Monday, July 14, 2014

Kad raya

Assalamualaikum..


Sapekah gerangan awek2 cun dan jejaka tampan yang sudi menerima kad raya dari mak mursyid ni??  .. Kalau sudi saya mohon kepada penyeri laman saya yang disenaraikan di bawah untuk pm nama penuh dan alamat lengkap sayam2 semua di fb saya ye.. 

Bukan kad raya spesel or limited edition ke hape ye.. 
Kad raya sepeket 5 henggit je pon.. Yang penting ikhlas kannnn.. 
Dengan ingatan tulus ikhlas dari hati ini..ikhlas sangat2 nih.. 
Nak nangis rase sebab ikhlas sangat.. Muehehe.. 



So cepat2 pm alamat uolss ye.. Yang ade anak sila nyatakan berapa orang anak.. 
anak kucing, anak tekak, anak tangga tak masuk senarai ye..
mane la tau Kot2 mak mursyid bermurah hati nak masukkan angpow mase nak pos kad raya tuh.. 
Kot2 la kan.. Kot2 je la ye.. Mak mursyid tuh kekadang murah hati sesangat.. 
Kekadang kedekut taik idung masin.. Ekekek.. 

ok pm cecepat kat facebook kite ye..


Nota cinta: kite bw lepas raya k.. Kunjung mengunjung di aidilfitri la kire kannnnn.. Baru syahdu sket.. 


sudi2 sudikanlah terima kad raya bajet mama kite ye.. 

Wednesday, July 9, 2014

pembaca senyap senyap

Assalamualaikumm.. 

Terkejut saya harini dapat msg dari seseorang.. Die kate.. Hai akak.. Saye silent reader blog akak.. 
Saje buka fb akak n trus mesej akak lah.. 

Woww rupanya wujud jugak silent reader kat blog ni.. Saye ingat abah mursyid sorang je kot silent reader kat sini.. Haha.. tapi dia tak silent sangat..sebab dia pot pet pot pet kot sambil bace blog nih.. 
nak2 lagi kalau ade part kutuk2 die..haha

Ghupe2nye ade jugak yang sudi datang senyap2.. tak ketuk pintu..tak bagi salam..tak tekan loceng 
terus terjah sambil jalan jengket2..ekkeke

Pastu die kate saya minat betul dengan ... (Eh eh ade pemenat la pulak )   .... 
Saya minat betul dengan Rambut mursyid...aduhhh kecik hati ahkak dik ... Tersinggung sangat2 ni..huhu..sape nak pujuk ni...susah ooo kalau orang tua sentap ni ...
eh bukan kau mude ke... opss ade aku cakap aku tua ke tadi???

penat2 saya perah otak sampai kering buat entri kat blog ni..senang2 jek si mursyid kenteng dapat peminat.. ini tidak adil..ini tidak adil.. Hukhuk.. 

Tapi alhamdulillah la..  ada jugak manusia atas muka bumi ni sudi menjengok dan membaca leteran mak nenekku..
Terharu sangat kot... terus rase nak belanja adik tu makan eskremm.. kehkeh.. 
Terima kasih ye adik sayam sebab sudi singgah dan melayan bebelanku.. 

Nota cinta: saya adalah tak sempat nak berblogging sangat bulan puasa ni.. Tapi setiap kunjungan anda akan saya balas bila berkesempatan...

Selamat berpuasa makcik pakcik sekelian... Saya dah puasa limamenet dah setakat ni...

Sori mama .. Orang tu minat rambut mursyid  je.. Bukan mama tau.. Ekeke

Tuesday, July 8, 2014

menu berbuka seminggu

Assalamualaikum..

hari ni dah seminggu  lebih kita puasa kan.. dah hari ke 10 kita bertarawikh.. kejap je kan.. pejam celik pejam celik dah raya.. jangan kau pejam tak celik2 sudah..haha....

bila bulan puasa ni, paling banyak difikirkan oleh ibu2 atau suri rumah ialah..
ape nak dimasak untuk berbuka kannn.... kekadang boleh stress ooo.. Boleh tak lena tido oooo.. Ok tipu..  mane boleh tak lena kalau dah diulit bantal dan tilam empokss..

 hari ke 10 ni ok lagi kott. sebab banyak idea lagi.. 
masuk hari ke doploh nanti mula la pening nak masak ape.. sebab rasa semua menu dah masak..
Padahal ade je berjuta2 resepi dalam dunia ni...
kekadang masuk dapo dok termenung sejam pon tak datang2 ilham jugak.
. last2 menu paling mahir je la.. masak kicap...haha...

tapi mungkin jugak hari ke doploh tu ada yang  sibuk fikir restoran mane nak berbuka pulak kott...
gantung periuk habih dah surirumah..
mood nak balik kampung pun tak dapat dibendung lagi dah..
beg pon dah siap packing kot.. silap2 beg dah ready depan pintu...
Tunggu nak hangkut balik kampung je..haha..

tahun ni saya rancang awal2 menu untuk berbuka.. tapi tak dela menu sebulan.. 
saya buat seminggu jela.. sehari 3 menu sekurang2 nya.. ade lauk berkuah, sayur  dan
kuih.. kekadang jela.. minggu pertama ni lengkap la sekali kuih..
mai minggu last nanti tinggai pinggan  je kott...
pasai lauk hangkut bazar ramadhan.. balik tuang je lam pinggan kannn...ngehehe

so saya cuma senaraikan menu2 dari hari pertama sampai ke 7.. .
senaraikan bahan2 yang nak digunakan untuk menu2 tu.. g shopping stok untuk seminggu..
pastu bahan2 yang boleh disiapkan awal2..buat siap2.. contohnya cili kisar.. kacang kisar,
 untuk mempercepatkan proses memasak nanti kannn...

so inilah menu2 yang saya senaraikan dan dah masuk dalam perot pon nak oii..

hari pertama hari tu saya dah update menu nasi tomato n ayam masak merah kan..




hari kedua menunya ialah sotong masak kicap pedas, sayur campur n kuih buah melaka..
plus buah kuini pemberian parent anak murid saye..
resepi sotong kicap pedas rujuk sini




menu hari ke tiga ialah kari udang, salad segar dari supermarket, sambal kuini(mau 2 3 hari masakan ku dipengaruhi kuini..haha) , dan donut kentang
ayam panggang jiran bagi..
Untung kau berjiran dengan peniaga ayam panggang..muehehe

resepi kari udang 


hari ke 4 ikan cencaru sumbat, sup sayur je..
hari ni sedikit tak larat sebab balik sekolah lewat ada kelas tambahan.. Balik2 terus terpa ke dapur...
 Ni je yang termampu.. Sib baik abah mursyid cakap ikan cencaru tu sodap...
hilang penat lelah si isteri berhempas pulas di dapur.. hamboiii kau bunyi macam buat keje buruh kasar jek..
padahal masak je kottt ..

resepi cencaru sumbat



hari ke 5 kari ayam n roti jala.. ..tapi
 abah mursyid teringin nak makan nasi kerabu pulak.. so beli nasi kerabu kat bazar ramadhan
.menu lain lupa ambik gamba .. biase la  nenek kan kekadang terlupa.. Tula pasalnya ...


resepi kari ayam


hari ke 6 sambal udang dan kobis goreng kicap je..
Tak de gambar la pulak menu hari ke 6 ni.. Mungkin ingat nak makan je kot..


hari ke7 ketam masak lemak cili padi, tauhu sumbat dengan kuah kacang..
ikut rancangan asal nak masak paprik ayam..
tetiba abah mursyid kol suruh buat ketam masak lemak sebab dia dah ter beli ketam
dia memang tak leh nampak ketam....terus terbayang masak lomak ketam mama katenye..
pandai ngayat bini nak suruh buat masak lemak..
so ayam paprik , kita jumpa minggu depan k..


Menu Hari ke 8 dan seterusnya nantikan episod seterusnya.. Jangan kemana2..
resepi untuk menu2 lain sila google.. hahahaha.. melampau pemalassss..
okbaiii

Nota cinta: blogwalking sekadar termampu.. 



Tuesday, July 1, 2014

nasi tomato dan ayam masak merah

Assalamualaikumm..

Alhamdulillah hari ni masuk hari ke3 kita berpuasa kan.. Hari pertama aritu abah mursyid request nasi tomato n ayam masak merah je.. simple je.. nasib baik die mintak yang simple je.
.kalau mintak lebih2 kita oder je lah ye abahnye..

Hari ke 3 baru nak update menu hari pertama.. menu Hari ke 29 kita update  puasa tahun depan. k. Kehkehk.. Sibuk sangat pulak bulan puasa ni.. setanding datin Rosmah Mansor la tahap kesibukannya tuh.. Tak sempat blogwalking sangat.. Blogwalking sikit2 je.. Hai hai bye bye je.. Huhu.. 

so hari ni dengan gigih lagi rajin..walaupun sibuk...tetap jugak sibuk nak buat entry nih.. 
saya nak share resepi nasi tomato n ayam masak merah tu.. Untuk rujukan sendiri jugak di masa akan datang.. Bila ingatan dah tak kuat.. Kot2 lupa pulak cara nak buat nasi tomato.. 
Nenek rujuk blog nenek je la.. Nenek kan ade blog..kikiki

Resepi nasi tomato

bahan-bahan

Beras 3 cawan
Bawang merah 3 ulas
Bawang putih 2 ulas
1 batang Kulit kayu manis
2 biji Buah pelaga
2 kuntum Bunga cengkih
1 kuntum Bunga lawang
1 inci halia
dua sudu Marjerin (untuk menumis)
5 sudu besar Sos tomato - boleh dikurangkan atau ditambah..ikut sedap mulut awak la ye
1 biji tomato dibelah 4-optional


Cara-cara

Basuh beras dan toskan
Gunakan periuk nasi letrik tuh utk menumis.. Senang keje awak.. Tak payah tukar2 bekas kan..
 kang kene basuh banyak bekas...
Awak kan tak rajin mane.. Macam saye jugak... Muehehe

Cairkan marjerin.. Tumis empat sekawan.. 
Empat sekawan tuh bukan boboiboy yaya ying n gopal tau.. 
Empat sekawan tu ialah bunga cengkih bunga lawang kulit kayu manis dan buah pelaga.. sampai naik bau..

Masukkan bawang putih, bawang merah dan halia.. Tumis sehingga kekuningan.. 
Masukkan sedikit sos tomato .. Masak sekejap.. 

Masukkan beras yang dah ditos tadi.. Masukkan air 3 cawan..Masukkan buah tomato..
 Tutup api.masak nasi macam biasa.. Bila nasi dah separuh masak, masukkan sos tomato yang selebihnya.. Kacau rata.. Dan biarkan nasi masak seperti biasa..


Resepi ayam masak merah

Resepi ni saya ambik daripada buku chef hanieliza.. Saya adalah tidak rajin nak taip balik ,
so saya snap jelah ye..haha..malasss ya amat kannnn.. 
bukan malas..tapi sibukkkk terlajak...apa benda la kau sibuk sangat tuh..
..........................ehmmmm .....ntah....



nasi tomato, ayam masak merah n acar timun (acar tu saya buat sesuka hatiku saja..)

menu hari ke2 minggu depan kot update..mihahaha

Ok tu ja nak habaq kat hampa..sibuk sibuk sibuk sibuk nak tidoq...
selamat berbuka.. jangan terbuka awal no...
 okbai..