Friday, February 28, 2014

bila anak berkata-kata....

assalamualaikum...

ibu2  sekelian.. berhati2 dengan segala tindak tanduk kita (walaupun ibu2 tidak bertanduk).
.anda diperhatikan oleh anak2 anda..jaga2 ada yang memeghati..
saya dah kena banyak kali..ngeh ngeh..

situasi 1

saya selalu pesan kat anak saya  tak boleh makan aiskrim sebab nanti batuk..
 so kalau saya teringin benau nak makan eskrem saya akan makan masa tidak bersama anak..

suatu hari, kami makan kat mcd ..
anak saya memang jenis tak kan duduk makan dengan bersopan santun..dia akan pergi merata tempat masa kami makan. sy ckp kt hsben teringin nak makan eskrem tp anak ada..
hsben ckp tak pe dia sibuk main tu tak perasan sgt tu..
so hsben pon g beli eskrem..

 tgh saya sedap2 makan eskrem, tetiba dia muncul..saya tak sempat sorok eskrem tu..
anak saya ckp.. " MAMA, JANGAN MAKAN AISKRIM..NANTI BATUK..HAAA TAK TAU.."
 hambek kau..sedap sgt ko pesan anak tak leh makan eskrem..
sekali kantoi..rasa nak telan eskrem tak lepas..
rasa nak sorok muka bawah meja pon ada..

tgk anak hakak tuh..dia akan meronda satu restoran bila kami makan luaq..hat baju biru kecik tu la anak haku..takkan hat pakai seluaq pendek tu kot..hagak2 la

dah lama tak pekena eskrem..huhu

situasi 2

anak saya ni kadang2 dia suka jerit bila dia panggil kita tak respons..
 ataupun kalau kemahuan dia kita tak ikut..
so saya selalu ckp kat dia.. mursyid kena cakap elok2 dengan mama n abah ,
tak boleh jerit2..so setiap kali dia buat mcm tu saya akan pesan..mursyid, cakap elok2..
bila dia ckp elok2 baru saya respon n ikut kemahuan dia..

suatu malam, saya suruh dia baca flash card a ba ta..dia ckp tak nak..sy suruh byk kali..
dia buat tak tau ..saya apa lagi..mula la nak tinggikan suara sikit..
sy suruh lagi dengan nada yang agak tinggi.
.terus dia cakap "MAMA , CAKAP ELOK-ELOK OK.. hahaha..
dush atas batang hidung..tokona den..
ade sekali tu pulak, saya nak menjahit ,
dia sibuk nak tolong..sibuk dok pegang gunting nak tolong gunting..
sekali dia pegi gunting benang dekat mesin...
apa lagi..hakak mula nak meninggi suara..sebelum saya marah.
.awal2 lagi dia cakap.. " MAMA, CAKAP ELOK-ELOK TAU".
.haha..kena lagi hakak..

dia tgh khusyuk tgk tb...

situasi 3

saya dan asben selalu pesan kat mursyid jangan makan or minum berdiri ..
so setiap kali dia nak makan or minum kami akan pesan suruh dia duduk dulu..

satu hari,, saya balik dari sekolah pastu terus g ambik dia kat nursery n balik umah.
.sampai rumah saya terus ke dapo ambik air n terus minum sambil berdiri..
sebab dahaga yang melampau..
tak sempat minum air masa kat sek.. sibuk benau hakak kalah guru besaq..
saya ingat mursyid kat ruang tamu..saya tak perasan dia ada kat belakang..
dia tengok saya minum berdiri..
terus dia cakap.." MAMA DUDUK DULU OK.. sambil tarik kerusi suruh saya duduk" terkedu sekejap hakak..
tebai muka 4 inci..malu kat anak yang baru umo 3 tahun tego..

posing lentok peberet dia

situasi 4

Mursyid ni kadang-kadang bila dia khusyuk buat sesuatu, kita suruh apa pun dia lambat nak respon.
.tambah2 kalau suruh p mandi time dia tgh syok tgk pocoyo..
 kelemahan dia  takut dengan cockroach/lipas..
so bila suruh dia mandi n dia tak respon, hasben sy akan ckap.
.eh nmpk mcm coackroach masuk bawah sofa  tu la..
apa lagi melompat dia masuk bilik air nak mandi sebab takut coackcroach gigit.

satu hari, hsben saya nak mandi, tapi dok sibuk tgk laptop dulu..
tetiba anak saya cakap.." ABAH, PEGI MANDI CEPAT ... hsben saya buat tak tau je..
pastu anak saya cakap lagi " COACKCROACH OOO COACKCROACH."
cpt2 hsben sy bangun n cakap " ok ok abah mandi haha  .
smpt lagi mursyid cakap kat abah dia.."GOOD BOY ABAH "..haha..


situasi 5

masa baby kan budak2 suka kutip benda kat lantai masuk mulut..
sama la dgn si mursyid ni..
so saya selalu pesan kat dia jangan kutip benda kat lantai masuk mulut..kotor..

satu hari sy tgh makan cucoq dengan dia depan tv..
pastu cucoq yg saya pegang tu terjatuh ke lantai.
.sy ambik cepat-cepat terus makan..
 tetiba mursyid cakap " MAMA, KOTOR TU..JANGAN MAKAN "
 hah sib baik hakak belum telan cucoq tu dik..
cpt2 sy luah.. haha


gambar sekadar hiasan dua mata-mata
jadi kesimpulannya berhati-hatilah dengan apa yang kita buat..
anak-anak akan ikut apa yang ibu bapa buat..maksudnya cakap serba bikin la kak long..
jgn cakap kat anak tak boleh tapi kita buat jugak kan..
pesanan buat diri dan sape2 yang tersesat masuk sini..haha..OK BAI



Tuesday, February 25, 2014

cheesecake oreo mudah..tak perlu bakar

assalamualaikum..

sape malas angkat tangan. eh bukan malas kurang rajin....
hah meh sini hakak nak bgtau cmna nak buat cheesecake oreo yang senang n tak perlu bakar..
kalau awak2 teringin jugak nak gune oven baru beli..
awk2 masukkan jugak dlm oven tapi jgn on..ngehngeh..

maaf tiada gambar bahan n step sebab anak hakak dah delete abis gambo dlm hp..hukhuk..awk2 bayangkan sendiri la ye.. ada gmbar kek yang dah siap je..kalau rasa terliur sila pegi buat..ekeke

bahan-bahan:

1. sebungkus biskut cheese..biskut marie atau biskut patsagi boleh jugak
2. sebungkus biskut  oreo..
3. 100gm butter- cairkan
4.250gm cream cheese-saya guna cap philadelphia
5.200ml whipping cream- sy guna emborg
6.1 cawan gula ising/kastor-boleh kurangkan takut manis... kang kene kencing manis plak
7. 2 sudu susu pekat-tak letak pun x pe
8.gelatin-larutkan dengan air dulu- x boh pun tak pe..


cara-cara:

1. pecah/hancurkan biskut cheese/marie/patsagi..suka ati mengkomer ler nak hancur mcmna..tapi jgn hancur luluh sgt ye..

2. cairkan butter, masukkan dalam biskut  yang dah di hancurkan..bila dah rata, masukkan dalam loyang yang dilapik baking paper.. tekan2 sehingga padat n mampat..pastu simpan dalam peti ais dulu..jgn masuk mulut dulu ye..

3. pehtu hancurkan biskut oreo..kalo tak mo manis sgt, boleh buang filling tgh tu ye, kalao pemalas sgt tak payah buang..hakhak

4. dalam bekas lain, putar cream cheese dengan gula smpai kembang, masukkan whipping cream dan susu pekat..pastu putarrrrrr lagi..pastu masukkan gelatin yang dah dilarut tadi.. biskut oreo..n kacau bagi sebati

5.pastu masukkan semuanya dalam bekas yang diisi dengan biskut cheese td... ratakan lek lok..boleh dihias dengan oreo crump atau apa2 jelah yang awak2 rase nak letak..jgn letak pasu bunga udah lee..

6. simpan dalam peti ais sampi dia keras baru leh makan..ehmm yummy..senang kan kan kan

taraa... gini ghupe die ye..hakak hias dengan chocolate chip..jemput tengok ye...




Monday, February 24, 2014

bila dah jadi mak orang...

assalamualaikumm..

saya adalah mak orang hokayy..kot2 la ada yang pikir hakak muda remaja lagi..haha <------- perasan bebenau.. harini genap 3 tahun 4 bulan sy join kelab ibu2 gangster penyayang nih.. dalam tempoh tu banyak pengalaman baru n banyak jugak perubahan2 dalam diri..(bukan perubahan fizikal seperti lelemak kian menebal, saiz s sudah tidak relevan sahaja ye) .. lebih kepada perubahan positip la..

1. tahap kesabaran semakin tinggi 

 yang ni dok carta nombor satu sebab saya bukan seorang penyabar sebelum ni..
masa sebelum kawen, saya sgt tak suka kalau anak2 buah saya masuk bilik saya kacau barang2 saya, sepah2kan bilik saya terutama sekali masa saya nak bersendirian ataupun masa saya tak de. huh..memang hakak jerit sekampung blh dgr kalau anak2 buah hakak yang selori tu kacau bilik hakak dik.
.tapi bila dah ada anak, saya boleh sabar bila anak saya sepahkan kain baju satu almari.. bayangkan satu almari kena lipat balik..saya tak jerit langsung kat anak saya..
saya cuma ckp..ala kenapa sepahkan baju sayang..tgk anak senyum..hilang rasa marah..
 terkedek2 hakak lipat balik semua kain baju tu..

tengok tu satu almari dia punggah..pastu dok sengih kat dalam tu..adoii..
kalau dulu lepas saya dah kemas rumah, semua anak2 buah saya kena main kat luar..kalau nak dok dalam umah jugak kena behave..
tapi main dengan anak buah selori ni mana depa nak dengaq..main jugak smpi bersepah2 balik..saya apa lagi..meroyan la..
 tapi bila ada anak.. dia sepah mainan dia penuh dari dapur smpi ke pintu depan,
dia punggah barang2 dapo, dia punggah stok makanan..hakak boleh terbongkok2 kutip sambil tersenyum manis..

hobi dia punggah

kalau dulu saya paling pantang kalau lepas saya mop lantai, orang bagi tumpah air or apa2 yang mengotorkan lantai yang baru dicuci .huh..memang mendidih la hakak...
.tapi bila ada anak , lepas dia minum susu or air dia mesti tuang ke lantai setengah..hamik kau..
dulu kau mendidih sgt..skrg tak terkata apa..
terus ambik mop n lap balik..

segala jenis almari dia selongkaq

2. bangun awal n tido lewat  

 hah yang ni malu nak habaq..akulah juara bangun lambat masa zaman bujang..haha..bangun semayang subuh pastu tidoq balik.. mak dok berleter srh bangun cekup telinga dgn bantal x mo dgq.. haha..
 tapi bila jadi mak2 ni.. anak bangun koi 4.30pagi..kita pon gagah la celik mata jugak.. nak angkat mata x larat pun ku gagahi jua.. kalau weekend tiada la perkataan nak lajak tidoq smpi tengahari.. haha.selagi anak tak tido , selagi tu la mak2 tak tido..reti pulak ko bangun awal yek..
dulu masa zaman kanak2, sy penah bersembang2 ngn kawan2, letihnya jadi mak, kena bangun awal, siap makan, baju sekolah anak2 pastu kemas umah pastu masak plak utk lunch, petang kerah anak2 mandi n siap2 untuk ngaji, x berenti lgsg bekerja..huhu.
.masa tuh kami semua sepakat kalau boleh x mo jadi mak..kami nak jadik anak bongsu ja..haha..melampau benau.. 
dulu saya rasa mcm saya tak mampu nak buat semua tu, tapi bila dah jadi mak, saya boleh bangun seawal pagi..siapkan apa yang patut untuk anak n suami.
(ko sedap la cakap..ko baru anak sorang)..haha..
ko tunggu ko anak lapan mcm mak ko baru ko tau...hampuunnn mak..

cuba kalau anak ko sederet camnih..amacam?? haha


3. terlebih sensitif 

 dulu masa belom ada anak, saya tak sensitif sangat kalau tengok berita kes2 penderaan kanak-kanak or apa2 lah kes2 menyayat hati melibatkan kanak2..rasa simpati tu mesti la ada..
cuma tak mcm bila jadi mak nih..dia sensitif melampau.
.tak leh tgk langsung berita2 sedih pasal kanak2 nih.. 
mula meleleh ayaq mata..sbb terbayangkan kalau anak sendiri di tempat itu..sy mmg tak leh langsung tgk video2 budak kena dera..sgt2 tak smpi hati..
kasih sayang pada mak pun makin menebal sejak jadi ibu ni..
baru tau mcmana rasanya bila jadi ibu..mcmana susah hatinya si ibu bila anak sakit, mcmana risaunya si ibu bila tak jmpa anak seharian..huhu..kalau cerita pasal mak je..
terus rasa sebak n rindu sgt kat mak..huhuu..
rasa lebih menghargai mak.. 

mak saya yang bertudung hitam..saya rindu mak..huhu

4. lebih peka  

 dulu saya tak ambik peduli banyak benda..saya peduli benda yang nak dipedulikan saja..pehal ayat ko pelik sgt nih.. 
sejak jadi ibu2 penyayang nih, sy ambik peduli semua benda..terutama sekali pasal anak. bermula dari mula mengandung sampai skrg,
saya tak jemu, cari ilmu tentang parenting.. 
saya sgt ambil berat dalam segala hal dalam membesarkan anak.
.mana ada ibu yang tak nak yang terbaik untuk anak dia kan..
begitu jua daku..apa sahaja yang nak dibuat dalam kehidupan seharian, anak didahulukan.. 

hari pertama anak saya lahir ke dunia..hari pertama saya jadi mak orang jugak la ye
sebenarnya ada banyak lagi perubahan2 kecil selepas jadi mak2 nih..tapi yang paling ketara 4 di atas ni la kan.. 
so menjadi ibu ni sebenarnya bg banyak perubahan positif pada diri..
so pada mengkomer yang dok terhagak2 nak kawen pasai tak mo ada komitmen ngn anak kecik, mengkomer rugi beso..
memang agak leceh n memenatkan bila ada anak kecik ni, tapi keseronokan n kebahagiaannya mengatasi segalanya..
tambah2 bila balik keje penat2, balik tgk anak tersenyum dengan mulut tak berenti bercerita..
fuhhh hilang segala penat.
.rasa x mo p keja keesokan harinya dan hari-hari berikutnya...haha..


Tuesday, February 18, 2014

cara nak buat play dough sendiri


assalamualaikum..

weekend baru2 ni saya buat kek coklat ..sebab dah lama tak buat kek coklat lembab..so rasa teringin nak makan la plak (aik mcm lari tajuk je ni)....
saya paling malas nak buat kek sebab asal buat kek je..dapor saya akan dipenuhi tepong sebab anak saya akan tumpang sekaki main tepong..
 bila ingat nak kena mop tepong2 yang bakal bertaburan, huh pikir 2 kali hakak nak buat kek ke idak.
.tapi sebab keinginan yang melampau..buat jugak la.. apa lg , seperti yang dijangkakan anak saya "tolong kacau"..pas siap buat kek kena bersilat cuci lantai..

disebabkan anak saya ni sangat minat dengan main2 tepung ni, so saya pon google ape aktiviti yang sesuai untuk dia yang melibatkan tepong sebagai watak utama....
so saya terjumpa resepi play dough kat sini..hah apa lagi..mmg kegemaran anak hakak main tepung.. bahan-bahan dia pulak semuanya ada kat dapo je..tak payah ko susah2 nak g beli bahan,

bahan-bahan:

3 cawan tepong serbaguna (sy guna tepong gandum)
1 1/2 cawan garam halus
3 sudu minyak sayuran(sy guna minyak jeton)
3 cawan air panas(masuk sikit2)
6 sudu tartar cream (optional..kalau x de, dok pyh letak)
pewarna

ini bahan-bahannya dalam bentuk gambar..ahaks


campur semua bahan, masuk air sikit2 tau. sebab kalau masuk semua takut lembik..
uli smpai dia tak melekit pastu bahagikan doh untuk letak pewarna..

taraaa.. ni yang dah siap letak pewarna..yang ni saya letak krim tartar nampak lebih cantik kan..kan..kan
mmg best buat playdough ni dengan anak..tapi pastikan adunan yang dicampur air panas tu sejuk dulu baru bagi anak campurkan pewarna ye..
jangan le hakak2 bagi anak main hat tengah panas2 tu..
macam-macam kita boleh buat dengan playdough ni..
bukan anak je seronok..mak dia pon tompang sekaki.
.maklum la masa kecik2 tak dapek main..gitu la jadinye..lagi satu palydough ni confirm selamat kalau anak masuk mulut pun kan.,..
 tapi sekali dia masuk mulut mesti dia luah balik sebab masin..haha

boleh guna acuan mcm ni..sy beli kat kedai 2 henggit je kak jah

acuan semprit hakak jadi mangsa dikk

anak suka sangat bila jadi bentuk macam2..

kalau dah tak nak main, simpan dalam bekas bertutup ye.. dan simpan dalam peti sejuk..
boleh tahan lama jugak.. yang mula-mula saya buat saya tak letak krim tartar..
.texture yang bubuh krim tartar lagi cantik dari yang tak letak krim

boleh beli container plastik yg murah tu untuk simpan..yang ni sy tak letak krim tartar..dia kurang cantik sikit

playdough mcm ni juga sgt sesuai untuk guru2 pendidikan khas terutama sekali untuk subjek kemahiran manipulatif ye.
.hokeyyy.. selamat mencuba..kalau nak cuba la..kalo tak nak sudah..huhu..

Wednesday, February 12, 2014

wide shawl murah online

assalamualaikummm..

saya pun baru jugak berkenal kenalan dengan wide shawl nih..
tengok kat online orang  dok jual wide shawl,
 hakak tak kompiden nak pakai dik, takut tak pandai belit nanti terbelit leher jinjang hakak dik...
kena study dulu cara pakai wide shawl ni kat youtube.(nak pakai wide shawl pon kene study kau..bukan nak exam jek kena study)..

bila rasa macam dah pandai sesangat, baru la kompiden nak pakai wide shawl..
orang pakai wide shawl, kite pun tak mo ketinggalan jugak..
 white wide shawl yang pertama saya beli  harganya rm28 ..

ini wide shawl yang pertama saya beli..nampak tu mcm expert bebeno hakak belit..

lepas tu saya selalu survey2 wide shawl kat online nih
kebanyakan jual dengan harga rm20 ke atas..

 adik saya cakap dia beli kat jalan tar saploh hengget ja wide shawl tuh.
o mak aii..mahal la yg saya beli mula2 tuh.
so saya godek2 sampai saya jumpa onlineshop yang jual wideshawl dengan harga rm10 sahaja

@wideshawlz  
  instashop sweet lavender..
aieynna
localoca

banyak jugak pilihan dan paling penting murah hokeyy..
so sapa2 yg tengah cari wide shawl boleh cari kat situ..

saya rasa ada lagi online store yang jual wide shawl dengan harga rm10 ,
 setakat ni ..yang ni je saya dapat kesan..
kalau ade lagi saya akan update..

kalau mengkomer jumpa wideshawl 5 henggit bgtau haku  jugak hokeyy..
jangan borong sorang2 tau..wink wink

klik sini untuk dress chiffon murah

sila pokus pada wideshawl cantek hakak..bukan si kerinting dan spek hitam pasaq malam tuh















Monday, February 10, 2014

Online Shopping

assalamualaikum..

sy seperti nama dan alamat di atas, dengan ini mengaku bahawa saya adalah kaki shopping online.. hakhak..
eh bukan kaki, tangan la..pasai shopping online ni kurang guna kaki,,banyak guna tangan untk klik2..kaki guna untuk goyang je kan..ahaks..

dah hampir 5 tahun sy duduk kat bintulu sarawak ni..bintulu ni adalah antara banda termahal ye dlm malaysia ni.. kos sara hidup kat cni agak tinggi..apa aku merepek pasal kos sara hidup nih.. mcm kt parlimen plak ko nak bahas2 pasal sara hidup.. 
kat bintulu ni tmpt shopping adalah sgt kurang..takat nak beli barang dapo tu blh la..kalau baju2 tudung2, blouse2..aku naik turun 2 3 supermarket pon hakak tak de rase nak beli dik..pilihan yang sgt limited dengan harga yang sgt tinggi.so pilihan terbaik adalah shopping online..
banyak pekdahnya shopping online ni..seperti berikut

1) tak payah bayaq tambang bas/teksi/prebet sapu or isi minyak utk p shopping

2)tak payah lenguh2 kaki berjalan sehari suntuk last2 ko beli anak cekup 2 henggit ja

3) tak payah que panjang2 masa nak bayaq mcm kat sogo masa sale hanya untuk bayaq klip rambut anak harga singgit..

4)untuk yang ada anak aktif mcm sy, tak susah hati anak hilang masa shopping..kang tetiba ada plak org announce anak hilang..sekali tgk anak hakak..adoiii..

5)boleh shopping sambil makan..kalau jalan2 kat supermarket x kan la nak hangkut sepinggan nasi lauk teloq mata ngn ayam masak kicap smbil shopping kan..

6) boleh pegi banyak shopping store dlm satu masa..dgn satu klik dah masuk store lain..memula tgk2 baju, tetiba rasa nak tgk beg..hah klik saja ye ibuk2

 7) senang sanagt2 nak perabih duit..

tgk byk kebaikannya kan...
sbb byk kebaikan ni lah hakak dah jadi addicted ngn shopping online.. tiap2 bulan kurang2 5 parcel dari pos laju smpi depan umah..  kdg2 dlm satu parcel ade 2 3 pasang baju..hak hak..melampau sgt kan.. 
duit tak rasa sgt keluarnya sbb tak pegang duit langsung..dok main klik2 ja..sdq2 duit dlm akaun tinggal skit..pastu dok buat2 terkejut..eh apahal baki sikit sgt ni..bank dah salah kira ni..
boleh pulak salahkan bank..cepuk sekali baru sedaq diri hg shopping tak hingat..
panjang hakak bebel dik..
bebel kat diri sendiri sebenarnya ni..

oleh kerana saya ni sgt suka shopping online, saya akan kongsi la kat mana saya selalu shopping untuk rujukan diri sendiri dan kawan2.
.kdg2 kwn2 tanya mana beli baju ni, mana beli tudung ni..saya mmg tak ingat kat mana beli..haha..sbb byk sgt online store yg sy penah berurusan..
so lepas ni saya akan buat entry setiap kali saya beli n puas hati..
so senang sy nak repead order .. 
senang jugak saya nak perabih duit kan..


cita-cita saya----@

asslamualaikum...

tetiba hari ni rasa nak membebel pasal tajuk karangan cita-cita saya.. 
sy rase kebanyakan kita yang pernah melalui zaman sekolah rendah mesti pernah kena perah otak pikirkan karangan cita-cita saya..haha.. betol tak?? 
hah mesti betol punye.. 
aci kerat rambut la..ekekek..

seingat saya biasanya masa dajah 6 kot kena buat karangan cita-cita saya nih kan..
 masa tu cita-cita saya nak jadi cikgu sbb masa tu saya cuma kenal pekerjaan guru , penoreh getah, pesawah dreba bas, tukang kebun, kerani dan surirumahtangga.. haha..
punya sempit dunia haku masa tu.. 
so dlm byk2 pekerjaan ni guru la paling hebat..
 asal kena buat karangan cita-cita saya je, 
sy mesti pilih cikgu..asal cikgu tanya apa cita-cita kamu, sy mesti ckp nak jadi cikgu..
cita-cita ni tak pernah berubah dari kecik smpi masuk sekolah menengah hokeyyy..

masa ni cita-cita nak jadi akauntan sgt utuh ye..

bila masuk sekolah menengah, masa tingkatan 1 n 2 sy masih setia dengan cita-cita nak jadi cikgu.. msuk tingkatan 3, dah mula goyah dah kesetiaan aku pada cita-citaku..hakhak..
 masa tu baru nak kenal lain-lain pekerjaan yang lebih hebat..
so cita-cita mula berubah.. sekejap nak jadi doktor..sekejap cikgu tanya rasa nak jadi jurutera.. kekadang nak jadi usahawan..
cuma satu cita-cita je tak pernah disebut iaitu nak jadi penynyi/pelakon.. 
hg nak kena batang penyapu pastu ligan sekampung ngn mak cik minah (mak haku) ke berangan nak jadi retis2 nih..
chek tak berani mak..check janji x berangan jadik retis..ngehngeh...

masuk form 4 sy mula jatuh cinta dengan subjek prinsip akaun.. 
..so bermula dari situ saya dah mula pasang angan2 nak jadik akauntan plak..
hg ni mmg tak dak pendirian kan..
sat nak jadi itu sat nak jadi ini..huhu.. smpi ke form 5 masih dengan akauntan la kan.
.kena pulak masa subjek akaun hakak selalu score punya..tip top la kira..subjek akaun je la..yg lain ke laut la....haha.
.so makin kuat la deria rasa nak jadik akauntan tuh..tak dpt di goyahkan lagi oleh mana2 makhluk .. habis tingkatan 5 masuk buat diploma n degree pun ambik accountancy kt uitm.. 
so mmg tak goyah la cita-cita kali ni..

tapi bila dkt uitm, keinginan nak jadi akauntan tu mula berkurangan, n perasaan nak jadi cikgu tu muncul balik.. 
bukan pasai pa, mak saya asyik dok suruh saya jadi cikgu,, asal balik kg ja..dia pesan nanti abis belajaq mintak cikgu..senang jadi cikgu ni, keja separuh hari, rumah tangga tak terabai..ada byk masa untuk suami dan anak2..
mak saya nasihat macam dia tu cikgu..haha.. terus masuk hal rumahtangga padahal masa tu i masih bujang hokeyy.. org pompuan tak payah keja tinggi-tinggi sgt..tak payah keja smpi ke malam..rumahtangga lagi penting..kata mak haku.pemikiran mak sy ni mmg kekampungan sgt la sbb dia mmg org kampung pon..dia juga sekolah smpi darjah 2 saja..mak saya juga x  pandai baca rumi..cuma boleh baca tulisan jawi..
tapi dia berjaya mendidik anak2 seramai 8 orang menjadi orang yang berjaya dunia akhirat tanpa suami di sisi..huhu..syahdu sekejap..
.jadi secara tak langsung saya erpengaruh jugak 

so lepas habis belajaq ..sy kerja sekejap dlm accounting field dgn syarikat pembinaan.
.tiap2 hari balik keja kul 8 malam u ollss..
 masa tu mula fikir apa yg mak saya leterkan.. so sy ambik keputusan letak jawatan..
balik kg dok ngn mak..tidoq bawah ketiak mak.. n mohon jadi cikgu sandaran kat sekolah2 berdekatan kampung saya.. 
setahun lebih saya jadi cikgu sandaran sebelum dapt masuk kpli n sekarang saya dah bergelar guru selama hampir 6 tahun.. 
tapi kerja cikgu sekarang tak semudah yang orang sangka..balik separuh hari tu, kadang2 saja orang kg oii..
selalunya smpi petang jugak baru blh balik..tapi still ada masa utk keluarga la..tak la smpi malam baru balik.
.ko jadi guard sekolah ke kalau mlm baru balik..

ini lah dunia saya ..saya suka jadi cikgu..nampak sengeh lebaq semacam tu..tanda suka la tu
kesimpulannya sy telah mencapai cita-cita masa kecik saya.. 
anda bagaimana..haha tudia hg dok berletiaq panjang2 nak crita hat ni ja..
buang masa kak esah ja..
baik p masak lg baik kak esah kan....hukhuk..hampunn.