Saturday, October 1, 2016

Jalan-jalan kelantan terengganu 2

Assalamualaikum..

sambungan entry ni . 

Lepas makan-makan kami check out dan terus gerak ke Taman Tamadun Islam lagi. 
tapi sebelum tu hantar mak n bapak mertua saya ke pasar payang... mak nak shopping lagi.. haha

lepas tu kami ke taman tamadun islam.. 
beli tiket cruise naik cruise dulu sebab mursyid dah tak sabar-sabar.
harga tiket rm35 untuk dewasa dan rm25 untuk kanak-kanak... 
beli tiket ni dia sekali dengan taman monumen..



hat kecik tu paling eksaited


dalam bot ..gambar diambil oleh Mursyid

yang ni pon mursyid tangkap

pemandangan indah sepanjang perjalan... nampak masjid kristal dari kejauhan





dah habis pusing-pusing naik cruise..mursyid puas hati.. checked

lepas tu pegi ke Taman Monumen pulak.. sebelum masuk dia akan bagi passport.. 
just for fun la.. setiap kali sampai dekat setiap monumen tu kita ke ambik cop la..


okeh jom masuk

yang ni Monumen Masjidil Haram .. masjid yang semuaaa umat islam nak pergi kan.. 
kami pun sangat-sangat teringin nak pergi ke sana.. insyaallah satu hari nanti..


the great mosque of Qairawan, Tunisia

the Aleppo Citadel, Syria


dalam taman monumen ni ada sediakan tram jugak... kena beli tiket dulu harga murah je rm5.50 untuk 7 tahun ke atas.. 6 tahun ke bawah free.. so mursyid freee

Kalyan Minaret Bukhara, Uzbekistan

Kul Sharif Mosque, Kazan City Russia



Mohammad Ali Mosque, Cairo Egypt

Suleyman Mosque, Turkey



Agadez Grand Mosque, Niger

replika batu terapung



lepas habis melawat taman monumen, kami keluar pegi ambik mak n bapak mertua di pasar payang.. lepas tu pergi kat noor arfa batik pulak.. 

dah sampai Noorarfa batik..



kat sini dia ada tunjuk macaman cara batik di hasilkan.. dari proses buat cop, sampai jadi batik.. 

Lepastu kita masuk shoppingg...




segala gambaq gegaq, gambaq tak dak kepala.. credit kepada tukang ambik gambaq ni la... hahah


sebelum balik kita bergambaq kat sini pulak

lepas tu kami keluar dan bertolak balik taiping.. 
disebabkan jalan jem, pukul 10 malam baru sampai kelantan..
makannya singgah tidur kelantan dulu sebab driver tak larat dah..
esoknya baru gerak balik taiping..







1 comment: