Friday, September 26, 2014

onlineshoppe jubah

Assalamualaikumm..


sejak ada anak ni saya lebih selesa shopping online .. tak payah nak kejar2 anak sambil shopping .. hilang nikmat shopping kalau dalam masa yang sama nak kena kejar anak kesana kemari kan...
kalau shopping online senang..  anak tengok tv, mak depan laptop.. shopping..haha..
tak de orang kacau.. boleh tengok puas2.. cuma tak leh pegang jekk... pegang skrin laptop jelah ye...

sebenarnya banyak online shop yang saya suka belek dan beli.. paling saya suka ialah yang jual jubah cantek2 . so setakat ni ada la beberapa online shop jubah yang saya suka..

ramai jugak kawan-kawan saya (lebih dari sorang kira ramai la kan???kehkeh)  yang tanya kat mana saya selalu shopping jubah..
 sebab saya selalu pakai jubah cantek2 kata mereka yang bertanya..
bukan kata saya ok... ngehngeh... jubah jela cantik.. orang yang pakai tak de plak orang kata cantekkk..pelik jugak .. krikkkrikk

1) instashop- enz shop 

 yang ni saya pernah kongsi di sini .. enz shop ni bukan jual jubah je, blouse pun ada.. 
harga  dijamin lebih murah dari yang lain.. 
sebab saya survey dulu sebelum beli.. setakat ni memang kat sini la yang paling murah..
dan saya rase dah lebih 10 helai jubah n blouse saya shopping kat sini.. 
servis pun terbaik.. memang puas hati..

ini salah dua daripada bebanyak jubah yang saya dah beli dengan enz shop .. mahap ler model tahap sudip kayu je.. 


2) insta shop -arcelia collection , fb- arcelia collection

jubah di sini memang cantek2 dan selesa dipakai.. fabrik yang sangat berkualiti.. 
lembut je rasa bila pakai.. bagai dibelai2 gitew..kekeke.. yang penting nursing and wudhu' friendly.. harga dia afforadable la.. 
tak terlalu mahal.. sesuai dengan kualiti.. banyak pilihan kaler yang cantek2 dan buat saya rasa nak mengabihkan duit jek..hukhuk...... 

ini pulok jubah2 yang saya beli kat arcelia collection... santek kannnn


3) insta shop - lisa adam official  fb- lisa adam

lisa adam jubah ni saya baru je terjumpa kat instagram.. 
terus terbeli jubah dia untuk pakai raya baru ni.. memang best.. sedap di pakai.. 
dan baru ni saya terbeli lagi sehelai.. huhu.. 
 tak dapat menahan napsu bila tengok jubah cantek-cantek ni.. nak2 lagi bila tengok model pakai bukan main cantek.. so perasan macam bila kite pakai cantik bak model jugak la kann.. 
tambah pulak memang tak de cermin besau kat rumah kite.. memang tak sedo diri le kite....

raya kedua dengan busana lisa adam... amboiii makcik bukan main ye.. busana bagaii...harhar

lain-lain online shop jubah yang boleh diterjah...jom shopping sama-sama..
duit masing-masing la ye.. kekeke...

bella amara
fabulous heejab
by RH
pudore
zawara
zefiks collection
nailanaureen







Monday, September 15, 2014

Night of secret garden

Assalamualaikumm..

minggu lepas..eh minggu lepas ke 2 minggu lepas?? haha.. nampak sangat cerita lama yang cuba diingat semula...dan baru nak di update... saya memang dah kurang aktiviti blogging ni  sejak kebelakangan ni.. ada pun sikit2 jek..tak serancak dulu.. masa sangat terhad.. banyak benda nak di kejar.. kerja di sekolah dan di rumah yang tak reti2 nak surut..  

sooo hari ni cuti sekolah yang sangat tenang dan mendamaikan.. haaha... berbahagialah daku selama seminggu ni.. ... seminggu je la.. hukhuk

ok nak crita pasal dinner ni ha.. minggu lepas dah crita pasal flower crown yang nak pakai dinner.. inilah crita dinnernye.. 

temanya secret garden.... back to nature.. nak cari baju bunga2 utk abah mursyid..jangan mimpi la dia nak pakai bunga2.. so abah mursyid cakap nak cari baju motif army sebab kaler dia kan macam dedaunan .. cari punya cari dapat motif army tapi kaler kelabu... ni baju askar selepas mengharungi hutan terbakar..ahhah..

yang si mursyid pulak opkos la nak sama dengan abah die.. nasib ade jumpa jaket army ...itu pun last minute shopping baru dapat.. yang mak die pulak.. belasah jek baju yang ada.. tenggek crown jek atas kepala bagi nampak anggun sikit.. krikkrik


welfie dulu.. 

ini boypren saya... dengan mak dia


posing senget perlu ada 

pehal tegak semacam jek.. macam nak ambik gamba passport jek kak cik
gambar family kecik mesti ada.. jaket askaq mursyid dah hilang 

dah habis majlis...mursyid hangkut belon bawak naik ke bilik

pssss mak orang pon terhingin nak posing dengan belon2..kasiannn

 ade yang cakap murysid n abah die tak ikut tema.. mane ade askar dalam taman.. 
aihh ingat askar dalam hutan je ke.. askar dimana2 pun ada maaaa... 
askar pencen ade kot kat taman , bawak cucu jalan2 .... tak pun askar berdating kat taman gak...hahahahhaha

tak kisah lah ikut tema ke tidak.. janji mak cik perot kenyang...kbai

Tuesday, September 9, 2014

buat sendiri flower crown

Assalamualaikum...

malam sabtu baru ni ofis abah mursyid ade buat dinner. temanya secret garden .
saya pun last minute baru nak bergegas cari baju .. sebab dok fikir ..alah belambak kot baju2  yang berbunga2 flora n fauna giteww...

so buat tak kisah je.. bila malamnye nak dinner petang tu baru dok belek2 baju dalam lemari ......ehmm macam tak cantek je semua baju2 tuh.. macam simple sangat je..
macam nak g keje je ..bukan nak g dinner.. haha... mak nenek sangat bila bab pilih baju nih...
rase macam kena cari baju baru jugak je..eh eh eh...  tapi memang dah tak sempat la ..

so lepas dok termenung depan almari berjam2..tetiba baru terfikir nak cari flower crown..
 biar lah pakai baju biasa2 jek ..janji ade gak tema floranye tuh atas kepala kan.....
ehm tapi mane pulak nak cari flower crown kat bintulu nih? ??
ehm nampak gayanya kena buat seniri je lah flower corwnnye..
so terus bergegas keluar g shopping bunga n barang2 yang diperlukan untuk buat flower crown..

Ni dia barang2 yang diperlukan

Gunting
Bunga&daun
Dawai 
Pembalut batang
Glue gun

cara nak buat dia pun sangat senang.
mula2 gulung dawai dan bentukkan jadi bulat.. pastu balut dawai dengan pembalut batang.. lepas tu gunting bunga dan daun dan susun ikut kreativiti anda ye..
pastu gamkan aje... mudah kan .. sangat mudah..
pejam mata pun boleh buat... tapi pehal kau nak pejam mata plak kan.. haha....


pastu balik rumah terus bertungkus lumus.. Nasib baik mursyid tido .. 
So cepat siap sebab si pengacau tak beraksi... dan akhirnya siappp jugak flower crownku untuk pakai dinner.. yiiiihaaaa... 
Biarkan daku berangan cantek bak puteri kayangan sekejap ye ...  hahahaha.... erkkk





taraaaa... aikk tak macam puteri kayangan pon.. macam nenek kebayan jek... hukhuk


Friday, September 5, 2014

homemade mee kuning

Assalamualaikum..

fuh kiri fuh kanan.. baca ayat kursi banyak2 nak jenguk blog ni.. takut ade penunggu sebab dah lama tuan tanah tak datang menjengah...
.takut jadi tempat persinggahan tuan puteri tujuh beradik..haha

tuan tanah masih wujud dalam dunia ni.. cuma kurang semangat  nak berblogging.. 
sejak lepas raya tu memang dah jadi M A ma L A S las sesangat nak update blog apatah lagi nak berblogwalking.. nak join segmen n GA laaaagi laaa tak bernapsu..huuhu..
kekadang rindu jugak nak aktif balik.. tambah2 bila masih ada yang sudi singgah blog ni walaupun tuan dia dok bertapa dalam gua tak keluar2... 
 nuffnang pun tak henti2 bagi sedekah jariah kat saya walaupun tak berapa nak timbul .. 
mungkin sebab dia tau saya anak yatim kot.. .memang banyak pahala la sedekah kat anak yatim...ngehngeh... tq lah nuffnang.. jasa mu kukenang.. 


okeh..kembali kepada topik utama kita ye tuan2 dan puan2.   Anak saya Mursyid sangat-sangat suka makan mee.. boleh dikatakan hampir setiap hari dia mesti mintak saya masakkan mee.. 
kalau pegi kedai makan, asal pelayan datang tanya nak makan ape.. 
Mursyid akan mintak mee n air teh.. itu je menu dia.... 

saya kalau boleh tak nak bagi dia makan mee selalu, sebab mee kuning yang dijual di kedai tu diorang campur dengan air abu/air soda yang mana tidak bagus untuk kesihatan.
 tambah2 lagi mursyid ada asma.. 
so jalan penyelesainya ialah dengan buat mee kuning sendiri di rumah.. 
rupa2nya sangat mudah dan senang nak buat mee kuning sendiri..

benda yang paling penting perlu ada hanyalah RAJIN ...ngehngeh..
kalau kau malas ape bende pun tak leh buat kan....
orang malas pandai buat taik mata dan air liur basi je.... hahah... 

ehmm sebenanya mak mursyid ni pun tak rajin mana pun.. kekadang jek rajin tu datang.. bila rajin tu pergi membawa diri.....hah.. apa lagi yang tinggal.. malas je la yang dok menempek..

okey jom tengok bahan-bahan yang diperlukan untuk buat mee kuning...

500 gm tepung gandum
1 biji telur
air
serbuk kunyit



pecahkan telur ke dalam bekas dan bancuh telur dengan air.. 
agak2 la ye.. jangan banyak sangat macam nak bancuh air sirap untuk kenduri kawen anak sulung ketua kampung pulak..

telur yang dah dicampur dengan air



masukkan tepung ke dalam bekas lain
 saya ni jenis main hentam letak je,..tak ikut sukatan.. malas nak bawak keluar penimbang bagaii kan.. eee..tak koser nak menimbang 500gm tepat tanpa kurang atau lebih.....
(nampak tak malas dalam rajin di situ)..sukatan tepung tu terpulang kepada banyak mana mee yang awak nak ..
kalau 500 gm tepung dapat mee lebih kurang dalam sekilo lebih la

pastu masukkan air yang dah dibancuh dengan telur tadi sedikit demi sedikit.
sambil uli sampai jadi doh yang tak melekit..jangan terlalu lembut,


sebab bila nak mesin nanti dia melekit n bila nak masak pon mee tu lembik sangat..


























 

mesinkan tepung tu halus2 jadi macam mee la kan

untuk merebus pulak.
panaskan air , masukkan sedikit minyak dan serbuk kunyit..lepas tu masukkan mee yang dah dimesin tadi ,  rebus sekejap dalam 3-4 minit.  lepas tu angkat dan toskan.. 
gaulkan dengan minyak sikit2 supaya dia tak melekat.


dah siap... boleh la nak buat mee kari ke, mee goreng mamak ke, mee hailam ke, suka ati awak lah.. kalau nak simpan, sejukkan.. letak dalam plastik or bekas bertutup .. 
then masuk dalam peti besi  ais k..