Thursday, June 12, 2014

trip ke padang dan bukittinggi day2

Assalamualaikum...

sambungan daripada day 1

pagi esoknye lepas breakfast kat hotel kami terus memulakan perjalanan di hari kedua.. 
tempat pertama dikunjungi ialah... shopping....yeyeyeyye.... kami singgah di rumah sulaman minotti.. 
hah ..mula rambang mata sebab banyak pilihan dan cantek2... rasa nak borong satu kedai..
 tapi big boss dok jeling2 dari luar..so kene beli selai dua je maknanya... huhu...

kalau dapat shopping terus bercahaya muka kau jahhh..kalau tak kusamm jekkk...

lepas mengabihkan uang kat minoti..kami pergi ke kilang keripik sanjai balado ummi aufa hakim. 
kilang die sebelah je dengan kedai die.. 
sangat2 bersih kilang ni.. boleh tengok macamana diorang proses kerepek ni.. 
memang meyakinkan la.. dijamin bersih..
dijamin tak de isu anjing lepak atas kerepek...atau isu basuh ubi dengan  kaki ke hape ye...
sebab tu kami terus jadi duta..walaupun orang tak offer...muahahaha

duta cilik dan duta remaja purba ..... sekali cuba pasti teringat ingat tau..


yang baju merah tu bos besaq tengah buat pemantauan


lepas borong kerepek dua kotak, kami terus ke paguruyung pulak.. 
singgah di sekejap di sulaman tertua di bukit tinggi ...hajah rosmah..bukan hajah rosmah mansur ye..
 kat sini boleh tengok diorang buat sulaman menggunakan mesin jahit hitam yang jenis lama tuh.. 
kat rumah mak saye ade lagi mesin jenis ni.. 
tapi sekadar hiasan je la...
kami pergi tu hari ahad, so pekerja semua cuti..  ade sorang je yang dok menjahit..
 berlakon je tuh pasal nak tunjuk kat pelancong giteww..


si baju merah sentiasa memantau...


lepas tu terus bergerak ke tanah datar dan melawat kilang kopi kiniko. pekena kopi dan pisang salai kat sini.. kopi tu free je tau.. suka nau saye kalau dengar perkataan free nih.. mihahaha,..
sambil minum kopi panas...sambil menikmati pemandangan indah..
oh indahnyaaaaa...
elok2 je kak jemah nak menikmati keindahan alam bertemankan kopi panas.. ...
tetiba si mursyid jerit.. " mama, mursyid nak poo poo"..huh potong betul la mursyid nih..
terpaksa la bawak mursyid lepaskan hajat dulu


menantu dan ibu mertuanya yang anggun

kopi tu pree ..pisang salai tu kena bayo le.. banyak cantekkk nak free semua..

Mursyid pon menikmati keindahan alam..
 pemandangan kat sini memang cantik.. tengok si mursyid pon sukeee... 
mak dia terlebih sukeee la.. 
kat sini jugak die ade sedia "singgahsana" la untuk bergambar.. 
ade juga baju2 orang minang untuk kita pakai bergambar... 
tapi macam malas pulak nak berbaju bagai.. mursyid dapat songkok merah tu terus pakaii.
.pastu dia carikan untuk mama n abah dia pulak suruh pakai.. 
terpaksa la mama n abah ni pakai atas permintaan tuan putera...huhu


lepas shopping kopi koniko sorang sekotak, perut pun dah mula berdondang sayang.. 
so kami pergi makan tengahari di restoran pondok flora.. restoran di tengah sawah..
menu dia masakan minang le... memang best lah makan kat sini.. nyaman je...
 tapi bahaya oooo makan dalam keadaan nyaman.. sebab boleh bertambah2 tanpa disedari ooo....
 yang Mursyid pulak makan sikit2 jek.... sibuk nak bagi nasi dia kat ikan.. 
kengkonon nak share rezeki ngan ikan tu kott.. memang anak mama betul nii.....
 penyayang orangnyee..meheheh
mama pun camtu jugak.. tapi mama isi perut mama dulu baru perut ikan...

lepas kenyang perot suka hati..kena la sujud pada pemberi rezeki pulak.. 
so kami solat jamak siap2 kat sini sebelum bergerak ke destinasi seterusnya,....



dah selesai solat kami menuju ke istano baso pagaruyung pulak..
 memang cantik istana ni..ukiran dan hiasan di dalam istana memang halus..sangat berseni la...
tapi istana ni bukan yang asli lagi.. sebabnya yang asal tu dah hangus terbakar ..
so diorang bangunkan semula dengan ciri2 yang sama..
nak masuk ke istana ni kena bayar..saya tak pasti berapa..sebab pak hendri yang bayarkan..
 dah termasuk dalam pakej sekali..
sampai sini mursyid dah tido keletihan.. rugi la dia tido..kalau tak boleh bawak die naik kuda kat sini..
mak dia nak naik kuda bagi pihak dia...takut nampak huduh sangat..mihahaha
 kat sini jugak dia ade sediakan pakaian puteri minang la kalau nak bergambar..
 tapi kena bayau ye.. tak ingat la pulak berapa...
saya adalah malas nak salin2 baju bagai.. nak fefeeling tuan puteri bagai.. huhu.. sangat tidak rajinnn,...




ini adalah bapak mithali.. kena jaga anak jek..mak kepada anak dia tu dok lenggang lenggok dalam istana bak puteri raja .ngehngeh..untung i kawen ngan u tau...muahaha

dah habis menjelajah istana pagaruyung ni kami pun bergerak balik ke bukit tinggi pulak.. 
terus ke jam gadang dan pasar atas.. sampai kat sini dah lewat.. 
so tak sempat sangat nak bergambar kat jam gadang tuh.. terus naik ke pasar atas.. 
elok kami naik jek n ronda2 sikit..diorang dah nak tutup kedai.. 
sempat masuk n shopping satu kedai jekk.. nasib baik die bagi harga murah2.. 
so dapat la shopping banyak2 sikit.. mehehe...
 kebanyakan orang cakap pasar atas ni agak mahal sikit barang dia.. 
lepas shopping terus turun sebab pak hendri dah tunggu kat bawah.. 
memang tak puas  round lagi kat sini.. sebab sekejap sangat.. 



sebelum balik hotel..singgah makan di restoran sederhana.. tapi tak sederhana sangat la.. 
lauk pauk betingkek tingkek.. 
macam biasa makan masakan minang lagi.. so tekak aku mula menunjukkan tanda2 nak nasi campuq n ikan sepat ronggeng pulak...bila dah masuk hari ni kedua ni..huhu..

menu minang jenis banyak lauk.. tapi kita buleh tukar lauk kalau tak suke.. janji jangan sentuh lagi.. kalau dah tinggal tulang awak nak mintak tukar.. nak kena hempuk ngan pinggan le tew

lepas kekenyangan isi perut kami balik ke hotel dan beradu keletihan....
dan saya telah bermimpi sedang shopping kain sulam selori ...kehkehkeh....

nantikan next entry untuk hari ketiga pulak.. jangan kau jemu mendengar ceritaku...

31 comments:

  1. padang n bukit tinggi belum pernah g.. klo bandung pernah..

    ReplyDelete
  2. bestnyer byk ker uangnyer habis hihihii balik duk umah diam2 kumpul balik dana :)

    ReplyDelete
  3. bestnya mama pergi jalan jalan.... heeeee.. cantik lah atap rumah tu (:

    ReplyDelete
  4. Hehehe seroknyerr MM & family ke sana ..Tututu Mursyid tu mesti penat sgt tu TERTIDOOO sudahh ...Mesti best kan dapat beli belah ..boraong sakan la ni MM .. Tu gambar ynag pakaiatas kepala tu hehehe ..bukan sonnag nak pakai kat sini tu hehehe ..Selamat jalan2 ..

    ReplyDelete
  5. Haha..mursyid jadi abang besar eh kat sane. XD

    ReplyDelete
  6. baju sulam kat sana cantik2 kan..

    ReplyDelete
  7. teringin pula nk tukar bumbung rumah jdi mcam tuh..(:

    ReplyDelete
  8. Bilelah dapat jalan2 macam u olzzz.
    Sedikit jealous di situ..hehe.
    http://drshikinzainal.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tengok si comel tu. Dah tertido lepas penat jadi duta kerepek..hehe

      Delete
  9. waahhh bestnya.. live production kerepek tu memang nampak bersih, tak payah nak ragu-ragu.. istana paraguyung and scenery best untuk kaki gambar.. cantik.. makan semua nampak sedap, member pernah pergi sana dan bawa balik pisang salai, nyum nyum.. dan paling best part shopping kain tu.. cantik la yang kain ada embroidery, mahal tu kalau kat malaysia

    ReplyDelete
  10. pergi sini sebaiknya bawak 3 juta Rupiah...baru best membeli-belah...

    ReplyDelete
  11. Sy bru pas bli kain pasg sulam di indon tuh jugak...ofismate jual...duk sorok kt opis lg sbb tkut incik hubby...die bru je lpas belikan kain pasg bln lpas..hahaha

    ReplyDelete
  12. bersihnye kilang kerepeknye... xde la ragu2 nk membeli...amboi yg baju merah tu..kemain lagi posingnye

    ReplyDelete
  13. waj syoknya jalan jalan ke sana.
    kain pasang saya belom berjahit lagi tu. hi hi i.
    beli dgn member yg ke sna..

    kilang kerepeknya...bersih je..

    cntik la rumah tu.pitcher berlima tu cntik berlatar belakang kan rumh tu

    ReplyDelete
  14. terbaiklah trip ni.. tgk pun dah thu seronok...

    ReplyDelete
  15. Bestnyer tengok trip MM nie... Bila la zumal nak dapat jalan2 gini ;)

    ReplyDelete
  16. wawahh ! duta kerepekk.. hehee ~ bestt nya.. dapat tengokk. sulaman ye chantekk *thumbs up. seronok ny. bla ntah nak smpai sana gak. hohoo T.T

    ReplyDelete
  17. wow menariknya.....cik puan pun dok ajak gi. entah bila boleh sampai sini

    ReplyDelete
  18. salam. wahhhhh...bestnya jalan jalan..:)

    p.s menabung promoted content kat sini :))

    ReplyDelete
  19. Salam kenal..bestnya dapat berjalan-jalan kat tempat org.. Nice blog..

    ReplyDelete
  20. salam kenal sis..percutian yg amat meanrik.tringin juga nak kecna insyallah

    ReplyDelete
  21. Wah.. Panjang entry nya... Mesti seronokkan percutian tu....

    ReplyDelete
  22. Wah.. Panjang entry nya... Mesti seronokkan percutian tu....

    ReplyDelete
  23. oit..benci rrr.punah harapan tggu kain bukit tinggi..stress2

    ReplyDelete
  24. Bestnya..dlm planning nk p sana jugak nie..😊

    ReplyDelete
  25. Geram tengok kain atas sekali tu.. halus corak. Hmmm.. Boleh wat bisnes. hehe

    ReplyDelete
  26. menantikan entry ke-tiga...salam kenal n follow sini :)

    http://akutaipkaubaca.blogspot.com

    ReplyDelete

  27. Assalamualaikum Tuan/Puan.


    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.



    ReplyDelete