Friday, May 15, 2015

phi lea resort ayer keruh Melaka

Assalamualaikum...

Sebelum balik  bercuti hari pekerja, abah mursyid ada tanya saya nak pegi bercuti ke mana masa dia balik nanti.. 
Saya cakap nak pegi ke tempat yang tenang lagi mendamaikan.. nak release betul-betul.. 
tak nak fikir hal keje atau apa-apa yang boleh mendatangkan stress dan menambah kerut di muka... cukup-cukup lah dengan kerut-kerut yang sedia ada..kakaka

Dan saya juga telah membuat perjanjian hudaibiyah dengan abah mursyid untuk tidak menjejakkan kaki ke tempat shopping langsung.. kira nak cuti betul-betul kali ni.. 
sebab abah mursyid kate, selalu asal pegi bercuti je, wajib pegi shopping.. 
tak rehat la kalau shopping sebab penat berjalan katanye... alasan je tuh..
tapi mak mursyid pasrah.. dan terima dengan hati terbuka.. tapi kali ni je kot..kekeek

so abah mursyid bawak kami bercuti ke philea resort ayer keroh melaka.. 
Plan asal nak stay 2 hari, sekali ada kenduri le pulok kat perak.. Kenduri kawan abah n kenduri sepupu abah.. Jadinya, kami stay semalam je kat melaka.. 

abah mursyid book phi lea resort ni kat groupon je.. kebetulan ada promo.. dapat harga mampu milik la kann.. kalau harga asal dia..memang terkebil-kebil je la kann...

kami sampa1 kat Melaka dah pukul 1 tengahaari.. bertolak dari KL pukul 10 pagi  jalan jem masa tu.. 
sampai-sampai je terus g cari makan la.. cadangnya nak g makan kat malim ikan bakar.. 
dekat dengan MITC tu, tapi dia tutup le pulok hari tu.. 
pastu terus gerak ke restoran asam pedas pulak yang dekat area menara taming sari tu.. asam pedas selera kampung.. memang sedap n puas hati..

lepas makan , kami terus ke philea resort untuk check in.. lepas kita check in, dia akan bawak kita naik buggy untuk ke chalet kita .. tapi nak kena beratur nak naik buggy ni.. lama jugak kami tunggu.. 
dan lagi satu yang tak bestnya, kereta kena parking di luar ...
agak jauh dari lobi yakni tempat nak check in.. 

ni gambar masa kami naik buggy.. gambar terpaksa dikecilkan supaya muka mak mursyid yang sebesar talam itu dapat dikecilkan kepada saiz piring... ngehngeh

dah masuk dalam resort dan inilah suasananya.. memang mendamaikan.. 


dari balcony chalet kami.. kami dapat chalet di bahagian atas..

chalet ni kembar empat.. kira semi D dua tingkat la... kakaka.... dua di bawah dan dua di atas..
 kami dapat bahagian atas.. 
saya rasa best lagi yang atas kot.. 

eh eh nampak kurus la mak mursyid...kekekek

ini lah chalet kami.. cantek kann.. rase nak tinggal sini tak nak balikk.. 

mursyid kata .. mama, mursyid nak rumah kayu je lah.. tak nak rumah kita.. 
hamboiii hang anak.. tak agak-agak..


Lepas masuk bilik,3 beranak pakat lawan jakun tengok bilik cantek lagi unik , 
dengan bilah kipas bentuk daun, dengan pintu bilik air jenis selak kayu mcm rumah dulu2.. 
segala-galanya kayu lah.. 
tivi bukan kayu la.. kalau tv kayu gak memang dahsyat...ngehngeh...
Memang unik lah.. 

Lepas rehat n solat , terus pegi cari kolam renang la.. 
Sebab mursyid dah tak sabar-sabar nak buat kuak kupu-kupu.. 
Mak dia pun nak tumpang sekaki la.. 
Mak dia masuk kolam jadi badak berendam la jawabnya... Kakakaka

amad mursyid paling excited.. 


badak berendam n anak nya..kaakaka..  

gamba kat kolam renang, selepas diteliti dan melalui tapisan filem , hanya yang ni je lulus... sebab gamba lain background nye dipenuhi manusia yang kekurangan baju ..mueheheh 

seberang kolam tu ada cafe dan  bilik indoor game untuk kanak-kanak..


kolam ada banyak.. tapi yang dibenarkan mandi cuma yang hujung sana sahaja..

si abah mursyid hanta kami ke kolam, pastu dia kelua g beli makanan untuk makan malam nanti.. 
so makan malam kami hanyalah burger sorang sebijik.. 

lepas makan malam, saya dok nampak tilam empuk n bantal gebu je laa.. dah penat sangat rasa.. 
tapi abah ajak keluar jalan-jalan pulak.. 
jadinya kami pun keluar jalan-jalan la..


beginilah suasana di malam hari di sini.. 

kami pegi ke spa.. sebab saya rasa macam nak merehatkan diri.. 
pegi tanya n ingat nak massage terus la kan.. 
suruh abah n mursyid balik dulu la sementara saya memanjakan diri ,
 nasib baik tanya dulu, rupa-rupanya dah fully book utk malam tu.. 
esok pagi baru boleh.. 
tak jadi lah..
so kami pun balik bilik dan ttidur..

esoknya , bangun pagi dan pegi breakfast kat cafe nusantara..
maciam- maciam cam jenis menu ada.. memang puas hati la makan kalau jenis perot besar tong sampah majlis bandaran... kakakak...
sangat rugi lah bagi yang makan sikit pun dah penuh perut macam saya... 
nampak sangat perut kecik ..eh eh..



lepas breakfast kami meronda lagi.. menikmati angin pagi pulak kann.. 
lagi pun pukul 12 nanti dah nak checkout.. rugi mamps.. laaa kalau tak ronda.. 
bukan senang nak datang tempat macam ni..


ini pulak villa ye.. so kalau datang dengan korga besar, elok ambik villa laa

lepas habis meronda, kami balik bilik n tukar baju mandi n pegi berendam lagi.. 
layan je la kehendak si anak.. 

lepas berendam sampai kembang... ,, 
kami balik bilik dan siap-siap untuk check out.. 



masa nak check out, sekali lag buggy tu akan datang hangkut .. 
tak payah jalan kaki.. tapi bukan jauh sangat pun chalet kami dengan lobi tu,,,
jalan kaki pon boleh.. tak dan nak bentan kaki dah sampai..

lepas checkoutttt... kami bergegas terus ke kenduri kawen kawan abah mursyid di teluk intan.. 

sekejap sangat stay sini.. tak puas sangat .. 
mungkin len kali kena datang lagi ye dok abah??? ngeeeeee....