Tuesday, February 25, 2014

cheesecake oreo mudah..tak perlu bakar

assalamualaikum..

sape malas angkat tangan. eh bukan malas kurang rajin....
hah meh sini hakak nak bgtau cmna nak buat cheesecake oreo yang senang n tak perlu bakar..
kalau awak2 teringin jugak nak gune oven baru beli..
awk2 masukkan jugak dlm oven tapi jgn on..ngehngeh..

maaf tiada gambar bahan n step sebab anak hakak dah delete abis gambo dlm hp..hukhuk..awk2 bayangkan sendiri la ye.. ada gmbar kek yang dah siap je..kalau rasa terliur sila pegi buat..ekeke

bahan-bahan:

1. sebungkus biskut cheese..biskut marie atau biskut patsagi boleh jugak
2. sebungkus biskut  oreo..
3. 100gm butter- cairkan
4.250gm cream cheese-saya guna cap philadelphia
5.200ml whipping cream- sy guna emborg
6.1 cawan gula ising/kastor-boleh kurangkan takut manis... kang kene kencing manis plak
7. 2 sudu susu pekat-tak letak pun x pe
8.gelatin-larutkan dengan air dulu- x boh pun tak pe..


cara-cara:

1. pecah/hancurkan biskut cheese/marie/patsagi..suka ati mengkomer ler nak hancur mcmna..tapi jgn hancur luluh sgt ye..

2. cairkan butter, masukkan dalam biskut  yang dah di hancurkan..bila dah rata, masukkan dalam loyang yang dilapik baking paper.. tekan2 sehingga padat n mampat..pastu simpan dalam peti ais dulu..jgn masuk mulut dulu ye..

3. pehtu hancurkan biskut oreo..kalo tak mo manis sgt, boleh buang filling tgh tu ye, kalao pemalas sgt tak payah buang..hakhak

4. dalam bekas lain, putar cream cheese dengan gula smpai kembang, masukkan whipping cream dan susu pekat..pastu putarrrrrr lagi..pastu masukkan gelatin yang dah dilarut tadi.. biskut oreo..n kacau bagi sebati

5.pastu masukkan semuanya dalam bekas yang diisi dengan biskut cheese td... ratakan lek lok..boleh dihias dengan oreo crump atau apa2 jelah yang awak2 rase nak letak..jgn letak pasu bunga udah lee..

6. simpan dalam peti ais sampi dia keras baru leh makan..ehmm yummy..senang kan kan kan

taraa... gini ghupe die ye..hakak hias dengan chocolate chip..jemput tengok ye...




Post a Comment