Saturday, January 25, 2014

resepi cendol mudah lagi sedap

asslamualaikum...

sebenanye dah banyak hari pak incik meluahkan keinginan nak makan cendol.. 
mase g shopping barang dapo br ni, die ambik cendol segera isi dalam trolley sbb teringin nak makan..(mengalahkan ibu mengandung kan.. ish ish) 
saye sebagai isteri mithali ambik cendol tu letak balik kt tmpt dia.. pak incik ckp.. 
eh abg nak mkn cendol la..kenape simpan balik..
jawab si isteri mithali, cendol tu rase mcm mkn plastik je.. keras.. 
nanti mama buatkan untuk abg ye..hah mithali sgt kan..
die pun angguk tanda setuju..

lepas seminggu kejadian tu berlaku baru la sye godek2 bahan nak buat cendol.
.haha mithali sgt lepas seminggu baru nak cari resepi..
so lepas godek2 resepi.. terjumpa resepi paling senang kat myresepi .
so dengan penuh semangat saya pon buat la cendol utk pak incik tersayang..

bahan-bahannya ialah:

1 cawan tepung beras
3 cawan air perahan daun pandan
1sudu kecil air kapur
secubit garam
pewarna (x letak pon tak pe)

ini adalah tepung beras ye puan2


ini adalah daun pandan kalau ada yg x kenai..haha

sila eja sendiri apa benda nih..ekekek
ni cara2 nak buat dia tau :
.. sukat secawan tepung beras.. 
masuk dalam periuk..
pehtu kisar daun pandan dengan 3 cawan air dan
 tapis masuk lam periuk td 
masuk air kapur  
dan secubit garam..

ni sukatan saye..boleh gune apa2 saja jenis cawan tapi hagak2 le..jgn cawan besaq cebok plak
 pastu masak atas api perlahan.. 
lepas tu kacau je.
.jgn malas2 nak kacau..takut dia berketoi..kalau jadi ketul mas x pe gak....
so kacau selalu sampi dia pekat n berkilat k..

kacau selalu ye..jgn malas2..

kalau dah jadi cenggini sila tutup api ye
pastu angkat n lecek2 kat dalam bekas berlubang ye..
pastikan anda dah sediakan bekas berisi air untuk lecekkan cendol masuk dalam tu.
.pastu biarkan cendol tu dalam air tu..
bila nak makan cedok jelah ye..
saya guna penapis berlubang cenggini je.. abaikan kemek2 yang telah dikerjakan oleh si anak

tudia... dah nmpk rupa cendol ku..
dah siap.. pastu campur dgn santan n air gula melaka ye bila nak menikmatinya.. 
saya guna gula melaka hat beli siap dah..i malas nak buat u..
tapi kalau nak buat sendiri pun senang je.. masak gula melaka dengan air xampur gula pasir sikit dan daun pandan..
 masak sampai anda puas hati dengan rasanya.. mudah jekk

pastu pastikan guna santan fresh k..hakak x suka santan kotak u all.. 
presh br sodap dik.. untuk masak santan tu, masuk santan, garam secubit , air sikit n daun pandan.
.masak atas api perlahan sat ja tau..
jgn lama sgt takut pecah lomak..

saya guna gula melaka yang mcm ni ye..

taraaaaa.. dah siap n boleh menikmati dah..tambah kacang merah lagi best..zass.
selamat mencuba ye hakak2 sekelian...



Tuesday, January 14, 2014

Jalan jalan ke Universal Studio Singapore

asslamualaikum..

sempena cuti sekolah bulan 12 kami plan ke universal studio singapore..
untuk trip cuti2 kali ni, saya mmg x ambik peduli sgt..semuanya diuruskan oleh pak incik..sebab start je cuti sek..saya dah cabut balik kg dgn anak..tinggal pak incik sorg2 kat bintulu..haha..
so dia dok sorg2 kat umah dia la uruskan semuanya..
kami tunggu dia balik semenanjung ja..
pastu ikut mana dia nak bawak...redho gitu..ahaks..
so kami bertolak dari kl terus ke Jb..
kematu bontot naik keta nak boleh smpi ke JB pon.. check in kat tune hotel..smpi dah malam terus layan zzzzzz..
sebab esok kena bangun awal nak naik bas kul 7 ke USS..

pukul 6.30 pagi kami dah terpacak kat lobi hotel tunggu bas.. tiket bas harga rm25 sorang .punya ramai org dah tunggu nak naik bas ke USS..  ..
sebab time cuti sekolah kan..bas sekolah pon cuti..
jadi dia nak cari duit lebih dia hangkut plak kami p USS..haha.
.naik bas lebih kurang sejam la..sy tido ja dlam perjalanan tu.
.ngntuk sgt beb.
.kena plak dreba bas layan lagu tamil plak..huh bagai digam-gam mataku...
dalam bas..mengantuk tapi teruja uollss..maklum la haku tak pnh masuk singapore pon..biarkan aku teruja yee

smpi kat USS segar bugar rasa..anak tdoq lagi so lagi mudah nak gerak kalau dia tidoq..
boh lam stroller tolak ja..kalau dia bangun hah indahnya dunia..jenuh nak kepung..
tmbh plak masuk tmpt mcm uss ni mmg heaven la dia..
lupa nak bgtau tiket masuk ke uss ni rm145 sorang..
blh beli online jgk or beli dgn agent..

gini la jadinye kalau dia dah bangun...

masuk dlm tu wah mcm2 ada dik..
hakak yang agak tak berapa nak remaja ni pun teruja inikan pulak budak2 n remaja2.. 
mmg best lah.. 
hakak x mo cerita panjang2..biar gambar bercerita..
padahal malas nak menaip.
.perot lapaq oii..

gambaq cenggini harus ada dlm simpanan sebagai bukti kata hakak dah smpi USS hokeyy

ini adik ipaq sy..nasib die ade blh tgk2 Mursyid ..kalau tak jawabnye hakak tgk dari luar jela ..tak merasa nak main mcm2


terjumpa dgn pasangn mummy return..comel bangat..

kat dalam ni pun best..ada mcm2 lah..nak tau p seniri la

selamat datang ke istana beta yang dhaif ini..jemput masuk jgn malu2..

mereka adalah dua beradik..

opss sori terparking tgh jalan plak..

yg ni mursyid la paling suka..
sekian dilaporkan untuk tv10..universal studio singapura.. 
untuk berita lanjut sila datang seniri baru puas hati..
anak kambing makan berdiri (ada ke anak kambing makan duduk bersila?) beli tiket dtg tgk seniri..(ini adalah pantun) 
haha kot2 orang ingat sajak plak..
 sekiannnn..jom makan..