Wednesday, October 22, 2014

tips mudah mengemas rumah

Assalamualaikumm..


hambooiii kauuu tajuk kemain... tips gitew.. macam la pakar hal rumahtakbertangga sangat nak bagi tips bagaiii.. .. harharhar

okeh sebenonya tajuk je borong sakan .. isi belum tentu lagi.. haha.. 
untuk ibu-ibu yang super sibuk boleh la amalkan tips la konon yang saya bagi ni.. 
mungkin juga ada yang memang dah buat selalu pown.. saye je baru terkinja2 nak kongsi la konon.. kikiki..

kebanyakan mak2 hari ni kan semua  jenis bekerjaya... bekerja dan berjaya..
 dan jenis sibuk tahap barrack obama... 
so kekadang tu balik keje dah penat kann.. hanya mampu kemaskan diri dan tido jek kan.. 
rumah masyaallahh... tak mau sebut lah..pempaham la kan.. 
rumah saya pon tak de la kemas sangat.. tapi kalau setakat laluan pejalan kaki tu masih kelihatan la... bhahahaha.. dan saya juga tak la sibuk tahap barrack obama...

saya rasakan benda paling mak2 yang sibuk ni,  pening kepala nak urus ialah kain baju yang setinggi gunung everest kannnnn.. 
walaupun dalam rumah tu ada 2 3 orang manusia berbaju je.. tetap jugak bertimbun kan kain baju.. sebab tu lah ada orang ambik peluang buat servis lipat baju.. 
memang business minded betol mereka itu.. pandai ambik peluang di celah-celah masalah kehidupan hahaha....


dan dengan bangga lagi kembang hidung nak bagitau, saya dah lama tak wujud everest kain baju.... sebab dilipat setiap hari.. so dia tak sempat menggunung tinggi. kecuali kalau time baru balik dari bercuti la kan..

cara saya ialah.. pastikan baju dibasuh setiap hari, disidai setiap hari dan dilipat setiap hari.. 
jangan tangguh-tangguh.. paling lama boleh tangguh 2 hari saja..
itu pun kalau dah tak sempat sesangat..  dan sambil2 tengok tv malam2 tu lipat la baju.. 
jangan la tengok tv saja2 sambil ngunyah je k. 
kalau awak buat camni tiap2 hari dijamin kain baju tak menggunung dan servis lipat kain baju terpaksa gulung tikar.kekeke.. 
mungkin jugak dia terpaksa join venture dengan pakistan jual karpet untuk kelangsungan hidupnya...kekekeke

sama jugak dengan pinggan mangkuk.. pastikan lepas guna terus basuh pinggan mangkuk.. 
jangan biar berkerak dalam singki tu 2 tahun ye.. 
saya ingat pesan mak saya masa saya kecik2 dulu...alah saya pemalas dulu la....haha
 pastikan pinggan dicuci setiap kali digunakan..
so takkan jadi bertingkek2 dalam singki tu kan.. .jangan la dok kumpul2 sampai habis pinggan kat rak..last2 makan nasik dalam tempurung la kau.. kekeke.. dan setiap kali cuci pinggan,
 jangan lupa cuci sinki sekali tau..

kebanyakan rumah mesti ada anak-anak kan.. 
bila ada anak2 kecik mesti ada mainan berbakul kan.. 
bila mainan berbakul mesti bertaburan di seluruh pelusuk rumah kann.. 
sooooo untuk menjimatkan tenaga mak-mak sekelian, didiklah anak2 untuk simpan balik semua mainan yang dia keluarkan.. 
pastikan semua mainan disimpan balik dengan kemas..
saya memang terapkan benda ni kat anak saya.. mula2 kita buat sama-sama dengan dia.. 
setiap kali main kita sama-sama simpan dengan anak.. bila dia dah biasa, 
dia akan simpan mainan setiap kali lepas main tanpa perlu disuruh.. 
tanpa perlu terpekik terlolong macam orang kena rasuk ...haha..
so mak tak letih, rumah pun tak bersepah.. hati mak senang.. hati bapak lagi senang..ngehngeh

okeh sape mop rumah tiap2 hari? suri rumah mungkin.. kalau ibu2 bekerja tidak mungkin mampu nak mengemop setiap hari.. 
kecuali kalau awak jenis yang sangat rajin lagi berdedikasi.. 
ok saya mengaku saya mop rumah seminggu sekali sahaja.. haha.. kekadang 2 minggu sekali.. pemalas kannn...

cara yang senang untuk memastikan lantai sentiasa bersih tak melekit sana sini tanpa perlu mengemop ialah dengan mengelap lantai .. haha.. aik tak sama eh.. 
.. setiap kali awak menyapu, awak lap terus lantai.. 
sediakan kain buruk yang basah..lagi bagus kalau kain tu di basahkan dengan air plus pewangi lantai.. letak kain di lantai.. 
pijak kain tu dengan kedua-dua kaki.. sambil menyapu sambil seret kain yang basah guna kaki.. 
habis menyapu, habis jugak awak mengelap lantai.. kan senang.. 
emmm tapi kalau awak memang menyapu pon seminggu sekali... kena cari penyapu dan mop ajaib la kot..kekek

lagi satu sambil2 mandi tu gosok2 n cuci2 la sikit bilik air tu.. so tak de la lantai tu sempat nak berlumut  sebab sentiasa dicuci..
jangan dok melalak je dalam bilik air..
 jangan tunggu lumut setinggi buku lali baru nak cuci bilik air..
kalau dah tahap tu tujuh hari tujuh malam awak sental pun belum tentu bersih.. ahhaa...

rase tenang je kan bila balik keje rumah kemas dan bersih... gambar ihsan google.. bukan rumah saya ...ngehngehhh

tapi bila cuti hujung minggu tu bekerjasama la kemaskan rumah secara besar- besaran ye.. ..kerjasama daripada anak-anak dan pasangan hidup anda juga amatlah penting untuk menjayakannya.. saling tolong menolong kan amalan mulia..

kesimpulan daripada cerita dongeng di atas ialah.. jangan bertangguh dalam apa saja yang awak buat..selalunya sebab bertangguh lah yang menyebabkan rumah jadi tak terurus..
bukan sebab sibuk yang melampau. dan kalau boleh malas tu boh lam plastik ikat kuat2 tau ,
jangan ikat tepi je.. pastu  campak jauh2....ngehngeh

 itu je tips dia sebenonye.. hahahhaha...
dan pesanan dan peringatan buat diri sendiri yang kekadang suka jugak bertangguh..huhu


okeh moh kite lipat baju sebakul.. ehmm esok jelah lipat... opsss.




9 comments:

  1. ye betul2 jangan bertangguh buat kerja.. kalau tak menggunung baju,bilik air berlumut.. :) nice tips..

    ReplyDelete
  2. haha,thanks sharing sis.benda kalau buat hari-hari takdelah rasa penat kan..macam kerja opis jugak, kalau ditimbunkan semput jadinya.nice entry!

    ReplyDelete
  3. kalu mood tengah rajin, habis satu rumah kena kemas, kalu mood malas datang, nak sangkut baju pun malas. haha

    ReplyDelete
  4. hahahha..biasalah isteri2 ni kalau dh penat mesti tangguh2 kan..kemas malam2 pun ok

    ReplyDelete
  5. Tq sis tipsnya..kja yg paling lya x suka buat lipat kain.klau x lipat nnt mcm gunung plak hihihi

    ReplyDelete
  6. Btol btol btol..kdg2 kan bila dah basuh mls pulak nsk lipat..tggu sehari dua br lipat

    ReplyDelete
  7. saya pun tak mop lantai tapi lap lantai.. memang lagi berkesan dari mop lantai. lepas je sapu mesti lap terus guna kain basah. sebelum tu saya letak dulu cecair lantai dlm bekas spray mcm tu sebab nak memudahkan kerja. spray2 then lap guna kain basah. mudah...

    ReplyDelete
  8. Kalau hujan... Habis lah baju yang x kering banyak bersidai dalamnya rumag.
    At last saya beli mesin pengering kain.

    ReplyDelete
  9. Kat lantai memang banyak food Stain.
    Jenuh nak mengemop.

    ReplyDelete