Tuesday, July 1, 2014

nasi tomato dan ayam masak merah

Assalamualaikumm..

Alhamdulillah hari ni masuk hari ke3 kita berpuasa kan.. Hari pertama aritu abah mursyid request nasi tomato n ayam masak merah je.. simple je.. nasib baik die mintak yang simple je.
.kalau mintak lebih2 kita oder je lah ye abahnye..

Hari ke 3 baru nak update menu hari pertama.. menu Hari ke 29 kita update  puasa tahun depan. k. Kehkehk.. Sibuk sangat pulak bulan puasa ni.. setanding datin Rosmah Mansor la tahap kesibukannya tuh.. Tak sempat blogwalking sangat.. Blogwalking sikit2 je.. Hai hai bye bye je.. Huhu.. 

so hari ni dengan gigih lagi rajin..walaupun sibuk...tetap jugak sibuk nak buat entry nih.. 
saya nak share resepi nasi tomato n ayam masak merah tu.. Untuk rujukan sendiri jugak di masa akan datang.. Bila ingatan dah tak kuat.. Kot2 lupa pulak cara nak buat nasi tomato.. 
Nenek rujuk blog nenek je la.. Nenek kan ade blog..kikiki

Resepi nasi tomato

bahan-bahan

Beras 3 cawan
Bawang merah 3 ulas
Bawang putih 2 ulas
1 batang Kulit kayu manis
2 biji Buah pelaga
2 kuntum Bunga cengkih
1 kuntum Bunga lawang
1 inci halia
dua sudu Marjerin (untuk menumis)
5 sudu besar Sos tomato - boleh dikurangkan atau ditambah..ikut sedap mulut awak la ye
1 biji tomato dibelah 4-optional


Cara-cara

Basuh beras dan toskan
Gunakan periuk nasi letrik tuh utk menumis.. Senang keje awak.. Tak payah tukar2 bekas kan..
 kang kene basuh banyak bekas...
Awak kan tak rajin mane.. Macam saye jugak... Muehehe

Cairkan marjerin.. Tumis empat sekawan.. 
Empat sekawan tuh bukan boboiboy yaya ying n gopal tau.. 
Empat sekawan tu ialah bunga cengkih bunga lawang kulit kayu manis dan buah pelaga.. sampai naik bau..

Masukkan bawang putih, bawang merah dan halia.. Tumis sehingga kekuningan.. 
Masukkan sedikit sos tomato .. Masak sekejap.. 

Masukkan beras yang dah ditos tadi.. Masukkan air 3 cawan..Masukkan buah tomato..
 Tutup api.masak nasi macam biasa.. Bila nasi dah separuh masak, masukkan sos tomato yang selebihnya.. Kacau rata.. Dan biarkan nasi masak seperti biasa..


Resepi ayam masak merah

Resepi ni saya ambik daripada buku chef hanieliza.. Saya adalah tidak rajin nak taip balik ,
so saya snap jelah ye..haha..malasss ya amat kannnn.. 
bukan malas..tapi sibukkkk terlajak...apa benda la kau sibuk sangat tuh..
..........................ehmmmm .....ntah....



nasi tomato, ayam masak merah n acar timun (acar tu saya buat sesuka hatiku saja..)

menu hari ke2 minggu depan kot update..mihahaha

Ok tu ja nak habaq kat hampa..sibuk sibuk sibuk sibuk nak tidoq...
selamat berbuka.. jangan terbuka awal no...
 okbai..

42 comments:

  1. nyum nyum nyum...ooopsss...he he he, tak berkesempatan lagi nak bernasi tomato dan ayam masak merah Ramadhan kali ni...In Shaa Allah, one of these weekend akan buat juga...

    ReplyDelete
  2. sedapnya..ni kalau weekend boleh la buat. hari kerja memang tak dapatla, berbuka di surau je..hehe

    ReplyDelete
  3. hamboi... terliur tau. best nya berbuka nasi tomato panas2 dekat rumah. kalau beli di luar pasti dah sejuk nak tunggu berbuka.

    ReplyDelete
  4. Selamat berpuasa dari Ros.. memang sedap berbuka dengan nasi tomato :)

    ReplyDelete
  5. MM, ayam masak merah ni fav anak sulung kak ana yg kat Pilah tu, bila masak ni pasti teringat kat dia...hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kaau dia balik mesti kak ana buat ni kan.. mak saya dulu macam tu.. kalau saya balik je macam2 feveret saya dia buat..hehe

      Delete
  6. salam ramadan
    kamu kat miri ker

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam ramadan kak.. saya kat bintulu kak

      Delete
  7. Amboii..sedapnye gambar. Eishh..batal laa puasa ana cenni. Isk3

    ReplyDelete
  8. hebat nenek, ada blog.. hahahaha..

    sedapnyaa.. lama dah tak makan nasi tomato..

    ReplyDelete
  9. Hmmm..bestnya..teringin nak makan nasi tomato...

    Salam empat Ramadhan MM

    ReplyDelete
  10. sedapnya juadah berbuka. Lama tak makan nasi tomato.

    ReplyDelete
  11. nampak menyelerakan...sedap...thanks share resipi

    ReplyDelete
  12. Salam Ramadhan MM ..wah wah wah seronknyerr masak2 ..TERBAIK la ..NASI TOMATO lama dah tak buat hehehe ..blh la buat nnt utk menu berbuka sekeluarga ..thanks sharing MM

    ReplyDelete
  13. mama mursyid! sdpnya!!! favorite cx okay! aduh kecur air liuq. hahaa

    ReplyDelete
  14. in shaa Allah menu nasi tomato pulak la lepas ni. hihihi
    suka la mkn nasi berset set ni.rasa lengkap je. hahaha..
    tgk ni poj dh menyelerakan..

    ReplyDelete
  15. Sedapnya menu juadah berbuka mama.
    Salam Ramadhan mama.
    Singgah sambil menabung mr.nuff (^^,)

    ReplyDelete
  16. saya suka nasi tomato..dah lama tak buat..
    selamat berpuasa

    ReplyDelete
  17. salam ramadan

    waduhhhhh sedap nyerrrr

    ReplyDelete
  18. Wah... Sedap tu.. Lama x mkn nasi tomato...

    ReplyDelete
  19. Sggab mencari entry baru hehehe..MM sibuk ker ..nak baca entry pasal Mursyid dbln ramadhan plak la hehehe..buat la..buat la

    ReplyDelete
  20. pandainya masak nasi tomato ya..sedap tu..

    ReplyDelete
  21. Macam sedap je.. macam sedap je.. :D

    ReplyDelete
  22. Sedapnya..
    Menu nasi tomato pun masuk dlm list berbuka kami sekeluarga Ramadan ni.

    ReplyDelete
  23. sedap ni.. hehe

    follow sini..follower ke 400 :)

    ReplyDelete
  24. Singgah follow sini. Jom ke bolg Cik Anis ^^
    www.anisfadliyana.blogspot.com

    Dr GA Emas Putih ^_^

    ReplyDelete
  25. xleh jadi ni nak try la respi mama. hhehee..

    ReplyDelete
  26. Haii.. Cakkk..
    teman follow sini yea, follower no. 407
    jemput follow me back yea..
    leh kita saling kunjung-mengunjung nanti.. =)

    http://tengkubutang.blogspot.com/

    kalau minat kucen boleh gak follow blog
    kedua teman ni yea..

    http://kucenkucenbelog.blogspot.com/

    ReplyDelete
  27. tak ly tengok gambar lama2 nie.. hehe...

    ReplyDelete
  28. bulan posa macam ni baca tajuk tu pun dah rasa sedap.. hehehe

    ReplyDelete
  29. Salam sinngah sini. Dah follow :) Dari GA emasputih.

    ReplyDelete
  30. ayu try dah resepi mama ni.hehe.

    ReplyDelete