Thursday, March 27, 2014

jalan-jalan ke kota kinabalu sabah


assalamualaikumm..


 acara jalan-jalan ke sabah ni sebenarnya dah lama..tapi baru nak hapdate.. 
sempena cuti sekolah nan indah ni.. boleh la saya update banyak2..
nanti dah start sibuk kat sekolah..tak sempat pulak
ini dah kali ke ompek den pegi sabah dan kali ke2 Mursyid ke sana....
kali pertama g hanimun u ols..
kali ke2 p ngn mak n bapak mertua..kali pertama n kedua tu nek fllight.. 
so kali ketiga driving pulak dari bintulu ke KK 
dan kali ke 4 driving lagi sekali ke sana masa cuti raya cina... 
kebetulan mak sedara hsben kite baru pindah ke kk..kira g melawat sedara mara la..
huhh sungguh mencabar driving dari bintulu ke KK.. 
boring, penat dan letih..eh bukan penat dan letih tu perkataan seerti ke??? 

kengkonon nak bertolak seawal jam 5.30 pagi dari bintulu..kira sesudah subuh la.. 
last2 kul 8.30 baru leh gerak..haha..biasa la..ibu2 ni lambat sikit..
banyak benda nak kena pikir untuk bekalan sepanjang perjalanan yang panjang nih.. 
sampai kat Miri berenti makan dulu..
sebab takut jem dekat border brunei.. so kena isi perut dulu...

berenti makan dulu dekat miri.. bekal berbakul bakul la nak tempuh perjalanan jauh
 Alhamdulillah sampai kat border miri brunei lengang je..
tak banyak kereta sangat pun.. so lancar la kira.. 
lepas masuk brunei baru teringat lupa nak tukar duit brunei..hukhuk.. 
dah la lepas tu ade tol..tapi redah jugak n bayar dalalm RM ..bagi alasan lupa nak tukar duit..
nasib diorang terima..huhu

dah melepasi imigresen n masuk brunei



lepas masuk brunei, perjalanan sangat lancar.. cuma ada tersesat sekejap sebab dah lama tak lalu jalan tu.. masing2 dah tak perasan..faktor usia mungkin.. hukhuk
kalau dulu jem dekat setiap imigresen tapi kali ni semua lancar... 
paling best kat jambatan tu..lancar je..
kalau tidak kena tunggu berjam jam semata2 nak naik feri 2 minit je untuk seberang sungai nak masuk brunei dari limbang..

jambatan perpaduan Malaysia Brunei

perjalanan lancar sampai lah selamat tiba ke Kota Kinabalu.. tapi KK pun dah malam la.. so terus zzzz la..letih yang teramat.. 

bangun pagi keesokan harinya.. asma Mursyid menyerang.. dah mula batuk2..
dan baru terperasan ada naik biji2 merah kat badan dia.. 
oh tidakkk.. kena chicken pox la pulak si anak..huhu..
 so tempat pertama di lawati lepas tiba di KK ialah klinik.. haha...

kena perasap dulu la..

dah jumpa geng bas sekolah mursyid

 sebelah malam layan steambot n seafood bakar diuruskan oleh pakar steambot dari bintulu..haha.. maklumla kat KK ni seafood murah n fresh gitu.. 
apa lagi pakat melantak tak hingat.. 
pastu haku mula tergaru-garu hidung..
terlebih seafood

anak teruna dah boleh tolong...tolong mengacau

 
serahkan pada yang pakar
 esoknye ..baru la g jalan-jalan ke kundasang.. 
trip yang lepas2 dah pergi ke kinabalu park, poring hot spring.. 
so kali ni nak pergi tempat yang belum pergi  iaitu new zealand malaysia ( desa cattle farm)  haha.. mula2 sampai agak sejuk kat sini.. masing2 dibaluti baju tebai..
fefeeling new zealand la sangat.. pastu lama2 makin panas .... 
barulah haku tersedar dari lamunan..eh eheh.. aku masih di Malaysia rupenye..
patut la panas..ingat dah sampai new zealand tadi..kekeke

model cilik saye sgt mengikut arahan director

ahmad senior n junior

bagi kambing makan..jgn asyik isi perot kau jek..haku pun lapar kata kambing di dalam hati

model dua beranak dok feeling new zealand x abih abih

peaceee from new zealand..eh silap..kundasang sabah

model sweater merah menyala
yang ni model ubat batuk cap ibu dan anak..bersama mak lembu
gambar keluarga harus ada disetiap siri jalan2
lepas tu kami pergi ke Tagal' Sungai Moroli Fish Spa di Kampung Luanti. 
sampai sini dah petang sangat.. 
haaa sape kaki berdaki elok bebenor lah.. 
suh ikan ikan nih gigit2 buang daki kental tuh.. 
kena beli makanan ikan dulu ..pastu campak makanan tu ..
confirm berduyun ikan datang kendurikan kaki engkau.. 
terus kaki jadi gebu bak kaki baby <------ bohong sangat nih.... 
tapi geli2 gitu kena gigit ngn ikan2 nih.. 
kekadang ade rasa sakit gak..mungkin bapak ikan yang bernapsu gigit kot...haha ..dia tak tau ke haku ni bini orang....
kalau anak2 ikan gigit geli2 manja jek..

ikan2 sedang kendurikan kaki hsben sy.. sedap gamaknya daki kental dia tuh
air kat sini jernih bebeno.. rasa macm nak mandi..berenang renang bak duyung

Mursyid menangis sebab takut tengok ikan dok kerumun..
habis edisi jalan-jalan kat kundasang.. kami balik ke KK dan singgah di pasar malam kejap.. 
cuci mata jela.. saya dah tak bernapsu nak beli apa2 sebab penat... 
hasben buleh tak percaya bila saya ckp saya tak mo beli apa.. 
dia pulak paksa haku suh beli..aikkk

haku tak rambang mata langsung kali ni.. tak teringin nak beli.. ntah2 hsben dah jampi bagi napsu shopping aku menurun..haha..

 lepas tu balik rumah n tido..... 
esok nak memulakan perjalan balik ke bintulu yang panjang..
 seperti biasa..rancang nak bertolak awal pagi..
tapi pukul 10 pagi baru leh bergerak meninggalkan bandaraya KK.. 
pastu kena tempuh jem yang agak dahsyat jugak kali ni.. 
sampai kat Miri dah lewat malam.. so terpaksa bermalam kat miri dulu... 
chicken pox Mursyid pun dah makin banyak.. 
nasib baik dia tak demam teruk.. 
masih boleh aktif macam biasa..

rehat kat miri dulu.. sian Mursyid ..penat

lepas dah cukup rehat kat miri.. 
g shopping2 dulu kat Miri(engkau kalau tak de siri shopping tak leh ke???)
.pastu baru la bertolak balik ke Bintulu nan permai..
saya sudah rindu rumah manis rumah saya..

4 comments:

  1. kak..lepas tu pegi sini pula^^

    http://ssurianahyana.blogspot.com/2014/03/pantai-tg-aru-kota-kinabalu-sabah.html

    ReplyDelete
  2. Dua negeri je sy xprnh jejak kaki lg sabah n sarwak..ntah bile la nak smp ke sana...

    ReplyDelete
  3. Dua negeri je sy xprnh jejak kaki lg sabah n sarwak..ntah bile la nak smp ke sana...

    ReplyDelete