Tuesday, November 15, 2016

Majlis konvokesyen mursyid

Assalamualaikumm..

Alhamdulillah.. hari sabtu baru ni anak teruna saya nan seorang dah konvo dah wehh..
konvo tadika jela... dedulu tak de pulak nak merasa konvo zaman tadika ye dak?..
 sekarang tadika pon dah merasa berjubah konvo bagaihhh... 

zaman mak dulu nak merasa berkonvo hah belajar la kau nakk hingga ke menara gading... 
baru la merasa pakai jubah konvo , lambung topi konvo bagai kan...haha

majlis konvokesyen mursyid kali ni buat di kompleks astaka batu kurau.. 
minggu ni pulak abah mursyid ada urusan kena g kl.. 
makanya mama n mursyid jelah pegi..





dah grad tadika dah mursyid.. haha.. tahun depan derjah satu dah..
cepatnya lahai anak membesar.. maknye pulak cepat lahai mak menua.. kakakka..
ok mak pasrah dengan proses penuaan ini.. huhu..







Monday, November 14, 2016

Jalan-jalan ke Muzium Taiping

Assalamualaikum,,..

sebenarnya dah lama sangat Mursyid dok ajak p muzium.. last p muzium tahun lepas masa bawak pelancong jenjalan.. yakni sepupu sepapat mursyid ...pelancong la sangat... haha..

ingatkan lepas dah bawak hari tu dia tak ajak dah la p muzium.. 
tetapi sangkaan ku meleset sama sekali bila dia dok ajak lagi p muzium lagi.. 
mak aihhh ada pa la kat muzium tu yang anak teghona cek gemaq sangat nak p.. hahhaa.. 

rupa-rupanya ada pameran lukisan 3D. 
mak dia dok lalu tetiap hari depan muzium buleh tak perasan banner pameran 3D, 
pasai fokus memandu selaku pemandu berhemah kan, mana buleh dok tengok sana sini... 
mursyid penumpang jaa,...
 dok saja2 perati sana sini nampak la banner pameran 3D depan muzium tuh.. 
patot la dia dok hajak p muzium tak berenti..

jadinya selepas janji demi janji nak p muzium tak tepati jugak, lepas habis majlis konvo , 
kami terus balik tukar baju mursyid.. 
lepas tu bergegaslah kami dua beranak p Muzium Taiping. 

hah sebelum smpai dia ambik hp saya siap2 simpan dalam beg dia.... nak ambik gambaq mama katanya... mama ambik gambar mursyid guna kamera mama.. 
amboihh dia pulak dok atoq acara lawatan ke muzium..

sampai muzium ingat tak dak orang...sekali tengok kereta kat parking penuh jugak... aish rupanya ramai jugak orang suka p muzium macam mursyid.. kekeke..

lepas parking kami terus p beli tiket.. harga tiket murah ja weyy.. rm1 ja sorang.. 
kami dua orang maka dua hengget jeh..
jadinya marilah beramai-ramai melawat muzium taiping..
tak kan la seringgit pon berkira kot...ko pehall

anak mak cik kelihatan berdisiplin sangat berdiri tegak gitu..hahhaa

sekali sekala jumpa geng lepak kedai kopi tak ingat nak balik rumah ye nak...










gaya nak buka pintu sambil cakap telefon.. drama sangat...

seorang mak cik di tepi bendang



ni keje parttime makcik ...mak cik terpaksa buat dua keje nak.. demi kelangsungan hidup..

(gambar diambil oleh si anak makcik.. begego sesaje)

puas dah hati mursyid dapat buat lawatan sambil belajar ke muzium.. 
mak dia pon lega sebab dah tunaikan janji manis yang dah bersemut ...hahaha

kalau tak, asal lalu depan muzium dia ungkit janji manis mama..
dah tetiap hari pulak tu lalu depan muzium, 
lepas ni tak ajak p muzium dah kot.. 
tapi rasanya dia akan ajak lagi kalau ada pameran lain pulak...
mak is redho..


Sunday, June 12, 2016

borong bubble shawl dua muka murah

Assalamualaikum..

dah beli tudung raya ke kekakaks dan memakcik sekelian?? 
kalau belum dan masih tercarai-cari tudung raya haaaa meh sini kiter nak kongsi port baik punya untuk dapat shawl murah .. 

boleh borong untuk seluruh kaum kerabat.. dari opah smpai ke cicit pakai shawl sama.. 
wahhh meriah gitew raye korang kannn.. 
kalau dah beli shawl raya pon ape salahnye tambah koleksi.. kan raya banyak hari gitu.. 
open house pon beratur ambik nombor giliran nunggu komer datang kan.. 
jadinya saya nak syorkan korang singgah di ig tudung shyba atau facebook tudung shyba .. 
ada jual jubah cecantek sesangat dan jugak shawl buble crepe dua muka yang sangat best dipakai.. mudah terbentukk.. 

tak de jadi kelepet ke senget ke hape kat bahagian muka.. dan tak payah la awak nak tiup fuh fuh bagi awning dia terbentuk..haha 
dan buble crepe ni adalah material yang tak jarang.. 
maknanya tak payah pakai inner..

harga di situ memang murah tahap diluar pemikiran manusia tau...haha...
kalau nak lagi murah kena beli secara borong la dengan maksimum kuantiti 20pcs atau sekodi dengan harga rm9.50 sahaja sehelai.. mak aiii morah nyaaaaaa.. chek nak jugakkkkk lah..
memang sedondon la kome raya ni kalau borong untuk sekeluarga..




okeh jangan lupa singgah di 

whtsap : 01136318980

Friday, January 15, 2016

Trip ke Ho Chi Minth City Part 3

Assalamualaikum...

hari ketiga ni kami breakfast dekat kampung panda jugak.. lepas tu driver bawak kami ke masjid.. 
ada beberapa masjid dalam bandar ni.. kami berkesempatan singgah dua masjid.

walaupun penduduk islam di Ho chi minh sangat sikit.. tapi masjid dia boleh tahan besar jugak.. 



ada jugak kelas mengaji di masjid ni.. ustaz tu belajar di terengganu tau.. orang islam sini akan ke Malaysia atau thailand untuk belajar agama.. 


masjid kedua yang kami sempat singgah..

lepas tu kami dibawa ke Saigon square. dekat saigon square ni lebih selesa nak bershopping.. 
harga pun murah daripada pasar malam.. kat sini la baru saya tau beg kipling yang saya nak beli kat pasar malam tu jauh lebih murah.. lepas mintak kurang dapat murah lagi.. 

lepas tu kami pegi ke hard rock cafe.. pegi bergamba je.. tanda kata dah sampai sini.. hehee..






habih bergamba kat sini, kami pegi ke Ben tanh market. 
kat ben tanh ni memang macam-macam barang ada dijual disini.. 
tapi terus terang cakap saya tak berapa suka dengan suasana di ben tanh market ni.. 
peniaga2 di sini macam memaksa kita untuk beli barang. siap tarik2 tangan lagik.. 
tangan laki kita pon nak di hangkut jugak.. hahaha.. mana hakak tak hangin.. 
 huuhu alergy betoi la.. 

disebabkan hari ni adalah hari terakhir untuk shopping sebab esok dah nak balik, 
kami kena beli apa yang nak dibeli di sini jugak.. yang bestnya kat sini, saya dah tau kebanyakan standard harga barang.. 
so senang nak mintak kurang.. saya mintak kurang bawah daripada harga yang kami dapat sebelum ni..dan saya perhatikan jugak memang betul design kain yang saya beli di kilang semalam belum ada jual disini.. 
memang betul la cakap pekerja di kilang tu.. nasib baik saya beli jugak semalam... 

disebabkan abah mursyid nak buat blazer, kami cari la tempat buat blazer.. 


kami tempah kot abah mursyid kat sini.. kami bgtau esok dah nak balik.. dia janji malam tu jugak dia siapkan dan hantar ke bilik hotel sebelum pukul 10 malam.. 
saya macam tak berapa konfiden.. 
tambah pulak dia suruh bayar full rm3++ untuk kot dan 3 helai slack
saya siap snap gambar pekerja kat kedai ni.. takut dia tipu.. 
macam la buleh buat apa2 pun kalau kena tipu... haha.. jadinya tempah jugak dan tawakkal je la.. saya nak tempah tapi tak berani.. kurang2 kalau dia tak siapkan tak la rugi banyak sangat kan... 
so kat ben tanh ni saya beli beg dan cenderahati je ..

lepas keluar dari ben tanh ni, kami pegi makan dekat restoran dalam kawasan malay street tu.. kawasan malay street ni di kaki lima dia tu ramai jugak orang jual tudung, cenderahati dan macam-macam lagi.. tudung naelofar bersepah la orang jual di jalanan itu.. 

lepas makan kami balik hotel.. mandi dan rehat jap.. lepas tu keluar lagi untuk shopping sebelum balik esok pagi.. 

kami kelua jalan-jalan di malay street.. ada masuk kedai si sekitar malay street tuh... 
tudung naelofar kat sini harga dalam rm18 dan ke atas.. ikut design la.. 
saya beli tudung naelofar dekat kaki lima jek.. ada orang jual di kaki lima.. 
ramai orang berebut-rebut beli dengan dia.. sebab harganya murah yaamat.. rm16 je awak.. 
kalau yang kosong tak de hiasan apa2 rm13 je.. hah apa lagi hangkut la... 
tapi malangnya masa ni duit dah dah tak jenoh... jadinya beli setakat mana boleh je..


ini tudung naelofar yang saya beli dengan harga rm16 sahaja.. hahaha

lepas habis shopping kami berjalan balik ke hotel.. smpai hotel dah dekat pukul 10.. 
tanya dekat receptionist ada orang tinggal barang untuk kami tak... 
sebab kot yang ditempah tu janji siap pukul 10 dan dia akan hantar ke hotel terus.. dan receptionist tu cakap tak de.. saya dok fikir kena tipu dah kami.. 
abah mursyid buat2 rilek je.. dia kata ala belum pukul 10 lagi.. 
walaupun masa tu lagi 5 minit pukul 10... haha .. betul la jugak belum pukul 10 lagi.. 
positip positip

jadi kami naik bilik dan rehat dan siap-siap kemas barang.. 
tengah kemas- kemas barang, receptionist call suruh ambik barang di bawah.. haa legaaaaaa.. 
siap jugak kot yang kami tempah tu...

abah mursyid terus bergegas pegi ambik bawak ke bilik dan terus cuba.. memang puas hati.. 
jahitan dia kemas.. seluar slack pon semua kemas dan sedap pakai.. 
jadi sape2 yang tempah kot silalah ke Ben tanh Market dan pegi ke kedai ini.. 

cari kedai ni ye kalau nak buat kot.. memang puas hati.. murah sangat..

jadinya malam tu boleh tidur sambil tersenyum lah.. semua yang dihajati dapat.. 

pagi esoknya, lepas breakfast, driver bawak kami meronda bandar ho chi minh.. 
lepas tu terus ke airport 

orang vietnam memang suka mengopi macam ni di tepi2 jalan.. rilek2 je..


dah smpai airport dan dah masuk untuk terbang balik ke tanahairku


dah selamat sampai klia.. pegi satu troley balik 2 troli penoh.. hahahha








Saturday, January 9, 2016

Trip ke Ho Chi Minh City part 2

Assalamualaikumm..

sambungan part 1 .. okeh hari kedua kami plan nak pegi ke Mekong.. masa belajar geografi sek menengah dulu dok dengaq cikgu sebut mekong delta tapi tak leh bayang mcmana rupa delta mekong tu.. sabit tu la geografi tak berapa nak cemerlang.. hahha... selepas 20 tahun belajar pasai mekong delta baru la dapat jejak kaki.. kalau tak dah cemerlang dh dulu..kekekeke..

sebelum bertolak ke Mekong, kami breakfast dulu di Kampung Pandan restoran... restoran halal ye.. terletak betul-betul depan hotel kami duduk tuh.. masuk je restoran tuh nampak la mamak dok tebaq roti canai baik punya.. tekak orang malaysia ni pon mula terkinja-kinja nak telan roti canai.. 
so order la.. disebabkan agen dah order breakfast, 
kalau nak tambah menu lain kena bayar sendiri... 

jadinya bayar la roti canai rm7 dan teh tarik rm6.. oleh itu roti canai nan sebijik dikongsi empat la... hahaha.. rugi mamp la nak order 4 keping roti canai.. baik sabaq 3 hari, 
nanti balik melesia terchenta kita melantak roti canai puas2..


sebelum kami bergerak ke mekong, driver bawak kami ke kilang baju dulu.. 
wahhh ini yang ditunggu-tunggu weh.. 


kat kilang tu memang dipenuhi dengan warga malaysia lah.. haha.. 
harga yang diorang letak pun memang dalam rm ye.. harga kain baju kat kilang ni memang murah.. tapi disebabkan kami belum lagi survey tempat lain, saya tak berani nak membeli banyak2.. 
takut nanti ada tempat yang lebih murah.. 
so lain kali sebelum awak bershopping di vietnam ni, baiklah kiranya google dulu untuk pastikan harga standard bagi setiap barang yang nak dibeli.. 
ade je blog2 yang share harga barang yang diorang beli.. 

kat sini saya beli kain pasang untuk saya , abah mursyid dan mursyid sorang 2 pasang.. 
settle baju raya dan raya haji sekali.. 
kain pasang yang saya beli tu, pekerja kat sini cakap belum ada jual di mana-mana lagi sebab itu latest design.. saya ni macam ehmm betul ke dia cakap ni.. 
tapi beli jugak la sebab lawa kainnya... tudung naelofar kat sini murah je uolls... dalam rm20 je kau... memang siap ada tag dan plastik naelofar lagik.. telekung lycra yang ada sulam tu kat sini jual rm35.. kat parit buntar pon jual rm40.. beza lima hengget jekk.. baik beli kat parit buntaq je.. ... hahaha..
kain lace pun murah kat sini.. 
kat sini pun boleh jugak kalau nak tempah baju yang akan siap dalam masa sehari .. 
abah mursyid dok cadang nak tempah kot, 
tapi abah mursyid ni cerewet sikit kalau bab nak tempah baju ni, 
dia tengok contoh2 kot yang siap jahit kat situ macam kurang kemas, 
so dia kata cari tempat lain lah.. 

habih shopping kat sini kami terus gerak ke mekong..


sepanjang perjalanan ke Mekong tu , anda akan menikmati pemandangan sawah padi yang menghijau.. dann yang uniknya di sini, di tengah sawah padi ni kebanyakan ada kubur.. 
berdasarkan cerita tourist guide,
kalau tuan tanah meninggal, akan ditanam di atas tanahnya sendiri sebagai penjaga.. haha... 
dan lagi satu kiranya orang yang meninggal tu masih berada dekat dengan ahli keluarga dia la..
ada berani nak g membajak sawah sorang2 ?? hahahaha...

tourist guide tu pun ada bagitau yang barang-barang di Mekong ni jauh lebih murah berbanding di Ho Chi Minh .. tapi berdasarkan survey yang tak sudah-sudah dari saya... 
harganya lebih kurang je.. cuma di mekong ni dia memang letak harga murah siap2.. 
so buleh kurang sikit je.. 
tapi di Ho Chi Minh dia letak harga tinggi..pandai -pandai komer la mintak kurang.. 
kalau tak pandai mintak kurang jadi mahal la.. 
kalau pandai mintak kurang, harga lebih kurang sama je dengan Mekong..







itulah tourist guide kami yang berdedikasi.. lulusan degree uolss .. bukan calang-calang tourist guide pon..haha.. ini dalam bot ye..


anak teghona mintak topi ni.. suka pulak dia topi orang vietnam nih..








lepas tu, dia akan hidangkan air teh dengan madu.. ada pelayan akan bagi penerangan.. 
cakap melayu belit-belit.. hahaha.. lain maciam bunyi cakap melayu dia.. 
tapi sekurang-kurangnya dia berusaha sedaya upaya nak cakap melayu.. hahaha.. 
lepas bagi penerangan, dia akan jual peroduk dia yang semuanya berasaskan madu lebah la.. 
oleh kerana kesian dia terbelit lidah nak cakap melayu, kami pon beli la madu lebah jugak.. hahaha



lepas tu kami pegi ke tempat proses coconut candy.. boleh ambik yang depa dok buat tu rasa...
 kalau nak rasa banyak kena beli la ye.. 


di sini jugak ada gerai-gerai jual cenderamata.. kat sini saya beli beg je kot.. 
lepas pujuk rayu dapat murah baru beli.. haha
kat sini guna duit rm pon boleh.. 


ada jual buah-buah jugak kat sini


lepas tu kami singgah sini.. dia jamu buah-buahan free je. .. smbil kita makan buah ada orang yang nyanyi dekat meja kita tuh.. dah makan buah free kann.. siap dengan alunan suara lemak merdu wanita vietnam, jadinya kena la bagi tips sikit ye... 




amad mursyid pon join sekali menyanyi..seronok sungguh dia..



lepas tu kami pegi naik sampan pulak...tourist guide pesan bagi tips jugak ye dekat orang yang dok mengayuh sampan.. sebab kebanyakannya orang susah.. 
kerja mengayuh sampan tu gaji kecik sangat katanya..



abah mursyid naik sampan yang belakang tu dengan tourist guide.. 
sebab satu sampan tak leh ramai2..kang tenggelam sampan jenuh berenang pulok..



mak mertua chek pon dok selfie kat belakang tuh,, hehe


sampan ni akan bawak kita balik ke bot yang kita naik masa datang tadi.. memang bot tu tunggu siap2 kat situ.. 



amad mursyid seronok naik sampan..


nampak tuh bot dah menunggu di situ.. jadi kita akan terus naik bot pulak.. dia bawak ke restoran halal mekong untuk makan tengahari.. 



lepas makan naik bot dan kembali ke seberang.. dekat jeti tu ade jugak tempat nak shopping.. disebabkan tourist guide tu bgtau di mekong ni lebih murah , 
kami pun shopping la jugak sikit2 kat sini.. kang takut balik ke bandar mahal pulak kannn..


satu lagi kebanyakan kedai-kedai makan di vietnam ni dia ada meja kecik dengan kerusi santai macam tu.. dan ada kedai siap ada buai banyak-banyak.. comel je tengok...

lepas balik dari mekong, kami terus pegi makan malam.. lepas tu free aktiviti.. 
jadinya lepas makan kami terus pegi pasar malam lagi.. 
dekat pasar malam ni harga barang yang diorang letak agak tinggi ye.. 
pastu kalau awak dah banyak2 tanya tapi tak beli memang diorang marah..  
saya nak beli beg kipling... saya tanya harga.. dia letak harga rm150.. hahaha melampaui batas.. 
bila mintak kurang, dia bagi kurang sampai rm70.. nasib baik saya tak beli.. 
sebab harga rm70 tu adalah sangat mahal.. 
standard harga beg kipling tu dalam rm30 atau 150 dong je tau.. 
so dekat pasar malam tu saya cuma beli topeng mulut  dan hidung yang kiut miut tu je.. 
lepas tu balik hotel dan tido..