Tuesday, June 10, 2014

trip ke padang dan bukittinggi day1

Assalamualaikum...

setelah seminggu bercuti...menyepi sebentar dari dunia blogging ni.. tak sempat nak blogwalking minggu lepas.. nak buat entry lagiii le tak sompekk.. makan dan tido pon terlajak sempat la..muehehe...
banyak lagi hutang blogwalking yang terkumpul...masuk buku 555 dulu,...
insyaallah akan di langsaikan sikit2 no..

sebenarnya saya dan keluarga kecik saya dan jugak opah n atok mursyid pergi bercuti ke padang dan bukittinggi indonesia.. atas permintaan bapak mertua saya yang teringin sangat nak ke rumah kelahiran HAMKA.. saya pulak asal ade tempat shopping saye ok jekkkk...ngehhehee...
jadi kami sekeluarga pun berlepas ke sana pada 1 jun aritu..

Ini kali pertama naik flight dari klia2.. Sebelum ni naik dari lcct ..atau klia..
klia2 ni jauh lebih selesa la berbanding lcct...
orang ramai jugak..tapi tempatnya luas dan selesa...so Tak de la bersesak2 berpeluh ketiak macam kat lcct kan... Tapi yang tak bestnya...
Kena menapak ya amat jauh untuk penerbangan antarabangsa..
kalau domestik dekat sikit la.. 
Termengah2 jugak la ahkak  nak angkut lelemak berlebihan kat badan nih.. ... Nasib dalam aircond.. 
Kalau tak hah becak ketiak la jugakkk nak buleh naik kapai terobang pon..
memaang sengaja dibuat begitu untuk memecahkan lemak2 tepu manusia sejagat mungkin..

orang ramaiiiii sangat.. nasib tempatnye selesa..


budak ni paling excited setiap kali nak naik kapai terobang.. 

kami bertolak pukul 1.30 tengahari... sampai pukul 1.35... limamenet je kauuu....
dasatt kan pilot air asia bawak kapai....haha...sebenarnya 1 jam limamenet ..
tapi sebab jam indonesia lambat 1 jam kannnn.. betolak pukul 1.30 malaysia sampai pukul 1.35 indonesia.

touch down je.. terus nampak bandar udara internasional minangkabau yang kiut ..
Ahkak tak sompek nak ambik gambau ..excited terlajak..aku kalau excited,
 lupa habih nak tagkap gamba ke hape.. nyaris2 anak aku pon aku lupa...haha..melampau sangat kau nih..
Bumbung airport harus la ada pengaruh minangkabaunye tuh kan... jenih tajam2 tu la..
macam tanduk kobau...rupanya memang ade kaitan dengan tanduk kobau alkisahnyee..

Lepas settle semua benda kat airport kami keluar n terus nampak pak supir tengah pegang nama abah Mursyid... lepas salam2.. kenalkan diri...nama pak supir tu pak hendri....
terus ikut dia ke kereta.. kami naik avanza..cukupla untuk kami berlima,,

Tempat pertama dia bawak kami ialah ...... Makan ... Yeye .. 
Sebab ibuk2 dan bapak2 udah kelaparan..udah berdendang lagu nya buk hetty kos endang deh.. 
 dah sampai indon harusla tukar bahasa ibunda luna maya kannnn.. masuk kandang kambing mengembeeeekkk...masuk kandang kobau...mengobauuu..masuk restoran kita melantakkkkkk...nyamnyam


pak hendri bawak kami makan di restoran lamun ombak.. 
restoran ni memang singgahan wajib pelancong2 yang datang ke padang ni.. 
Menu dia masakan minang la.. Memang sedap dan menyelerakan.nak2 pulak memang masing2 tengah lapaq tahap pirana kott.....lepas isi perot.. Terus solat jamak siap2 kat situ sebelum sambung perjalanan terus ke bukit tinggi.. 
Dalam perjalanan tu .. menikmati keindahan bumi padang sambil dengar pak hendri berceloteh...



mata sudah mula menguyu kepala pun perlahan2 melentok sebab perot kenyang..
tetiba pak hendri cakap kita akan berhenti untuk bershopping ya ibuk dan kakak.. hah terus bulat mata . nak tersembull biji mata aku , terus panggung kepala macam ular tedung nak mengawan..
bila dengar nak bershopping.. serta merta hilang ngantuk.. perkataan shopping lagi cepat berkesan.dari panadol activfast.. muehehe

tapi kite bergamba je... shopping nye tidakk.. sebab takut jumpa yang lagi cantik lagi murah kat bukit tinggi nanti kannn..

mursyid tanya... mama beli ape?? baju cantek ke?? haha.. pandai anak akuu.. sentiasa bagi galakan untuk mama menghabiskan uanggg

lepas selesai shopping kat sulaman putri minang kami teruskan perjalanan sampai ke hotel.. 
kami stay kat hotel gran malindo.. so sampai terus check in hotel dan siap2 nak keluar makan malam pulak...hotel ni dekat dengan masjid.. 
so orang azan n mengaji kita akan dengar la.. rase macam dok kat tempat seniri jek.. 
kat bukit tinggi boleh dikatakan majoriti penduduknya adalah muslim..
masjid n surau sangat banyak di sepanjang jalan..
makanan halal memang tak de masalah langsung la..
so sebelah malamnye kami makan di restoran ayam penyet..
lepas makan balik hotel n hanyutttt....penat sesangat weh..

hari kedua next entry...

pemandangn dari bilik hotel


32 comments:

  1. bestnya mamamursyid jln2 ke Bukit Tinggi...
    rindunya saya dgn pengalaman dulu, insyaallah ada rezeki, rasa lain kali nak dtg lagi ke sini...

    ReplyDelete
  2. cantik juga ya pemandangannya . ada sawah bendang , air terjun juga ... kok berkabus sih emangnya sejuk ya . nggak sabar mau tggu next entry nya buk ya ... hehheeee

    ReplyDelete
  3. Yang tajam2 tu mmg indonesia je la tempatnye. Haha.. Kemain rambut awannano dia tu. Ei..comel!

    ReplyDelete
  4. Asalkan ada tempat shopping kan mama mursyid. hihi. terkezut baca flight 5 min je. laju gilerrr. rupanya sejam lambat. hihi.

    ReplyDelete
  5. Mula2 agak konfius gak nape 5 minit je perjlananya..ok lupa indonesia lmbat 1 jam.....

    ReplyDelete
  6. lama sgt tak travel dan holiday jauh dari malaysia. huhuhu bestnya

    ReplyDelete
  7. Seronoknya dapat jalan2 ke padang dan bukit tinggi... zumal belum pernah jejak lagi :)

    ReplyDelete
  8. Seronoknya.. entry jln2 mcm nie mmg Fiza suke baca.. boleh buat rujukan...

    ReplyDelete
  9. seronoknya ..sy staff kat sekolah kena kerja cuti-cuti sekolah ni..jeles lah :)

    ReplyDelete
  10. bestnya pegi bercuti...mursyid,aunty Nur nak pinjam beg mursyid boleh tak...kiut..hihi ^-^

    ReplyDelete
  11. wahh seronoknya bercuti.pemandangan kat sana pun cantik je :)

    ReplyDelete
  12. jgn lupa buah tangan dari bukit tinggi utk ana ya hahahah :)

    ReplyDelete
  13. Syoknye lahai berjalan sakan kt tpt org..

    ReplyDelete
  14. bestnyer shoping kain ela dekat bukit tinggi, murah tu dekat sana ;)

    ReplyDelete
  15. Kami juga ada menawarkan pakaej menarik di Bukittinggi Padang.Sesiapa yang memerlukan apa2 service boleh hubungi saya.
    Lihat blog saya di: http://freelancetour.blogspot.com

    ReplyDelete
  16. Assalamualaikum..
    Salam dari MINANG KABAU.Yang biasa disebut dengan nama BUKITTINGGI PADANG.Salam juga dari saya ARMAN BUKITTINGGI.bergerak di bidang pelancongan sebagai pemandu wisata dan driver..Saya nak tumpang iklan kat sini..Bila ada tuan dan puan yang nak buat trip melancong ke bukittinggi padang.Tapi belum ada contact untuk uruskan lawatan nya..Jangan risau..Saya boleh bantu untuk mempermudah urusan lawatan tuan dan puan..Untuk dapat kan info nya.sila contact saya di talian..

    Call/sms/whatsapp.
    +6285374176166
    E-mail.armanpribadi@gmail.com


    Terimakasih

    Wassalam

    ReplyDelete
  17. Assalamualaikum..
    Salam dari MINANG KABAU.Yang biasa disebut dengan nama BUKITTINGGI PADANG.Salam juga dari saya ARMAN BUKITTINGGI.bergerak di bidang pelancongan sebagai pemandu wisata dan driver..Saya nak tumpang iklan kat sini..Bila ada tuan dan puan yang nak buat trip melancong ke bukittinggi padang.Tapi belum ada contact untuk uruskan lawatan nya..Jangan risau..Saya boleh bantu untuk mempermudah urusan lawatan tuan dan puan..Untuk dapat kan info nya.sila contact saya di talian..

    Call/sms/whatsapp.
    +6285374176166
    E-mail.armanpribadi@gmail.com


    Terimakasih

    Wassalam

    ReplyDelete
  18. assalamualaikum,,,,
    salam sejahtera buat semua yang membaca blog ini
    kami syarikat mempunyai legalitas di indonesia, Nak tumpang promotion sikit
    bagi tuan puan yang nak melancong kat bukittinggi/ Padang,Medan dan bandung Kami 7LINES HOLIDAY tour & travel siap melayani anda kami sediakan : transport, hotel, and pakej tour
    contact person : firman
    Whats app : +62 82390 797959
    email : firman_7linesholiday@yahoo.com / 7lines.holiday@gmail.com
    blogger : 7linesholiday.blogspot.com
    insyaallah tuan & puan boleh puas dengan service kami

    ReplyDelete
  19. assalamualaikum
    izin promotion kat blog puan
    kami salah satu agency pelancongan kat bukittinggi padang west sumatera
    yang mempunyai legalitas yang sah yaitu PT.risfy hidayah wisata tour & travel
    kami menawarkan pelbagai pakej percutian terutama ke bukittinggi
    untuk detail information
    sila contac kami
    di talian :+6282169960060 (edward ardy ),HP&WA
    +628126199901 (rony fernando )HP&WA
    boleh juga check web kami www.rhwtraveling.com
    www.risfyhidayahwisata.com
    wasallam

    rony fernando

    ReplyDelete
  20. assalam, boleh emailkan saya no or email pak supir?
    dyana684@yahoo.com.
    terima kasih.

    ReplyDelete

  21. assalamualaikum,,,,
    salam sejahtera buat semua yang membaca blog ini
    kami syarikat mempunyai legalitas di indonesia, Nak tumpang promotion sikit
    bagi tuan puan yang nak melancong kat bukittinggi/ Padang,Medan dan bandung Kami 7LINES HOLIDAY tour & travel siap melayani anda kami sediakan : transport, hotel, and pakej tour
    contact person : firman
    Whats app : +62 82390 797959
    email : firman_7linesholiday@yahoo.com / 7lines.holiday@gmail.com
    blogger : 7linesholiday.blogspot.com
    insyaallah tuan & puan boleh puas dengan service kami

    ReplyDelete
  22. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Apa bila Tuan/Puan ingin melawat bersama family atau rakan-rakan kat Padang - Bukittinggi dan memerlukan kenderaan jangan risau hati, KITA HOLIDAYS INDONESIA menyediakan PAKET TOUR dan PENGKHIDMATAN KENDERAAN dengan harga yang sangat berpatutan, dan dengan driver yang mesra, educated, baik hati,sopan dan sudah lama berpengalaman dalam memberikan pelayanan pada pelancong dari Malaysia. Menjadikan lawatan Tuan/Puan sangat berbaloi dan bermakna.

    Contact person :
    RIKO ADRYANSYAH

    Mobile : +62 813 6565 4104 ( WhatsApp )
    E_mail : riko_kitaholidays@yahoo.com
    Blog : http://kitaholidays.blogspot.co.id/
    FB :https://www.facebook.com/riko.kitaholidays

    Wassalam

    ReplyDelete
  23. Salam pada admin
    Mohon maaf saya iklan sikit di blog ini. Kami dari PT. MENARA HOLIDAY memawarkan pakej Percutian bukittinggi -padang. Banyak tempat" indah yang dapat kita lawati. Sekiranya tuan dan puan ada rancangan untuk datang kesini, sila coba perkhidmatan dari kami. Untuk info tempat” lawatan dan haraga pakej sila contact kami
    Whatsapp : +6281372282345
    Email : menaraholiday88@gmail.com
    Facebook : Jacky Panduwisata

    Insyaallah kami akan memberikan pelayanan yang memuaskan dengan harga yang berbaloi....
    Jom datang Bukittinggi-Padang

    Trims
    Wassalam

    PT. MENARA HOLIDAY

    ReplyDelete
  24. Assalamualaikum...

    mohon maaf pada tuan/puan untuk boleh iklan dikit di sini. Semoga kebaikan hati puan dan puan untuk memberi izin iklan ini,menjadi amal ibadah allah swt hendak nya amin....

    Salam dari saya AlKY Padang-Bukittinggi.

    Kalau tuan dan puan nak melawat bukittinggi dan padang jangan risau hati sila hubunggi di no. +6285364057063. Kami juga menyediakan segala jenis transportasi...

    kami arrange secara profesional dan rasa dan dengan penuh rasa kekeluargaan juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali. seperti ke Padang-Bukittinggi.

    CONTACT PERSON: ALKY
    MOBILE: +6285364057063
    EMAIL: http://alkychaniago@gmail.com/
    alkychan@ymail.com

    ReplyDelete
  25. Assalamualaikum.
    Salam dari BUKITTINGGI PADANG
    Salam juga buat admin.Mohon untuk tumpang promotion kat sini.
    Salam dari saya Komen ajo.
    Saya nak menyapa tuan dan puan.pak cik dan mak cik.Abang dan akak.dan korang semua yang nak berencana untuk mengadakan lawatan ke bukittinggi padang.Saya ada penawaran menarik untuk percutian anda.Untuk info detail nya silahkan contact saya di talian.

    Komen ajo.
    Call/sms/whatsapp:
    +6281363990477

    Email.sopirpelancongan@gmail.com

    Terimakasih admin.

    Wassalam

    ReplyDelete
  26. Salam pada Admin

    Mohon maaf saya iklan sikit di blog ini. Kami dari PT. MENARA HOLIDAY menawarkan pakej Percutian Bukittinggi – Padang. Banyak tempat-tempat indah yang dapat kita lawati. Sekiranya tuan dan puan ada rancangan untuk datang kesini, sila coba perkhidmatan dari kami, karna dalam perjalanan tuan dan puan kami siapkan juga insurance untuk memberi kenyamanan dalam perjalanan tuan dan puan. Untuk info tempat-tempat lawatan dan haraga pakej sila contack kami
    Whatsapp : +6285658236999
    Email : menaraholiday88@gmail.com
    Facebook : https://www.facebook.com/menara.holiday.9 ( Menara Holiday )

    Insya allah kami akan memberikan pelayanan yang memuaskan dengan harga yang berbaloi.
    Jom datang Bukittinggi – Padang

    Trims
    Wassalam

    PT. Menara Holiday

    ReplyDelete
  27. Assalamualaikum,, Salam sejahtera buat semua pengunjung blog ini. Kami dari 7lines Holiday bukittinggi seperti siap membantu perjalanan tuan / puan yang hendak melawat ke padang/bukittinggi tanah minangkabau di tahun 2016 ini,,,, kami menyediakan Sewa kereta, Voucher Hotel, dan Pakej Tour, jika tuan / puan membutuhkan informasi silahkan hubungi kami Contact Person : Firmansyah Email : firman_7linesholiday@yahoo.com
    Ofice : +62 752 32371
    Mobile / whats app +62 823 90 797 959
    Insyaallah tuan / puan akan senang dengan layanan kami
    Sila kunjungi website kami
    www.7linesholiday.com
    7linesholiday.blogspot.com

    ReplyDelete
  28. http://www.sewarentalmobilpadang.com/

    ReplyDelete