Saturday, March 29, 2014

jom perbaiki diri


Assalamualaikum...

wah tiap2 hari ade new entry..
 almaklumla... cikgu-cikgu sedang dibuai cuti sekolah yang indah.. 
so ada banyak masa untuk dihabiskan dengan membebel di sini... 
selalu banyak masa habis dok membebel kat anak n anak murid jek..

bila memasuki usia matang ni ( matang sedap sikit dari tua bangka kan).hakhak
saya banyak muhasabah diri.. 
kekadang kita rasa macam dah cukup sempurna sebagai muslim.. 
sembahyang lima waktu tak pernah tinggai,
 tudung pakai dari kecik sampai lani tak penah lupa.. 
patuh dan tak pernah menderhaka pada suami dan mak..
so rasa macam dah jadi muslimah yang baik..
tapi kita silap.. banyak benda-benda kecik yang kita tak nampak atau buat2 tak nampak..
 dosa2 kecil yang kita kumpul tiap2 hari tu..bila dah kumpul 15 tahun tak ke jadi besaq gunung..
sikit2 lama2 jadi bukit.. tapi kalau dah berbelas tahun bukan jadi bukit ,
dah jadi gunung ganang..
 tinggi lagi dari gunung everest dosa kecik kita ni..huhu..belum masuk dosa2 besaq lagi tu..
ampunkan kami ya allah..

bayangkan dosa2 kita yang terkumpul dah jadi gunung ganang macam ni..huhu

saya bukan setazah apatah lagi pendakwah muda (..apsal kena letak muda kat belakang tuh??kekeke)
cuma insan biasa yang kurang ilmu agamanya..
cuba belajar menjadi muslimah yang lebih baik.. 
so sangat tak layak la nak ceramah kat orang pasal ilmu agama..
apatah lagi nak selitkan ayat quran atau hadis.. 
sekadar peringatan untuk diri sendiri dan kawan-kawan yang singgah di sini..

kita ni semayang memang tak penah tinggal kecuali uzur..
tapi nak semayang diawal waktu tu agak susah kan..
ada je benda nak buat..
suka bertangguh sampai nak masuk waktu lain baru terkedek2.
masa nak semayang tu la baru terinngat nak buat macam-macam..
 nak2 pulak kalau tengah layan  drama sedap-sedap..
huh lagi susah nak bergerak..
 kalau baca pasal azab bagi orang-orang yang melengahkan solat ni..
takutnya ya allah..tapi takut tu sekejap je.. lepas semingu back to normal.. huhu..
susah nak lekat betol benda baik nih.. memang la salah si setan tu hasut ko..
tapi salah ko jugak tak kuat iman melawat syaithon yang dilaknat tuh..

kita semua sedia maklum .. 
aurat perempuan kan.. 
cuma muka n tapak tangan jek boleh tunjuk kat orang..hat lain semua kena tutup..
tapi susah sangat nak ikut kan.. 
saya bukan cakap orang lain..saya sendiri sangat susah nak ikut...
paling susah nak lekat ialah pakai stokin..kalau teringat pakai..kalau nak cepat tak pakai.. 
padahal kaki itu sebahagian daripada aurat wanita.. 
seluar dalam n baju dalam tak pernah plak lupa pakai.. 
padahal tutup kaki itu lagi wajib..kalau tak tutup haram n dosa besaq..masyaallah. ..hukhuk..
 seluar dalam ko tak pakai pon x pe,..bukan ade org tau pun..bukan dosa pon..asalkan ko berpakaian lengkap.. kahkahkah
.kita semua tahu benda ni
tapi suka ambil ringan.. lepas kawen hsben suruh pakai stokin..so saya pakai..
 tapi bila dapat anak jadi tak sempat dah nak pakai stokin.. selalu lupa...
banyak yang lupa dari ingat..huhu
tudung pulak memang la pakai dari kecik tapi kadang2 tak menepati syariat..
 banyak tudung2 yang singkat dan menampakkan bahagian yang tidak sepatutnya ditayang..

tutup aurat mengikut syaria't
so saya sedang berusaha buat perubahan kecil..
cuba untuk solat diawal waktu..kekadang berjaya kekadang terbabas juga..
kena lebih istiqomah dan kuatkan iman..

untuk bagi lekat pakai stokin pulak .. 
saya letak stokin n handsock dalam keta saya , 
dalam keta hsben  dan dalam handbag sepasang..
kalau saya tak sempat capai stokin atau lupa nak pakai saya ada spare part ....
setakat ni stokin sparepart tu belum disentuh lagi sebab belum lupa lagi sejak kempen ini dilancarkan..haha..

saya borong stokin n handsock cute mute nih utk lebih semangat dalam usaha kecil ini

audit diri sebelum keluar rumah..adakah aurat ditutup mengikut syariat
  dan sekarang ni sedang berusaha untuk pakai tudung-tudung yang lebih menepati syariat..
 tak  la tudung labuh macam telekong semayang..
cukup la yang boleh menutup apa yang patut ditutup..
 
saya sedang berusaha...doakan saya berjaya.. 
tidak mudah bila nak buat perubahan kepada yang lebih baik.. 
tapi kalo nak buat yang tak elok laju je kan..huhu
sama-sama kita muhasabah dan perbaiki diri..
semoga perubahan kecil ni boleh mendidik diri menjadi muslimah yang lebih baik..
insyaallah ...





Friday, March 28, 2014

resepi laksa sedap

Assalamualaikumm..


mengidamku datang lagi.. mengidam haku ni bukan reti nak whatsapp dulu sebelum datang.. 
tetiba jek datang....
saya kalau mengidam tak de benda lain..laksa jek idaman kalbu.. haha... 
memang hantu laksa la sangat..
so demi menunaikan mengidam ibu mengandungi lemak nih,
 saya pun buat laksa kegemaran sekeluarga nih .. 
masa mula-mula pindah ke Bintulu Sarawak ni, agak susah nak dapatkan bekalan laksa tu.. 
sebab laksa sarawak guna bihun halus tuh .. so 'bihun' gemok tu susah nak cari.. 
jenuh naik turun pasaraya la jugak..last2 ada jugak pasaraya yang jual.. 
so saya memang akan sentiasa simpan stok laksa kat rumah..
supaya senang bila mengidam datang tanpa diundang...
stok laksa dah ada...
ok jom tengok camana nak buatnye...
 

bahan-bahan:
 1) laksa - wajib ada
2) sekilo ikan selayang/sardin/kembong- saya suka guna ikan sardin/selayang yang fresh tau
3) 1 labu bawang besar -dikisar
4) 5 biji bawang merah- dikisar
5)  25 tangkai cili kering- dikisar (saya suka rebus dulu cili kering ni supaya dia lembut dan mudah hancur bila dikisar,, kalau malas rendam jek dengan air panas sekejap)..(ade jugak versi malas)
6) 10 tangkai cili padi- dikisar -boleh lebihkan kalau suka pedas
7) 1 1/2 inci belacan- dikisar -agak2 la..tak payah la engkau ukur guna pita pengukur pulak
8) 5 keping asam keping- boleh lebihkan kalau suka masam sikit
9) bunga kantan dan daun kesum (optional)
9)garam dan gula- agak2 seniri..gula sesudu cukup.. bagi rasa acah2 jek...

bahan tambahan:

timun -dihiris
bawang besar- dihiris
cili merah-dihiris
salad-dihiris
limau kasturi -hiris bahagian hujung saja
telur- direbus


cara nak buat :

rebus laksa sampai lembut...kalau suka makan dengan telur , rebus telur..

untuk kuah:

rebus ikan yang dah dibersihkan .. 
letakkan 3 keping asam keping n sedikit garam dalam rebusan tu.. 
bila dah masak, tutup api .

sementara tunggu ikan direbus..kisar semua bahan yang perlu dikisar ..masukkan dalam periuk

ambil ikan yang telah direbus tadi...asingkan isi dari tulang ikan.. 
kisar isi ikan dengan menggunakan air rebusan ikan tadi.. 
lepas tu masukkan dalam periuk...
kisar tulang ikan pulak gunakan air rebusan ikan jugak.. 
kemudian tapiskan ke dalam periuk yang sama.. yang ni boleh ulang2 sampai habis isi ikan ..tinggal tulang jek.. hati2 jangan sampai tulang tu termasuk dalam kuah
letak atas api.. 
masukkan bunga kantan, daun kesum, 2 asam keping, gula dan garam secukup rasa..
tambahkan sedikit air..masak sampai mendidih..

saya kalau buat laksa mesti seperiuk n sebelanga besaq nih.. bukan makan sorang..sedekah ke jiran2 n kawan2..

dah siap.. boleh dimakan dengan bahan- bahan yang dah dihiris tadi..
 tapi saya suka makan laksa dengan kuah n telur sahaja..
tak mo ada bahan-bahan lain..
nanti hilang rasa kelaksaan dia tuh..
saya suka macam ni jek..tak suka campur mcam2..telur tu penting..mesti sebijik sekali makan..haha




Thursday, March 27, 2014

jalan-jalan ke kota kinabalu sabah


assalamualaikumm..


 acara jalan-jalan ke sabah ni sebenarnya dah lama..tapi baru nak hapdate.. 
sempena cuti sekolah nan indah ni.. boleh la saya update banyak2..
nanti dah start sibuk kat sekolah..tak sempat pulak
ini dah kali ke ompek den pegi sabah dan kali ke2 Mursyid ke sana....
kali pertama g hanimun u ols..
kali ke2 p ngn mak n bapak mertua..kali pertama n kedua tu nek fllight.. 
so kali ketiga driving pulak dari bintulu ke KK 
dan kali ke 4 driving lagi sekali ke sana masa cuti raya cina... 
kebetulan mak sedara hsben kite baru pindah ke kk..kira g melawat sedara mara la..
huhh sungguh mencabar driving dari bintulu ke KK.. 
boring, penat dan letih..eh bukan penat dan letih tu perkataan seerti ke??? 

kengkonon nak bertolak seawal jam 5.30 pagi dari bintulu..kira sesudah subuh la.. 
last2 kul 8.30 baru leh gerak..haha..biasa la..ibu2 ni lambat sikit..
banyak benda nak kena pikir untuk bekalan sepanjang perjalanan yang panjang nih.. 
sampai kat Miri berenti makan dulu..
sebab takut jem dekat border brunei.. so kena isi perut dulu...

berenti makan dulu dekat miri.. bekal berbakul bakul la nak tempuh perjalanan jauh
 Alhamdulillah sampai kat border miri brunei lengang je..
tak banyak kereta sangat pun.. so lancar la kira.. 
lepas masuk brunei baru teringat lupa nak tukar duit brunei..hukhuk.. 
dah la lepas tu ade tol..tapi redah jugak n bayar dalalm RM ..bagi alasan lupa nak tukar duit..
nasib diorang terima..huhu

dah melepasi imigresen n masuk brunei



lepas masuk brunei, perjalanan sangat lancar.. cuma ada tersesat sekejap sebab dah lama tak lalu jalan tu.. masing2 dah tak perasan..faktor usia mungkin.. hukhuk
kalau dulu jem dekat setiap imigresen tapi kali ni semua lancar... 
paling best kat jambatan tu..lancar je..
kalau tidak kena tunggu berjam jam semata2 nak naik feri 2 minit je untuk seberang sungai nak masuk brunei dari limbang..

jambatan perpaduan Malaysia Brunei

perjalanan lancar sampai lah selamat tiba ke Kota Kinabalu.. tapi KK pun dah malam la.. so terus zzzz la..letih yang teramat.. 

bangun pagi keesokan harinya.. asma Mursyid menyerang.. dah mula batuk2..
dan baru terperasan ada naik biji2 merah kat badan dia.. 
oh tidakkk.. kena chicken pox la pulak si anak..huhu..
 so tempat pertama di lawati lepas tiba di KK ialah klinik.. haha...

kena perasap dulu la..

dah jumpa geng bas sekolah mursyid

 sebelah malam layan steambot n seafood bakar diuruskan oleh pakar steambot dari bintulu..haha.. maklumla kat KK ni seafood murah n fresh gitu.. 
apa lagi pakat melantak tak hingat.. 
pastu haku mula tergaru-garu hidung..
terlebih seafood

anak teruna dah boleh tolong...tolong mengacau

 
serahkan pada yang pakar
 esoknye ..baru la g jalan-jalan ke kundasang.. 
trip yang lepas2 dah pergi ke kinabalu park, poring hot spring.. 
so kali ni nak pergi tempat yang belum pergi  iaitu new zealand malaysia ( desa cattle farm)  haha.. mula2 sampai agak sejuk kat sini.. masing2 dibaluti baju tebai..
fefeeling new zealand la sangat.. pastu lama2 makin panas .... 
barulah haku tersedar dari lamunan..eh eheh.. aku masih di Malaysia rupenye..
patut la panas..ingat dah sampai new zealand tadi..kekeke

model cilik saye sgt mengikut arahan director

ahmad senior n junior

bagi kambing makan..jgn asyik isi perot kau jek..haku pun lapar kata kambing di dalam hati

model dua beranak dok feeling new zealand x abih abih

peaceee from new zealand..eh silap..kundasang sabah

model sweater merah menyala
yang ni model ubat batuk cap ibu dan anak..bersama mak lembu
gambar keluarga harus ada disetiap siri jalan2
lepas tu kami pergi ke Tagal' Sungai Moroli Fish Spa di Kampung Luanti. 
sampai sini dah petang sangat.. 
haaa sape kaki berdaki elok bebenor lah.. 
suh ikan ikan nih gigit2 buang daki kental tuh.. 
kena beli makanan ikan dulu ..pastu campak makanan tu ..
confirm berduyun ikan datang kendurikan kaki engkau.. 
terus kaki jadi gebu bak kaki baby <------ bohong sangat nih.... 
tapi geli2 gitu kena gigit ngn ikan2 nih.. 
kekadang ade rasa sakit gak..mungkin bapak ikan yang bernapsu gigit kot...haha ..dia tak tau ke haku ni bini orang....
kalau anak2 ikan gigit geli2 manja jek..

ikan2 sedang kendurikan kaki hsben sy.. sedap gamaknya daki kental dia tuh
air kat sini jernih bebeno.. rasa macm nak mandi..berenang renang bak duyung

Mursyid menangis sebab takut tengok ikan dok kerumun..
habis edisi jalan-jalan kat kundasang.. kami balik ke KK dan singgah di pasar malam kejap.. 
cuci mata jela.. saya dah tak bernapsu nak beli apa2 sebab penat... 
hasben buleh tak percaya bila saya ckp saya tak mo beli apa.. 
dia pulak paksa haku suh beli..aikkk

haku tak rambang mata langsung kali ni.. tak teringin nak beli.. ntah2 hsben dah jampi bagi napsu shopping aku menurun..haha..

 lepas tu balik rumah n tido..... 
esok nak memulakan perjalan balik ke bintulu yang panjang..
 seperti biasa..rancang nak bertolak awal pagi..
tapi pukul 10 pagi baru leh bergerak meninggalkan bandaraya KK.. 
pastu kena tempuh jem yang agak dahsyat jugak kali ni.. 
sampai kat Miri dah lewat malam.. so terpaksa bermalam kat miri dulu... 
chicken pox Mursyid pun dah makin banyak.. 
nasib baik dia tak demam teruk.. 
masih boleh aktif macam biasa..

rehat kat miri dulu.. sian Mursyid ..penat

lepas dah cukup rehat kat miri.. 
g shopping2 dulu kat Miri(engkau kalau tak de siri shopping tak leh ke???)
.pastu baru la bertolak balik ke Bintulu nan permai..
saya sudah rindu rumah manis rumah saya..

Wednesday, March 26, 2014

Si kembar sofia dan zahirah



Assalamualaikum...

si kembar oh si kembar.. 
asal adik saye whatsapp gamba si kembar sofia n zahirah je..
saya akan jadi geram melampau... sampi terkancing gigi <------ yang ni tipu .... tgk kegebuan , kegemokan. ketembaman dan sebagainya lagilah dua beradik ni..
apsal la aku tak  gebu mcm ni..kena cucuk bitamin c nampak gayanya..kekekek .bajet retis..
 sila sedar diri hokayy..
Nur Udzma Sofia dan Nur udzma Zahirah..
si kembar tak seiras.. anak adik saya  .
.anak buah saya la.. kembar pertama dalam keluarga ..
so memasing agak cewi dengan si kembar nih...
 dah la comel mengatasi saye (comel ke engkau???) bambu (tembam n gebu) lagi.. 
dah lama tak jumpa domok 2 ketol nih  .. 
kalau jumpa siap kena uli2 dengan haku.. 
geram memuncak nih.. ngehhehe..
bila tengok bebudak 2 orang nih lagi membuak buak  keinginan nak anak pompuan..huhu..
nak kembar macam ni  jugak.....


happy abi dan ummi..hikmah orang bersabar untuk penantian yang panjang ..allah anugerahkan 2 orang terus


masyaallah ...geramnye tengok 2 badek nih


dah pandai senyum..bikin hati makteh cayor nih


siokkan jadik kembar..ade kawan dari lam pewot lagik..

kakak sofea

adik zahirah








Tuesday, March 25, 2014

Al-fatihah ......


Assalamualaikumm..



kehilangannya penuh misteri mengundang resah dihati
hari-hari dilalui tanpa sesaat mereka dilupai
 selama ini kita  semua ternanti-nanti
mengharap dan berdoa mohon petunjuk dari ilahi
dengan harapan mereka akan selamat kembali

tapi hari ini,
perkhabaran diterima menyayat hati,
sangat sukar untuk dipercayai,
tapi janji allah itu pasti,
darinya kita datang kepadanya kita kembali,
hanya alfatihah dan doa kita iringi
semoga mereka semua dirahmati..
kita juga akan menyusul nanti,
tiada seorang pun yang terkecuali..

Alfatihah.....




Wednesday, March 19, 2014

Penanda buku - pensil comel

Assalamualaikumm..

Minggu depan cuti sekolah bermula..
So bila dekat2 nak cuti ni,
mood cuti mula Bertandang tanpa diundang (aku halau pun dia tak nak pegi jauh mood cuti nih)
Mood belajar budak2 pun dah ke laut dalam..
So saya buatkan penanda buku bentuk pensil ni untuk murid2 yang dapat jawab soalan chekgu bedah dengan cepat dan betul..
Berebut2 bebudak tuh nakkan penanda buku comel ni  <-------- comel ke??
Comel laa macam cikgu( kata bebudak tuh dengan jujur).. hakhak

pastu bebudak tuh mintak ajar cara nak buat penanda buku pensil tuh..
bahan-bahannya:
kertas warna/kertas balut hadiah (nak yang ada kaler putih sebelah)
gunting
salotep
Kat bawah ni saya tunjukkan cara nak buat..
Kalau x paham ko g cari kat you tube je lah..
Hakak pun cari kat youtube dik.. Ngengeh
lupa nak letak nombor setiap urutan step...

hasil kerja anak-anak murid saya

dengan hasil kerja masing masing...
boleh buat aktiviti untuk pendidikan seni dan juga kemahiran manipulatif bagi guru2 pendidikan khas ye...
ok selamat mencuba u olss..

#pray for those onboard MH370 

Sunday, March 16, 2014

kek coklat lembab senang dan sedap

Assalamualaikum...

Saya adalah peminat kek coklat lembab tegar.. Haha..
Dalam sebulan tu mesti kurang2 sekali saya akan buat kek coklat lembab .
 Dulu saya cuba macam2 resepi ... Tapi x menjadi dengan elok..
Sampailah saya jumpa resepi ni kat youtube..
Memang sangat2 senang n menjadi..

Sebenarnya resepi ni ada kat belakang tin cocoa powder hershey's je..

resepi tersembunyi di belakang tin cocoa powder hershey's

Tak payah la awak susah2 kerut2 muka nak tgk resepi cinonet tuh.. Meh hakak tulis besaq2 okayy

Bahan- bahan

1) 2c gula aising- kalau guna gula kastor kena kurangkan kepada 1 1/2 cawan..
2) 1 3/4 tepung serbaguna- saya guna tepung gandum
3) 3/4 c serbuk koko
4) 1 1/2 st baking powder
5) 1 1/2 st soda
6) 1st garam
7) 3 biji telur- kalau guna gred a 2 biji cukup
8) 1 c susu cair/ susu segar- saya guna susu coklat.. Nak lebih rasa coklat
9) 3/4 c minyak sayuran- resepi asal 1/2c je..saya letak lebih drpd resepi asal sebab nak lebih lembab 
10) 2 st essen vanila
11) 1 st nescafe/ coffee- optional
12) 1 c air panas

tudung saji pink sekadar hiasan..


Cara- cara

Ayak tepung, serbuk koko, soda dan baking powder..
Masukkan semua bahan kecuali air panas..


tepung, serbuk koko, soda n baking powder yang telah di ayak

campur semua bahan kecuali ayor panaih

 Kacau sebati pastu baru masukkan air panas..
Kacau lagi sampai sebati..

last sekali baru masuk air panas..air panas tau..x mo yang suam2 kuku ke suam2 tumit ke..

Masukkan dalam acuan yang dilapik baking paper..
Bakar dalam oven dengan suhu 160 darjah. ..
lebih kurang satu jam..atau sampai masak la..
awak cucuk dulu dengan cake tester..
kalau x dak..cucuq dgn lidi satay..
kalau tak de jugak guna garpu..kalau x de jugak.. ko g beli sekarang..
pastikan x de yang melekat bila cucuk tuh..
kalau ade kek yang melekat maknanya belum masak ye..

taraaa,, dah siap.. dah kena potong ngan chef kecik

untuk topping pulak ,

bahan-bahannya:

coklat masakan
cream

campurkan kedua-dua bahan. masak guna teknik double boiler..
ko tau tak ape tuh.. tgk mcm hakak tunjuk kat bawah tu

periuk yang bawah tu kena isi air tau..cenggini la kalau nak buat double boiler.. tapi haku buat ni versi tangkap muat ja..hakhak..asal boleh
 lepas dah siap..mandikan kek anda dengan coklat yang dah dicairkan dengan krim..

taraaa..kek saya dah disirami coklat
jom makan.. kek coklat lembab versi coklat meleleh..

senang kan..macam main masak2 jek..
dah dah p buat sekarang.. jangan malas2..dijamin sedap nih..tak tipu..




Friday, March 14, 2014

ibu dulu vs ibu sekarang


assalamualaikum...

kita sebagai isteri dan ibu ni selalu rasa penat kan dengan kerja di rumah yang tak reti2 nak habis,
tambah pulak ibu2 yang bekerjaya..
kalau saya rasa penat dengan keja2 rumah yang bertimbun,
bukan penat saja sebenarnya malas pun ada jugak terpaut di situ.
.(tapi cakap penat la baru nampak rajin sikit) kekeke
saya selalu fikirkan ibu2 zaman dulu lagi letih saya rasa..
saya ambik mak saya sebagai contoh..
walaupun dia tidak bekerjaya,
 tapi jadi ibu zaman dulu lagi banyak keje saya rasa...


urusan kain baju..

 mak saya bangun se awal jam 4 pagi..basuh baju seniri , anak2 yang 8 orang n suami..
Bukan kain baju saja.. Kain selimut la .. Kain buruk la, Macam- macam kain lagi nak kena basuh..
basuh guna tangan la kak bedah...
.mana ada mesin basuh lagi kat rumah saya masa tu...
.mesin basuh hanya ada kt rumah masa saya darjah 3  ..
Sebelum tu mak saya guna tulang empat kerat dia gonyoh kain baju.. huuhu..

ibu2 sekarang..
baju bertimbun jugak kena basuh..
tapi ada anak dara jepun tolong basuhkan..
kau campak je masuk..kau tekan2 je..terus dia tolong basuhkan..siap perah..
ada lagi anak dara jepun (mesin basuh) yang lebih rajin.boleh tolong bagi kering.
.boleh terus lipat..tak payah sidai..
Kalau bajet ciput ada anak dara china sebagai pilihan..  Hakhak


 Masak memasak

Seingat saya masa saya kecik- kecik dulu kami sekeluarga tak pernah makan di luar..
Tiap hari mak saya masak..
Mula dari sarapan pagi sampai ke makan malam dia masak ..
Masak pulak bukannya mudah macam sekarang ni..
dulu, Kalau nak guna santan kena kupas kelapa..
Pastu kukuq (kukur tradisional bukan yg letrik tu) pastu perah baru boleh dapat santan..
Kalau nak guna kari kena giling rempah ratus dulu baru dapat rempah karinya..
Kalau nak kisar bahan kena guna batu giling (berat nanang benda nih) .
Dapur gas wujud kat umah saya masa saya darjah 1....
Sebelum tu mak saya masak guna dapur kayu..
Paling saya ingat kalau nak makan daging ayam..
Kami makan ayam sekali sekala je ..
Masa tu kami bela ayam 2 3 ekor je..
Arwah ayah sembelih ayam...
Pastu mak akan siram ayam tu dengan air panas dulu supaya senang nak cabut bulu dia..
Pastu kami adik beradik  berebut nak tolong cabut bulu ayam..
Pas dah bersih semua baru la boleh masak..
Banyak la proses kerja nak kena buat kalau nak masak tu..
Tapi dia tak pernah gagal memasak untuk kami..

Kita sekarang ni nak masak ape semua mudah..
Nak santan kau pegi supermarket angkut berkotak2 buat stok..
Nak kari berlambak2 kat supermarket ..macam2 brand dok ada..
Nak kisar bahan ko masuk bahan dalam blender ko tekan je.. Hancur lebur la jadinya..
Nak masak nasi..ko basuh beras ko masuk air..ko tekan.
.pastu ko boleh  layan drama melayu sambil whatsapp kengkawan. ....tau2 nasi dah masak..
 macam2 alat elektrik ada untuk mempercepatkan proses memasak ..
Kalau nak makan Ayam boleh makan tiap2 hari.. Berlambak2 ada jual yang dah siap proses..
 kiranya semuanya boleh siap dalam masa singkat.
kalau engkau pemalas tahap dewata punya..ada pulak makanan dalam tin dan makanan sejuk beku..
ko balik panaskan je.
.kalau pemalas tahap kronik punya..ko bukak tin ko tuang dalam mulut terus..
pinggan pun tak payah basuh banyak2..kahkahkah....
itu pemalas tahap tertinggi tuh...
tapi cuba tanya diri sendiri..
berapa kali kita masak untuk keluarga dalam seminggu..
engkau jgn tanya haku..haku mmg rajin..warisi drpd mak haku <---------------------- boleh pecaya ke?? percayalah...

urusan anak anak

Mak saya dulu urusan anak- anak semua dia urus sorang..
Tiada pembantu.. Arwah Ayah pon tolong sikit2 ja..
Tolong pujuk bila menangis dan bergaduh.. Haha.. Yang lain semua mak..
Daripada makan pakai dan apa saja semua panggil mak..
Bayangkan mcmna mak saya menguruskan anak seramai 8 orang seorang diri..
Huh letih nyaaaaa tuhan saja yang tahu.. Tapi tak penah dengar dia merungut..
Lagi satu mak saya tak pernah pukul kami langsung..
Kalau dia nak marah sgt dia cubit semut api je.. Tapi berleter biasa la ....
 bila kakak - kakak n abang- abang yang atas-atas dah besar baru la mak saya boleh rilek sikit pasal dah ada anak yang boleh diharap..

Saya sekarang anak dah la sorang je..
Pembantu memang tak ada la ( melampau sgt  kalau pakai pembantu) ..
suami pun selalu tolong mana yang patut.. Walaupun tak banyak.. Tapi tetap membantu..
Tapi mulut asyik merungut letih .. Ish ish tak patut betol kan...
Ok ok esok haku tak merungut dah..
tapi lusa haku tak berani janji.. Kekeke..

Sebenarnya saya sedang mengingatkan diri sendiri ..
Walau mcmana letih saya menguruskan rumahtangga,
mak saya dulu laaaaaaaaagi letih..
So berhenti merungut.. Perbaiki diri..
Jadilah isteri dan ibu yang lebih baik.. Insyaallah ... Peace..
 Jom masuk dapo jom..
Masuk dapo je la..
Masak belom tentu..  Kehkehkeh



Sunday, March 9, 2014

malam pertama..


assalamualaikum...

jangan engkau teruja dan tertipu dengan tajuk entry tuh..hahaha..
 ni nak cite pasal malam pertama blog saya berubah wajah..
kalau sebelum ni blog ni mendung menanti hujan je rupanya..
ala2 kelabu tahi anjing ja haku tengok.. 
tapi sekarang semuanya berubah..kembali berseri2 mcm pengantin baru.
.sebab tu tajuk entry malam pertama..kahkah..ada kaitan kan kan kan...

baru-baru ni berjalan2 guna tangan..(takkan haku nak guna kaki pegang mouse) ke blog kak roha ..
tengok blog dia cantek la..dengki haku..hahah (dengki versi baik2 punya)...
 semuanya hasil kerja adik manis aini .. 
saya pun rase teringin jugak nak bagi blog kusam saya berubah wajah.. ..
saya pun contact aini.. lepas pot pet pot pet itu ini begitu begini dengan si aini nih ..
 maka terhasilah sesuatu yang comel.. saya suka u ollllllllsss..
 kembang kempis hidung haku tgk blog seniri.. hakhak...




so kepada awak-awak yang tak berapa reti nak edit blog dan tak de masa nak belajo ..
apatah lagi nak godek2 blog bagi comel,  mcm hakak nih..
bawak2 contact si aini nih.. kita serahkan pada yang pakar ...
.tq ye aini.. akak sukeee.. malam ni tido depan laptop nampaknya...kekeke.. 
over sgt kan mak cik nih..
apa terkebil-kebil lagi tu..kagum sgt tgk blog i olsss ke...haha cepat-cepat cari aini
jgn cari hakak..hokaayyy..



pray for those onboard MH370

Assalamualaikum...





pilu, sayu, sedih ...tiada perkataan dapat menggambarkan perasaan kita sebagai rakyat malaysia melalui situasi ini... 
saya sendiri walaupun tiada saudara mara atau orang yang dikenali terlibat tapi dah berapa kali menitiskan air mata bila baca berita pasal insiden ini..
 inikan pula ibu ayah abang kakak suami isteri anak2 kepada mereka yang terlibat..
 hanya allah yang tahu pilu yang ditanggung..

hebat sungguh dugaan yang datang..
sebagai ingatan buat semua insan..
dugaan datang tanpa amaran..
hanya yang kuat mampu menahan..

kita insan tiada kekuatan
walau sehebat mana ciptaan
kuasa allah tiada tandingan
mohon doa mudah mudahan
sesuatu yang baik menanti di hadapan

...........................................................................................

Resepi cheesecake biskut (cheesekut) mudah dan sedap


Asalamualaikum..

Hah meh sini saye nak bgtau resepi cheesekut..
Resepi ni bukan saya punya..
sy pon menurun drpd kengkawan..

Sapa2 yg tahap kerajinan dia tu tinggal satu bar..
Sgt sesuai lah buat cheesekut ni Sebab sgt2 senang ..
Anak haku umo 3 thn pon pandai.........
Pandai makan je la...ahaks.. 

Bahan-bahan:
1) biskut- apa2 pun boleh
2) cream cheese - sy guna philadelphia
3) susu segar/ susu sejat blh gak- 4 sudu ..
4) susu pekat - 1/2 tin.. Tp sy letak agak2 manis sipu2 gitu.. X suka manis sgt
5) vico 3in 1 - untuk hiasan je




Cara- caranya:

masukkan  semua bahan kecuali biskut , pukul sebati
Celup biskut dalam susu.. ( celup sat ja)
pastu susun dalam loyang..
Selang seli dengan cream td..

yang lapis bawah tu letak biskut dulu..pstu letak cream..pehtu selang seli la


Ulang cara yg sama smpi habis ..
Pastu simpan dalam peti ais..
Esok br makan tau..Wokeyy?..
P buat sekarang..
Cpt2 .. Sedap ooo ..

taraaaa... dah siap..dah boleh ngapp..ehmm yummy..eh eh apsal sedap sgt nih.. hakhak....
selamat mencuba.. tak cuba rugi oooo..