Sunday, March 16, 2014

kek coklat lembab senang dan sedap

Assalamualaikum...

Saya adalah peminat kek coklat lembab tegar.. Haha..
Dalam sebulan tu mesti kurang2 sekali saya akan buat kek coklat lembab .
 Dulu saya cuba macam2 resepi ... Tapi x menjadi dengan elok..
Sampailah saya jumpa resepi ni kat youtube..
Memang sangat2 senang n menjadi..

Sebenarnya resepi ni ada kat belakang tin cocoa powder hershey's je..

resepi tersembunyi di belakang tin cocoa powder hershey's

Tak payah la awak susah2 kerut2 muka nak tgk resepi cinonet tuh.. Meh hakak tulis besaq2 okayy

Bahan- bahan

1) 2c gula aising- kalau guna gula kastor kena kurangkan kepada 1 1/2 cawan..
2) 1 3/4 tepung serbaguna- saya guna tepung gandum
3) 3/4 c serbuk koko
4) 1 1/2 st baking powder
5) 1 1/2 st soda
6) 1st garam
7) 3 biji telur- kalau guna gred a 2 biji cukup
8) 1 c susu cair/ susu segar- saya guna susu coklat.. Nak lebih rasa coklat
9) 3/4 c minyak sayuran- resepi asal 1/2c je..saya letak lebih drpd resepi asal sebab nak lebih lembab 
10) 2 st essen vanila
11) 1 st nescafe/ coffee- optional
12) 1 c air panas

tudung saji pink sekadar hiasan..


Cara- cara

Ayak tepung, serbuk koko, soda dan baking powder..
Masukkan semua bahan kecuali air panas..


tepung, serbuk koko, soda n baking powder yang telah di ayak

campur semua bahan kecuali ayor panaih

 Kacau sebati pastu baru masukkan air panas..
Kacau lagi sampai sebati..

last sekali baru masuk air panas..air panas tau..x mo yang suam2 kuku ke suam2 tumit ke..

Masukkan dalam acuan yang dilapik baking paper..
Bakar dalam oven dengan suhu 160 darjah. ..
lebih kurang satu jam..atau sampai masak la..
awak cucuk dulu dengan cake tester..
kalau x dak..cucuq dgn lidi satay..
kalau tak de jugak guna garpu..kalau x de jugak.. ko g beli sekarang..
pastikan x de yang melekat bila cucuk tuh..
kalau ade kek yang melekat maknanya belum masak ye..

taraaa,, dah siap.. dah kena potong ngan chef kecik

untuk topping pulak ,

bahan-bahannya:

coklat masakan
cream

campurkan kedua-dua bahan. masak guna teknik double boiler..
ko tau tak ape tuh.. tgk mcm hakak tunjuk kat bawah tu

periuk yang bawah tu kena isi air tau..cenggini la kalau nak buat double boiler.. tapi haku buat ni versi tangkap muat ja..hakhak..asal boleh
 lepas dah siap..mandikan kek anda dengan coklat yang dah dicairkan dengan krim..

taraaa..kek saya dah disirami coklat
jom makan.. kek coklat lembab versi coklat meleleh..

senang kan..macam main masak2 jek..
dah dah p buat sekarang.. jangan malas2..dijamin sedap nih..tak tipu..




5 comments:

  1. sedap weh..mood nak baking dah kelaut nih...bila nak rajin ntah..cookies xjd2 lagi

    ReplyDelete
  2. kompom la sedap mama..tengok dier punya moist pon dah tahu..akak pon suka makan kek cekelet ni nak2 yg agak2 pahit sikit ghase dier...

    kek yg senang, cepat then sedap kan mama !:)

    ReplyDelete
  3. sedap giler nampaknya kek mamamursyid ni, terliur ni.. hihi

    ReplyDelete
  4. meleleh2 air liur sy ni kak... sy dh la hantu kek cokelat~~

    ReplyDelete