Wednesday, June 10, 2015

resepi seri muka

Assalamualaikum..

bila tengok si pandan kat belakang rumah yang tumbuh subur, terus rasa nak masak sesuatu..
ehmm fikir punya  fikir.. ting.. rasa nak makan seri muka la..
jadi mak mursyid pun tanpa berlengah lagi terus mengorbankan beberapa helai daun pandan..

masuk dapur terus proses bahan-bahan nak buat seri muka..
petua untuk seri muka sedap, sebelum nak prepare bahan-bahan nak buat seri muka,
pastikan muka anda berseri-seri bak pengantin .. sebabnya kalau muka kusam tak berseri langsung,
 seri muka pun jadi tak berseri dan tak sedap... kekekke...

bahan-bahannya

lapisan bawah
2 cawan beras pulut
2 1/2 cawan santan cair
1/2 sudu teh garam

lapisan atas
2 cawan santan pekat
1/2 cawan air tapisan pandan
1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan tepung gandum
2 sudu makan tepung kastard
1 biji telur
1 sudu teh garam
pewarna hijau (optional)


cara penyediaan :
basuh beras pulut dan rendamkan sekejap. saya tak rendam pun.. sebab nak cepat.. biasela.. nak cepat je kan saya ni.. haha...
tapi berdasarkan pengalaman yang saya buat seri muka sebelum ni, saya rendam beberapa jam..
dan hasilnya pulut tu agak lembik.. so kalau rendam pulut, kuantiti air untuk masak pulut perlu dikurangkan..

masukkan beras pulut, santan cair( saya buat satu setengah cawan air + 1 cawan santan) dan garam ke dalam loyang dan kukuskan..

bila pulut dah masak, lapik dengan baking paper atas pulut tu dan tekan bagi padat..

untuk lapisan atas pulak, masukkan bahan-bahan untuk lapisan bawah dalam pengisar, kisar sampai sebati dan kemudian tapis ke dalam kuali nonstick dan panaskan sekejap sahaja...

lepas tu tuangkan atas pulut tadi dan kukus selama 30 minit..

bila dah masak, tunggu sejuk dulu baru boleh potong k.. jangan gelojoh sangat ye kekakaks...


periuk kukus baru beli dengan tanda harga tak buang lagi...kakakakak gelojoh sangat

dah siap seri muka kite.. nampak berseri kannn.. maknanya kite berseri sesangat masa tuh...kekekkee

dah potong cenggini la rupa paras dia...ngehngeh

6 comments:

  1. eh..eh...sngnya cara buat...igt mcm susah ja

    ReplyDelete
  2. oit blk bintulu trus update bab makan...dok tepeng syp ja no..hahaha

    ReplyDelete
  3. Fuyoo dapnyerrr ..Alahai tergoda tgk HIJAU hehehhe.Mama Mursyid ni kan lama noo tak update blog hehehe ...Mursyid pekabor ...

    ReplyDelete
  4. Ish,..menggoda sunguh kuih seri muka tu :)

    ReplyDelete
  5. Kuih feveret Ros ngan suami.. Tapi tak pernah cuba buat sendiri lagi..

    ReplyDelete