Saturday, August 8, 2015

Sayaiday dan Ayueidris Giveaway August 2015


assalamualaikum..



Jom ramai-ramai join giveaway yang dianjurkan di blog Sayaiday.com dan Ayueidris.com 
Antara hadiah yang ditawarkan adalah :



+ 1 x Penginapan 2 hari 1 malam di The Kabin,Jeram Selangor *
+ 2 keping tiket Aquaria KLCC
+ Sebuah buku karya Dr. Anwar Fazal, Tribulasi 365
+ RM30 Voucher Parkamaya
+ RM150 Voucher Parkamaya
+ RM50 Voucher Pak John Steamboat
+ Voucher Makan Boat Noodle (Free 6 Mangkuk Boat Noodle)
+ Voucher Makan Boat Noodle (Free 10 Mangkuk Boat Noodle)
+ Voucher Makan Boat Noodle (Free 12 Mangkuk Boat Noodle)
+ Outdoor Photoshoot by Islam (Website)
+ 5 set Chrochet Heart (5 pemenang)

Seramain 15 Pemenang Bertuah dan Contest berakhir pada 19 August 2015.


Anjuran blog : www.sayaiday.com, www.ayueidris.com, akumohdfakhrulislam.blogspot.com

Klik Link ini untuk join contest : http://goo.gl/H0lgNa

hari raya 2015

assalamualaikum..

dihari raya yang ke 22 baru nak letak gambaq raya.. di kala gamba raya semua orang dah basi , 
baru saya bawak kelua gmba raya saya..... so kira lambat sikit basinya..kekeke



keluarga kecil saya tak mau berkembang jugak.. apa nak buat rezeki allah belum tiba.. 
mungkin allah nak bagi kembaq kot lepas ni.. haha.. tolong aminkan ramai2 ye.. 
biar kurus sikit mak mursyid kalau dpat anak kembar.. 

dengan atok n opah mursyid..

itu saja gambar di hari raya.. aktiviti lain ialah makan sampai kembong ..
masa puasa turun 2 kg.. lepas raya nak jejak penimbang pun tak sampai hati.. haha
selamat hari raya aidilfitri..




Friday, August 7, 2015

Rania Turn's 1 GiveAway

assalamualaikum..



jom join GA ciksue sempena hari jadi yang pertama anak dara dia yang comey lotey rania...

pulut kuning buat mertua

Assalamualaikum..

pheww tajuk entry macam drama bersiri di slot akasia tv 3....hahhaha.. 
3 ogos baru ni, birthday mak mertua saya merangkap opah mursyid.. 
hari sabtu n ahad tu saya n mursyid balik ke kampung saya di kedah.. 
ahad tu baru gerak balik perak.. sampai rumah mak mertua pun dah pukul 6.30 petang.. 
pastu teghingat pulak esoknya hari isnin hari lahir mak mertua saya.. 
jadinya cadang nak buat kek dengan dibantu oleh pembantu peribadi saya ahmad mursyid, 
tapi bahan buat kek tak cukup dan saya pun macam malas je nak kelua cari bahan.. 
sooo selongkar apa yang ada di dapur tuan rumah je la..
 kebetulan pulak masa kami sampai tu, mak n bapak mertua saya tak de kat rumah.. 
so sempat la nak buat surprise sikit kannn... 
selongkar punya selongkar jumpa la beras pulut lebihan daripada saya buat seri muka haritu.. 
terus terfikir nak buat pulut kuning.. ada la kelainan sikit kannn.. asyik kek cakelat jek.. 

ini kali pertama saya cuba buat pulut kuning.. resepinya saya google je .. 
dan saya jumpa resepi dekat azie kitchen .. 
tapi saya ubah ikut kesesuain bahan yang ada di dapur je la..

bahan-bahan

2 1/2 cawan beras pulut ( saya guna pulut susu)
1 cawan santan
beberapa helai daun pandan 
1/2 sudu kecil garam
1 sudu besar gula
sedikit serbuk kunyit
sedikit minyak (sebab saya guna santan kota)


cara -cara

rendam beras pulut bersama air dan sedikit kunyit  dan garam selama 2 jam.. 

selepas 2 jam toskan beras sekejap , panaskan air dalam periuk kukus..
lapikkan periuk kukus dengan daun pandan atau pisang.. saya guna daun pandan..
dan masukkan beras pulut tadi..

macam nilah keadaan beras pulut selepas di rendam dengan air kunyit dan sedikit garam..

kukus sehingga keluar wap di bahagian tepi periuk kukus.. 

tuang santan dalam mangkuk masukkan garam, bila periuk kukus dah keluar wap, 
keluarkan pulut masukkan dalam bekas, 
dan tuang santan yang telah dicampur dengan garam tadi, gaul rata..

masukkan semula pulut yang telah digaul dengan santan tadi dan kukus sehingga pulut lembut.. angkat pulut dan masukkan dalam bekas, masukkan sesudu gula dan kacau rata.. 
saya masukkan minyak sikit untuk bagi cantik berkilat sebab saya guna santan kotak, 
so dia kurang berkilat..

dah siap pulut kuning, saya hias pulak.. hentam je hias..janji ada.. haha.. 
bukan pandai sangat pun bab deco2 ni..


ini lah hasilnya selepas dihias cantek la sangat.. kekeke


Wednesday, August 5, 2015

shopping online melalui shopback.my

assalamualaikum...

sape-sape yang suka shopping kat zalora, lazada, groupon dan banyak lagi la online store ???... 
haaa meh sini kakak cantek nak bagitau nih... cantek la sgt.. ahhahah 
sebab saya pun baru tau je pasal ni.. jadi saya pun nak share la kan.. 
tak nak la kaya sorang-sorang.. baikk kan mak mursyid...kekeke...

pernah dengar atau baca pasal shopback???
 haaa kalau tak penah masuk rapat2 haqak nak bagi penerangan lanjut .. 
shopback.my ni ialah satu website yang mengumpulkan segala bagai online store yang besar2.. macam zalora, lazada, groupon, agoda dan maciam-maciam lagi laa.. 
p tengok sendiri apa yang ada ye.. yang bestnyaa kalau awak shopping melalui shopback ni, 
kakak2 cantek sekelian akan dapat duit balik... 
haaa sape nak bagi kau duit senang-senang cenggitu kann.. 
kalau kau mintak sedekah tepi jalan pun belum tentu orang nak bagi ... nghehehe...

mcm ni la rupa paras shopback tu ye.. nampak tak kat bawah tu ada banyak online store yang awak boleh pilih.. haaa belambak2 weh... klik je mana yang awak suka.. 
tak suka jangan klik tak de orang paksa awak pun.. hahaha

contohnyaa.. awak nak shopping kat zalora kan...
 jangan masuk direct terus ke website zalora.com.my, sebaliknya masuk melalui shopback.my .. 
bila masuk situ, sila lah sign up ye, lepas tu pilih la online store mana yang awak nak, 
kalau nak ke zalora klik je dekat zalora.. 
then bershopping lah anda macam biasa.. senang kannn.. 
kalau shopping kat zalora, awak akan dapat 12% daripada total spend tu dalam bentuk cashback.. 
tapi ada beberapa terma dan syarat la ....huntung kannn... untung sangat weh..
 setiap online store tu percent cashback tu tak sama ye.. 
so lepas ni sila lah berkunjung ke shopback dengan segera ye.. 
klik je dekat link yang saya bagi tuh.. jangan segan silu macam pestaim jumpa bakal mertua pulak.. kekeke... 

kalau nak shopping kat zalora, klik je shop now.. dia akan terus masuk ke web zalora dan awak boleh terus shopping dengan girangnya...

okey jom sama-sama shopping dan sama-sama kumpul duit balik.. 
sama-sama kaya dan bergaya..ceewahh..
jangan tau mengabehkan uang aja ya buk..





Sunday, August 2, 2015

Get Your Stuff at Ebay

assalamualaikumm...

Have you ever experienced doing online shopping with ebay before? 
Well, as for the introduction, ebay is a well-known e-commerce player from America which basically offering all kind of goods under one website. 
From fashion items to gadgets, all can be purchased by you with easy online transactions.

I think most Malaysian is kinda familiar with mudah.my rather than ebay. 
I would say the concept is pretty similar but in ebay, you have to bid for the good in order to complete the transaction. 
In other word, the highest bidder wins! The highest bidder a.k.a the buyer must pay for the item plus shipping and also the handling fees. 
While the reseller will packages and sends the item to the buyer.


And for your information too, ebay is one of the most trusted e-commerce and has widely used globally. 
So if you want to have your first experience with ebay now, I would suggest you to visit Shopback Malaysia (http://shopback.my) first as you’ll be getting additional promotions, coupons and cashback!



But how it works? Well, ebay is one of the affiliated partners or merchants that featured under Shopback Malaysia. 
Just make your online purchase as usual at ebay through shopback and your cashback will be credited to your account within 1-3 working days. 
The cashback you’ll be getting is actually some portion of commission received by Shopback from ebay. 
What a wonderful way to have your first experience at ebay and see ebay latest promotions here .