Thursday, November 27, 2014

aktiviti mencantum gambar

Assalamualaikum..

aktiviti homeschooling dengan mursyid semalam ialah mencantum gambar.. 
lebih kurang macam puzzle la.. tapi simpel puzzle.. mudah dan sesuai dengan umo dia la.. 
saya cari jek gambar kat google.. 
epas tu print. cari la gambar2 yang anak suke.. ayam ke ayam belanda ke ayamas ke... kekekeke... 

kalau pompuan mesti suka bunga kan.. ataupaun princess ke.. apa2 jelah.. 
kalau cantum gambar dia sendiri atau gamba mak dia pun menarik gak.. 
lagiiiii dia suka kottt.. hehehe


saya pilih gambar kura-kura.. sebab cute.. hehe


lepastu suruh dia warnakan gambar tu ...baru nampak menarik sikit kann


dah siap warna.. gunting pulak.. saya suruh mursyid gunting ikut garisan betul2.. 


lepastu gunting lagi kepada bahagian yang lebih kecik..


suruh dia cantumkan balik gambar yang dah digunting kecik2 tadi .. kemudian tampal pada kertas lain.. kalau boleh berlainan warna supaya lebih jelas hasil cantuman tu..


dah siap.. dia sibuk nak letak kat board dia


dia dah suka...dia suruh mama print gambar spiderman pulak.. pastu dinasour pastu bumblebee.. huh jenuhhhh... layan jela... mak dia tengah cuti.. memang masa untuk layan anak pun.. 

17 comments:

  1. comelnya mursyid..
    pandai dah bt semua tu..

    ReplyDelete
  2. cntik dia mewarna. pndai pulak tu.. liz dtg sini follow :) blh jguk blog liz di www.liylizyusof.com

    ReplyDelete
  3. Thanks mama share yang ni.
    Kreatif sungguh.
    Cantik betul dia colour. Berapa umurnya?

    ReplyDelete
  4. bestnya homeschool.......anak saya pun saya nak homeschool jugak lah! :)

    ReplyDelete
  5. Asalam gigih nampak adik comel ni buat kerja sendiri bagus..

    ReplyDelete
  6. kreatifnya anak awak...

    akak follow sini..salam kenal..

    ReplyDelete
  7. comelnya ^^ semoga membesar menjadi anak soleh permata ibu ayah, harapan agama :))

    ReplyDelete
  8. anak2 jadi kreatif.. budak2 klu suka dia akan buat banyak2..pas dah boring, nnti ditinggalkan ja..hihi

    http://syidamenulis.blogspot.com/

    ReplyDelete
  9. selagi ada masa.. layan je la.. hehehe

    ReplyDelete
  10. wah cantik bila dah siap....
    dinding pun bercorak-corak....
    adat ada anak sedang belajar kan mama mursyid

    ReplyDelete
  11. Hahaha layann jer laa MM....tak kita sapa lg yg nk melayan..pndai mursyid..anty lya bg 5 bintang

    ReplyDelete