Saturday, January 31, 2015

jalan-jalan sabah disember 2014 -part 1

Assalamualaikum...

awal tahun 2014 hari tu mase raya cina kami dah pegi sabah drive dari bintulu.... jalan-jalan kk
penutup 2014 sekali lagi driving dari bintulu ke sabah. kami bertolak petang selasa dari bintulu..
 dalam pukul 4 petang baru bertolak sebab tunggu abah mursyid balik keje.. 
sampai di Miri pukul 6 lebih , 
so kami singgah tido kat miri dulu.. abah murysid dah book hotel kat agoda..
macam rugi je kalau bayar hotel mahal2 semata2 nak check in pukul 7 malam dan keluar pukul 7 pagi kan.. 
so tido hotel biasa2 jek..janji ada tilam bantal aircond n bilik air bersih ..

memulakan perjalanan dari Bintulu ke Miri.. mak Mursyid dah setup tempat tido kat belakang.. haha

sampai Miri dah malam.. pegi hotel check in, pastu keluar makan kat restoran muara.. 
pastu beli roti john bekal untuk sarapan pagi esok.. 

pagi esok nye.. cadang2 nak bertolak pukul 7 pagi, macam biasa la  , 
bukan bangun2 tido buleh lompat kelua terus .. haha... bercinta la nak siap pun.. 
sarapan roti john siap2 dengan milo panas.. so pukul 8 pagi baru keluar..
mursyid sarapan star je la..

terus pegi restoran rasa segar, tapau nasi lemak sorang sebungkus..
bekalan dalam perjalanan nanti.. tetiba mursyid mintak nak makan nasi.. mursyid pun tak agak2..
tak dan nak bergerak 1 km pun dah mintak nak makan.. 
terpaksa la berhenti kat stesen minyak bagi dia makan dulu.. huhu.. 
pukul 9 pagi baru la boleh gerak ..


sampai kat border miri brunei nasib baik tak jem..lancar jer.. masuk brunei pun lancar.. 
border kuala lurah nak masuk Limbang pun lancar.. 
sampai limbang perut dah bersiul2 mintak di isi.. so kami berenti makan dulu kat jeti lama Limbang.. 

amad mursyid nak terkencing.. hahaha. 

pemandangan di perkampungan air di Limbang



check point dari Limbang nak masuk ke Brunei lagi sekali

 wahh..sepupu jauh jambatan pulau pinang ada di sini.. kekkee

keluar dari brunei masuk ke lawas sarawak, kemudian baru masuk ke Sindumin , Sabah

singgah solat asar di Masjid Sindumin dulu.. 

rehat dulu di kaki lima masjid sebab hujan lebat sangat2.

lepas keluar dari masjid teruskan perjalanan ke Kota Kinabalu dan terus ke rumah mak sedara abah Mursyid yakni hotel free kami untuk seminggu ni..haha.. 
hari pertama jalan-jalan di sabah next entry ye.. 
bile tahun nak wujud next entry tu tak pasti le pulok..haha.. dah dok bertapa jek..keluar gua pun sekali sekala je kan.. kekekke.. 
tambah-tambah pulak sekarang tengah sibuk packing barang nak pindah.. 
camtu la hidup orang nomad di zaman paleolitik berpindah randah...hahahhaha...kbai

5 comments:

  1. owh , merentas brunei nak sampai ke KK . Jauh sungguh tu perjalanannya ... tunggu next entry .

    ReplyDelete
    Replies
    1. jauh perjalanan luas pandangan..hihi..nyibuk sikit kat sini.. Hai, salam perkenalan.. ;)

      Delete
  2. seronok ye :)

    salam perkenalan kak & jemput ke blog nana nanti

    ReplyDelete
  3. bestnya drive sendiri ke sabah..
    jauh jugakkan tapi pengalaman tu ..

    sama la dgn saya juga hidup secara nomad. ihik :’)

    ReplyDelete