mereka k..
jgn tinggalkan anak2 masa mereka ke toilet..
ok see u soon

Friday, September 13, 2013

latihan ke tandas day 2,3,4

assalamualaikum..

hari ni masuk hari ke 2 sy buat toilet train utk mursyid..
hari ni sy harap x la sy kena kaut 8&^%*% dia lg macam day 1 (sy sgt berharap ni bukan buat2) ...
so hr ni bgn pagi je, terus sy rentap buang pampers dari mursyid.. n 
mcm semalam jugak sy cakap kat dia  yg dia kena poo2 n pee kat toilet..
 mcm biasa jgk dia jawab ok mama... 
so  siap set alarm lg hr ni (supaya sy sentiasa berjaga2) .
.setengah jam pas dia bgn sy bg dia makan bihun n minum teh.. 
15 minit pas dia makan n minum sy bwk ke tandas n dia telah membuang dengan jayanya..alhamdulillah lega sy rasa

gambar sekadar hiasan.. anak sy ni mmg sgt2 suka mandi pool..kalo p hotel kalo buleh dia nak tido kat pool k..ahah

pastu sy sambung buat keja n bila sy g tgk balik huhuhu selamat buang lg..rupanya tadi dia buang tak abis lg...
lenyap terus rasa teruja sy tadi..uhuk..kena kaut &^&^$*%* dia atas lantai lg (kalau kaut keuntungan tak pa jgk kan)..
pas basuh sy mmg g chek every 15 min utk make sure dia x buang ke lantai..
hari ke2 ni dia dah buang x sekerap hari pertama..
dia mcm dah pandai control sikit.. 
smpi ke petang sy bawak dia ke toilet every 30 min..haha.
melawat toilet je keje kami 2 beranak hari ni..n 
100 kali jgk sy pesan srh dia bgtau mama bila nak pee n poo..
n 100 kali jgk dia jawab ok
 (ok dia ni mmg kdg2 x leh pakai)haha..

smpi petang sy bwk dia keluar main kt depan rumah.. 
smbil main tgk2 dia dah selamat pee2 n dia lari masuk dlm rumah sbb nak ke toilet..
padahal benda dah keluar pun nasib baik kt luar rumah.
.tapi one thing yg sy suka sbb dia dah tau untuk ke toilet bila dia nak buang walaupun dia dah terbuang dlm seluar..
so ini dikira kemajuan ok..

hari ke2 ni cuma 2 kali seluar basah n kena salin..
nampak  tak dia dah makin ada perubahan kan..(suka nya dalam hati). ,
pas mandi petang pun sy bg pakai pampers n sy ulang lg ckp dia pampers mlm sahaja..
siang kena pegi toilet.
.jgn jemu untuk ulang benda ni (walaupun anda sendiri pun dah tak larat nak ulang) sbb lama2 dia akan faham apa yg kita cuba bgtau k..
so sblm tido tu sekali lg dia bgtau dia nak pee2..see dia semakin biasa ke tandas utk buang..yeyey..satu kejayaan bagi sy..
 kalo dia dah minum susu byk, selepas 5 -10 minit jgn segan silu untuk ajak dia ke tandas ye..kalau tak selamat mengaut le jawabnye..

hari ke3 tak byk cabaran sgt dah..sbb dia makin biasa..
dia dah kurang membuang n x sekerap mcm hari pertama..
dia semakin pandai kontrol.. sy masih lg ulang ckp benda yg sama. 
anak pun dah jemu dgq sy ulang ayat yg sama ja kot..hari ke3 ni sy bwk dia ke tandas setiap 45 min utk buang.. 
5 min lepas bg makan or minum terus sy angkut dia masuk toilet..
sekali ja dia pee2 dlm seluar sbb tak smpt masuk tandas..smpi dpn pintu tandas ckp nk pee2 pastu terus keluar..
so boleh dimaafkan.. yang paling best hari ke3 ni sy tak payah kaut &T%%*%* dia lg..yeyeye...
mlm mcm biasa la kan aku dah cerita 2 kali dah sblm ni..
tak kan nak siaran ulangan lg kot

hari ke4 dia pegi nursery..
sy pesan kt hsben (sbb hsben yg g anta dia ke nursery) srh bgtau tcer dia yg kami tgh buat toilet train utk mursyid..harap tcer dia boleh smbung kt nursery.
.tp sy x harap sgt pasai kt nursery tu ramai budak ..
mana la tcer dia dan nak atur dia ke tandas mcm kat rumah.. 
tapi en hsben sy lupe nak gtau tcer mursyid n sy pun llupa jgk nak msg tcer dia untuk inform psl toilet train ni..nasib baik .hari ke4 tu hari jumaat, 
so sy balik sek kul 11.15 n terus g ambik dia kat nursery.. 
bawak dia balik rumah terus cek pampers dia..masih belum pee2..
tp x tau plak bila tcer dia bg pakai pampers tu..
pastu sy terus suruh dia pee2 kat toilet..
n satu lagi kemajuan ..mursyid cakap .." mama, ucip pee2 toilet kan" yeaya..

oleh kerana setiap kali dia nak pee2 n poo, 
dia nak guna toilet org besaq, 
jadi sy pun order benda alah toilet seat tu utk memudahkan dia n 
sy jgk tak payah nak angkat n pegang dia while dia membuang..

 mcm ni la toilet seat yg sy order online kat lelong.com, tapi yg ni gambar ihsan google..yg sy order belum smpi lg..nanti sy review sal benda alah ni k..

pesanan penaja :

1) jangan malas untuk ulang pesanan suruh dia ke tandas bila nak poo2 or pee2..
2) kena selalu puji n kiss dia bila dia buang kt toilet
3) jgn sesekali marah dia bila dia terbuang dlm seluar
4) bgtau org lain ..cthnnya nenek or atuk dia yg dia dah pandai ke toilet (bg pujian depan2 dia la)

so dia akan rasa dia dah buat sesuatu yg betul n baik.
.so dia akan sentiasa ingat pesanan anda..
nanti sy sambung lg k smpi berjaya train mursyid ke toilet sepenuhnya..
ada byk lg nak kongsi..

Wednesday, September 11, 2013

cara saya latih anak ke tandas (day 1)

assalamualaikumm..
hari ni hari pertaman sy cuba untuk buat toilet train utk mursyid..
objektif utama yang digariskan (ayat sgt cikgu kan) haha sori sbb saya mmg cikgu..
ok sy target b4 mursyid umor 3 tahun sy nak dia dah blh pampers free n boleh bgtau bila nak buang (pee or poo)..
disamping nak bg dia berdikari n sy rasa sgt sesuai dah umor 3 tahun untuk tak pakai pampers lg dah kan.
.takkan nak tunggu 5 tahun kot..nanti anak sy je dok punggung kembong lg (pasai pakai pampers) masuk tadika..
ish tak mau lah..
lg satu sebab boleh jimat kos yang agak byk sbb tak pyh beli pampers mursyid lg dah.
.psss itu objektif utama sebenonye...hahaha..
takkan sy nak bgtau kot.
.paham2 seniri uoll..hihi

ni dia anak sy yg sgt banyak akai.. semoga berjaya toilet train dia ye mama..

ni adalah minat anak sy ni..sgt2 rajin membantu di dapur..kdg2 sy malas masak dia ajak mama jom macak..haha rajin kan..sama cam mak dia..hihi
memandangkan hari ni sy bercuti jadi sy ambik kesempatan untuk buat toilet train untuk anak sy.. sebenaqnya sy ada cuba2 buat b4 raya hr tu tp sy tak buka terus pampers dia tu..
pakai pampers jugak,
 cuma sy cuba atur dia ke tandas every one hour.
.tapi gagal la percubaan tu sebab dia tak bg sy bukak pampers dia bila dia nak poo2.. 
lagi satu sy dah belikan potty utk train dia, 
tp dia x mo dok atas potty tu, dia nak toilet yg org besaq  jgk..
terpaksa la sy bg dia guna toilet tu.

 ni dia potty yg sy beli untuk tujuan potty train si mursyid..last2 dia ambik yg bekas putih tu buat cebok (tau ka cebok tu apa..gayung la)

so sy pun google la nak cari ilmu untuk train anak ke toilet ni (kena cari gak ilmu ni sbb aku x pnh blajaq dari drjah satu smpi ke u tak dak dlm silybus pon..haha)
 bila google2 ni baru sy tau yang sy buat silap dulu sbb sy x buka terus pampers dia..
jadi untuk kali ni bangun je pg selasa 10 september 2013 (save the date please) haha..
dgn penuh semangat berkobar2( pasai sy dah study byk pasai benda alah ni malam tadi)
 sy memulakan misi dengan buka pampers mursyid sambil cakap " hari ni mama nak mursyid poo2 or pee2 kat toilet k..
so mama nak buka pampers mursyid k"
dia ckp "ok mama" ..goob boy kan anak sy..haha 
pastu sy pun buka pampers dia..sekali nah ambik kau dah selamat membuang dlm pampers dgn byknya.
.sy pun bwk dia ke tandas n cuci apa yg patut..
smbil cuci sy ckp lg yg nak dia ke toilet sbb dah tak pakai pampers...
jadi dia pun mcm biasa ok mama..
so sy biar dia tgk tv..sy buat keje lain ..
.pastu sy g cek dia balik tgk2 dah selamat membasahkan lantai belum smpi 15 minit pas dia buang tadi..
owh sungguh mencabar jiwa raga chek..sabar2 ..
sepanjang hari pertama tu sekali sy kena kaut *&&^&^ dia kat lantai,
 3 kali kena cuci air kencing dia n 4 helai seluar dok salin..
fuh sungguh mencabar kesabaran..
100 kali sy dok cakap srh pee2 n poo2 kat toilet sepanjang hari tu n 100 kali jgk dia jwb ok mama.
.hampir putus asa di buat si anak oii..
nasib mama ni dah study siap2 pasai topik ni..
so tak leh marah dia n kena byk sabar la kan..
smpi ke petang dia mcm makin paham..
masa nak mandi petang tu dia ckp nak pee2 toilet mama..
haaa kan dah ada kesan sy dok pesan 100 kali kat dia...
seronoknya dlm hati  ...
so pas mandi semua sy pakaikan dia pampers balik sebab malam nak tido n sy x masuk tahap nak train dia bgn kencing malam lg..
.(yg tu step ke 4 ye dlm proses ni) step yg sy reka senirik..hahah..
tapi yang sy surprise sgt b4 tido malam tu dia pegi toilet n ckp ucip(dia bahasakan diri dia) nak pee2 mama..pee2 kat toilet...
owh kembang semangkuk hati sy.. dh semakin nampak kesan latih tubi sy hari ni..tak sia2 usaha sy ...yey2 rasa nak buat lompat bintang uollss...
utk hari ke2 nanti sy sambung lg k

Tuesday, September 10, 2013

brokoli goreng tepung

assalamualaikum..

anak saya si mursyid ni sgt susah nak makan sayur
 (mcm sy kecik2 dulu gak kata mak saya ..tp tang anak nak paksa jugak..haha) .
.kalau dia makan apa2 pun kalau dia nmpk je sayur dia akan kutip letak tepi.
tapi dia ni suka benda yang rangup..
paling dia suka cendawan goreng tepung...
so sy fikir2 elok sgt kalau sy buat brokoli goreng tepung gantikan cendawan ..
jadi dia tak perasan sgt kehadiran sayur di situ kan..
 pastikan rangup la ..
cara nak buat brokoli goreng tepung ni sgt simple n mudah..

- brokoli 
(opkos la kena ada brokoli..kalo tak kita tak panggil brokoli goreng tepung ye puan2)
- telur
- tepung kentucky..

*kalau nak buat cendawan goreng tepung same jgk caranye ye.. 
potong brokoli (suka hati komer la potong cmana)
gaul dgn telur n celup tepung..
pastu goreng la kan.. api agak kuat ye sbb nak bagi rangup..
kalau api slow tak rangup ..
goreng sekejap je..
senang sgt sgt kan kan..
pejam mata pun boleh buat..ngehngeh..

sy guna tepung kentucky brand ni (iklan percuma)..

ni dia brokoli goreng tepung yang dah siap..

ni cendawan goreng tepung ye..mmg rangup n sodap..ini mmg kegemaran anak saya
 
selamat mencuba ye puan2.