Friday, January 15, 2016

Trip ke Ho Chi Minth City Part 3

Assalamualaikum...

hari ketiga ni kami breakfast dekat kampung panda jugak.. lepas tu driver bawak kami ke masjid.. 
ada beberapa masjid dalam bandar ni.. kami berkesempatan singgah dua masjid.

walaupun penduduk islam di Ho chi minh sangat sikit.. tapi masjid dia boleh tahan besar jugak.. 



ada jugak kelas mengaji di masjid ni.. ustaz tu belajar di terengganu tau.. orang islam sini akan ke Malaysia atau thailand untuk belajar agama.. 


masjid kedua yang kami sempat singgah..

lepas tu kami dibawa ke Saigon square. dekat saigon square ni lebih selesa nak bershopping.. 
harga pun murah daripada pasar malam.. kat sini la baru saya tau beg kipling yang saya nak beli kat pasar malam tu jauh lebih murah.. lepas mintak kurang dapat murah lagi.. 

lepas tu kami pegi ke hard rock cafe.. pegi bergamba je.. tanda kata dah sampai sini.. hehee..






habih bergamba kat sini, kami pegi ke Ben tanh market. 
kat ben tanh ni memang macam-macam barang ada dijual disini.. 
tapi terus terang cakap saya tak berapa suka dengan suasana di ben tanh market ni.. 
peniaga2 di sini macam memaksa kita untuk beli barang. siap tarik2 tangan lagik.. 
tangan laki kita pon nak di hangkut jugak.. hahaha.. mana hakak tak hangin.. 
 huuhu alergy betoi la.. 

disebabkan hari ni adalah hari terakhir untuk shopping sebab esok dah nak balik, 
kami kena beli apa yang nak dibeli di sini jugak.. yang bestnya kat sini, saya dah tau kebanyakan standard harga barang.. 
so senang nak mintak kurang.. saya mintak kurang bawah daripada harga yang kami dapat sebelum ni..dan saya perhatikan jugak memang betul design kain yang saya beli di kilang semalam belum ada jual disini.. 
memang betul la cakap pekerja di kilang tu.. nasib baik saya beli jugak semalam... 

disebabkan abah mursyid nak buat blazer, kami cari la tempat buat blazer.. 


kami tempah kot abah mursyid kat sini.. kami bgtau esok dah nak balik.. dia janji malam tu jugak dia siapkan dan hantar ke bilik hotel sebelum pukul 10 malam.. 
saya macam tak berapa konfiden.. 
tambah pulak dia suruh bayar full rm3++ untuk kot dan 3 helai slack
saya siap snap gambar pekerja kat kedai ni.. takut dia tipu.. 
macam la buleh buat apa2 pun kalau kena tipu... haha.. jadinya tempah jugak dan tawakkal je la.. saya nak tempah tapi tak berani.. kurang2 kalau dia tak siapkan tak la rugi banyak sangat kan... 
so kat ben tanh ni saya beli beg dan cenderahati je ..

lepas keluar dari ben tanh ni, kami pegi makan dekat restoran dalam kawasan malay street tu.. kawasan malay street ni di kaki lima dia tu ramai jugak orang jual tudung, cenderahati dan macam-macam lagi.. tudung naelofar bersepah la orang jual di jalanan itu.. 

lepas makan kami balik hotel.. mandi dan rehat jap.. lepas tu keluar lagi untuk shopping sebelum balik esok pagi.. 

kami kelua jalan-jalan di malay street.. ada masuk kedai si sekitar malay street tuh... 
tudung naelofar kat sini harga dalam rm18 dan ke atas.. ikut design la.. 
saya beli tudung naelofar dekat kaki lima jek.. ada orang jual di kaki lima.. 
ramai orang berebut-rebut beli dengan dia.. sebab harganya murah yaamat.. rm16 je awak.. 
kalau yang kosong tak de hiasan apa2 rm13 je.. hah apa lagi hangkut la... 
tapi malangnya masa ni duit dah dah tak jenoh... jadinya beli setakat mana boleh je..


ini tudung naelofar yang saya beli dengan harga rm16 sahaja.. hahaha

lepas habis shopping kami berjalan balik ke hotel.. smpai hotel dah dekat pukul 10.. 
tanya dekat receptionist ada orang tinggal barang untuk kami tak... 
sebab kot yang ditempah tu janji siap pukul 10 dan dia akan hantar ke hotel terus.. dan receptionist tu cakap tak de.. saya dok fikir kena tipu dah kami.. 
abah mursyid buat2 rilek je.. dia kata ala belum pukul 10 lagi.. 
walaupun masa tu lagi 5 minit pukul 10... haha .. betul la jugak belum pukul 10 lagi.. 
positip positip

jadi kami naik bilik dan rehat dan siap-siap kemas barang.. 
tengah kemas- kemas barang, receptionist call suruh ambik barang di bawah.. haa legaaaaaa.. 
siap jugak kot yang kami tempah tu...

abah mursyid terus bergegas pegi ambik bawak ke bilik dan terus cuba.. memang puas hati.. 
jahitan dia kemas.. seluar slack pon semua kemas dan sedap pakai.. 
jadi sape2 yang tempah kot silalah ke Ben tanh Market dan pegi ke kedai ini.. 

cari kedai ni ye kalau nak buat kot.. memang puas hati.. murah sangat..

jadinya malam tu boleh tidur sambil tersenyum lah.. semua yang dihajati dapat.. 

pagi esoknya, lepas breakfast, driver bawak kami meronda bandar ho chi minh.. 
lepas tu terus ke airport 

orang vietnam memang suka mengopi macam ni di tepi2 jalan.. rilek2 je..


dah smpai airport dan dah masuk untuk terbang balik ke tanahairku


dah selamat sampai klia.. pegi satu troley balik 2 troli penoh.. hahahha








Saturday, January 9, 2016

Trip ke Ho Chi Minh City part 2

Assalamualaikumm..

sambungan part 1 .. okeh hari kedua kami plan nak pegi ke Mekong.. masa belajar geografi sek menengah dulu dok dengaq cikgu sebut mekong delta tapi tak leh bayang mcmana rupa delta mekong tu.. sabit tu la geografi tak berapa nak cemerlang.. hahha... selepas 20 tahun belajar pasai mekong delta baru la dapat jejak kaki.. kalau tak dah cemerlang dh dulu..kekekeke..

sebelum bertolak ke Mekong, kami breakfast dulu di Kampung Pandan restoran... restoran halal ye.. terletak betul-betul depan hotel kami duduk tuh.. masuk je restoran tuh nampak la mamak dok tebaq roti canai baik punya.. tekak orang malaysia ni pon mula terkinja-kinja nak telan roti canai.. 
so order la.. disebabkan agen dah order breakfast, 
kalau nak tambah menu lain kena bayar sendiri... 

jadinya bayar la roti canai rm7 dan teh tarik rm6.. oleh itu roti canai nan sebijik dikongsi empat la... hahaha.. rugi mamp la nak order 4 keping roti canai.. baik sabaq 3 hari, 
nanti balik melesia terchenta kita melantak roti canai puas2..


sebelum kami bergerak ke mekong, driver bawak kami ke kilang baju dulu.. 
wahhh ini yang ditunggu-tunggu weh.. 


kat kilang tu memang dipenuhi dengan warga malaysia lah.. haha.. 
harga yang diorang letak pun memang dalam rm ye.. harga kain baju kat kilang ni memang murah.. tapi disebabkan kami belum lagi survey tempat lain, saya tak berani nak membeli banyak2.. 
takut nanti ada tempat yang lebih murah.. 
so lain kali sebelum awak bershopping di vietnam ni, baiklah kiranya google dulu untuk pastikan harga standard bagi setiap barang yang nak dibeli.. 
ade je blog2 yang share harga barang yang diorang beli.. 

kat sini saya beli kain pasang untuk saya , abah mursyid dan mursyid sorang 2 pasang.. 
settle baju raya dan raya haji sekali.. 
kain pasang yang saya beli tu, pekerja kat sini cakap belum ada jual di mana-mana lagi sebab itu latest design.. saya ni macam ehmm betul ke dia cakap ni.. 
tapi beli jugak la sebab lawa kainnya... tudung naelofar kat sini murah je uolls... dalam rm20 je kau... memang siap ada tag dan plastik naelofar lagik.. telekung lycra yang ada sulam tu kat sini jual rm35.. kat parit buntar pon jual rm40.. beza lima hengget jekk.. baik beli kat parit buntaq je.. ... hahaha..
kain lace pun murah kat sini.. 
kat sini pun boleh jugak kalau nak tempah baju yang akan siap dalam masa sehari .. 
abah mursyid dok cadang nak tempah kot, 
tapi abah mursyid ni cerewet sikit kalau bab nak tempah baju ni, 
dia tengok contoh2 kot yang siap jahit kat situ macam kurang kemas, 
so dia kata cari tempat lain lah.. 

habih shopping kat sini kami terus gerak ke mekong..


sepanjang perjalanan ke Mekong tu , anda akan menikmati pemandangan sawah padi yang menghijau.. dann yang uniknya di sini, di tengah sawah padi ni kebanyakan ada kubur.. 
berdasarkan cerita tourist guide,
kalau tuan tanah meninggal, akan ditanam di atas tanahnya sendiri sebagai penjaga.. haha... 
dan lagi satu kiranya orang yang meninggal tu masih berada dekat dengan ahli keluarga dia la..
ada berani nak g membajak sawah sorang2 ?? hahahaha...

tourist guide tu pun ada bagitau yang barang-barang di Mekong ni jauh lebih murah berbanding di Ho Chi Minh .. tapi berdasarkan survey yang tak sudah-sudah dari saya... 
harganya lebih kurang je.. cuma di mekong ni dia memang letak harga murah siap2.. 
so buleh kurang sikit je.. 
tapi di Ho Chi Minh dia letak harga tinggi..pandai -pandai komer la mintak kurang.. 
kalau tak pandai mintak kurang jadi mahal la.. 
kalau pandai mintak kurang, harga lebih kurang sama je dengan Mekong..







itulah tourist guide kami yang berdedikasi.. lulusan degree uolss .. bukan calang-calang tourist guide pon..haha.. ini dalam bot ye..


anak teghona mintak topi ni.. suka pulak dia topi orang vietnam nih..








lepas tu, dia akan hidangkan air teh dengan madu.. ada pelayan akan bagi penerangan.. 
cakap melayu belit-belit.. hahaha.. lain maciam bunyi cakap melayu dia.. 
tapi sekurang-kurangnya dia berusaha sedaya upaya nak cakap melayu.. hahaha.. 
lepas bagi penerangan, dia akan jual peroduk dia yang semuanya berasaskan madu lebah la.. 
oleh kerana kesian dia terbelit lidah nak cakap melayu, kami pon beli la madu lebah jugak.. hahaha



lepas tu kami pegi ke tempat proses coconut candy.. boleh ambik yang depa dok buat tu rasa...
 kalau nak rasa banyak kena beli la ye.. 


di sini jugak ada gerai-gerai jual cenderamata.. kat sini saya beli beg je kot.. 
lepas pujuk rayu dapat murah baru beli.. haha
kat sini guna duit rm pon boleh.. 


ada jual buah-buah jugak kat sini


lepas tu kami singgah sini.. dia jamu buah-buahan free je. .. smbil kita makan buah ada orang yang nyanyi dekat meja kita tuh.. dah makan buah free kann.. siap dengan alunan suara lemak merdu wanita vietnam, jadinya kena la bagi tips sikit ye... 




amad mursyid pon join sekali menyanyi..seronok sungguh dia..



lepas tu kami pegi naik sampan pulak...tourist guide pesan bagi tips jugak ye dekat orang yang dok mengayuh sampan.. sebab kebanyakannya orang susah.. 
kerja mengayuh sampan tu gaji kecik sangat katanya..



abah mursyid naik sampan yang belakang tu dengan tourist guide.. 
sebab satu sampan tak leh ramai2..kang tenggelam sampan jenuh berenang pulok..



mak mertua chek pon dok selfie kat belakang tuh,, hehe


sampan ni akan bawak kita balik ke bot yang kita naik masa datang tadi.. memang bot tu tunggu siap2 kat situ.. 



amad mursyid seronok naik sampan..


nampak tuh bot dah menunggu di situ.. jadi kita akan terus naik bot pulak.. dia bawak ke restoran halal mekong untuk makan tengahari.. 



lepas makan naik bot dan kembali ke seberang.. dekat jeti tu ade jugak tempat nak shopping.. disebabkan tourist guide tu bgtau di mekong ni lebih murah , 
kami pun shopping la jugak sikit2 kat sini.. kang takut balik ke bandar mahal pulak kannn..


satu lagi kebanyakan kedai-kedai makan di vietnam ni dia ada meja kecik dengan kerusi santai macam tu.. dan ada kedai siap ada buai banyak-banyak.. comel je tengok...

lepas balik dari mekong, kami terus pegi makan malam.. lepas tu free aktiviti.. 
jadinya lepas makan kami terus pegi pasar malam lagi.. 
dekat pasar malam ni harga barang yang diorang letak agak tinggi ye.. 
pastu kalau awak dah banyak2 tanya tapi tak beli memang diorang marah..  
saya nak beli beg kipling... saya tanya harga.. dia letak harga rm150.. hahaha melampaui batas.. 
bila mintak kurang, dia bagi kurang sampai rm70.. nasib baik saya tak beli.. 
sebab harga rm70 tu adalah sangat mahal.. 
standard harga beg kipling tu dalam rm30 atau 150 dong je tau.. 
so dekat pasar malam tu saya cuma beli topeng mulut  dan hidung yang kiut miut tu je.. 
lepas tu balik hotel dan tido..













Saturday, January 2, 2016

trip ke Ho Chi Minh City

Assalamualaikum...

selepas hampir 6 bulan balik dari ho chi minh baru nak update..
haha super duper tak dan sejak pindah balik ke semenanjung ni..
sekolah pulak jauh sikit dari rumah..
tak macam dok bintulu dulu, sekolah dengan rumah 5 menet jek wak..
 sekarang 30 minit jauh la jugak bagi orang yang selalunya p kerja lima minit ja da sampai..
jadinya lani balik sekolah ja kira nak melingkaq ja.. hahaha...
nak share pasal trip p ho chi minh bulan 12 tahun lepas pon dah ingat-ingat lupa dah ni..
kena ambik kismis minda 20 kotak baru boleh ingat balik ni..kekekeke...

bulan 12 tahun 2015 yakni hujung tahun lepas kami sekeluarga bersama mak n bapak mertua sayaa terbang ke ho chi minh city.. rasanya kami beli tiket murah tu dalam bulan januari 2015..
haaa setahun kau tunggu nak pegi ho chi minh pon.. 

mula-mula plan nak pegi sendiri-sendiri je.. booking hotel via agoda,
pastu pandai2 la cari driver untuk bawak kami jalan-jalan..
tapi memandangkan ada terdengar beberapa cerita kurang enak, dan demi keselamatan bersama..tambahan pulak kami bawak mak n bapak mertua sekali kann..
so kena ada perancangan yang lebih teraatur la kan..
so kami pilih zahafiz travel untuk uruskan segala keperluan hotel, makan dan driver sepanjang kami disana.. tapi kalau kita uruskan sendiri semua tu jauh lebih murah sebenarnya.. 



sebelum check in kita bergamba dulu ye.. masa p beg sikit je la.. kami 3 beranak beg satu je weh.. 


dah check ini dan masuk dalam.. masa kena scan passport kat imegresen neves weh.. 
takot tak lepas pasai ptptn..kakakak.. walau pun akak bayo loan ptptn dik tiap2 bulan.. 
potong gaji lagih...
masa scan kali pertama tak lepas.. macam ada masalah.. masuk pintu lain baru lepas.. 
mana akak tak neves dik.. takkan kena tinggal kot dan kena buat lambaian syahdu jek kot dekat abah mursyid dan mursyid dari seberang pintu imegresen....ooo tidakkk



dah lepas imigresen.. nampak muka legaaaaa.. senyium lebaq mokcik..


dah nak masuk kapai.. legaaa.. mursyid kata dah lama kite tak naik aeroplane mama.. 
yela kita dah tak duduk bintulu anak ooo.. kalau dok bintulu keja naik aeroplane je la kita.. 
kini tidak lagi.. setahun sekali je kot naik aeroplane lepas ni.. 

saya rasa dalam flight tu penuh dengan rakyat malaysia dengan niat yang satu nak p mengabihkan duit di ho chi minh.. hahaa.. cemana bulehh sama niat dengan ai nihhh..ish ish ish

sampai dekat Tan son Nhat Airport, kena beratur jugak dekat imigresen.. 
pasal pelancong malaysia yang ramai itulah..
lepas keluar tu, terus cari driver yang zahafiz dah sediakan.. cari-cari tanda nama ahmad khushairy.. tak jumpa.. kami dah mula risau.. tetiba kelihatan nama itu di celah-celah orang yang menunggu tuh.. haaa legaa.. terus pegi kat dia.. masukkan beg dalam jip dan dia terus bawak kami ke hotel.. 

tourist guide kami tu pandai cakap melayu sikit-sikit.. jadi senang lah nak bersembang dengan dia.. 


diorang dah bookkan kelly hotel untuk kami.. kelly hotel ni ok la.. bilik pun ok.. 
dekat jugak dengan ben than market.. jalan kaki dalam 5 minit sampai..
tapi kalau kau jenis jalan setapak demi setapak penuh sopan santun mungkin ambik masa lama sikit la.. kekeke.. saya langkah laju-laju pasai dok nampak tempat shopping di hadapan..


lepas check ini, driver bawak kami ronda-ronda bandar ho chi minh dulu.. 
jadinya bergambar dulu la depan hotel sebelum g ronda-ronda.

disebabkan trip ni berlaku lebih 6 bulan yang lalu, saya pun tak berapa ingat dah nama-nama tempat yang dia bebelkan masa dia bawak kami jenjalan tuh.. 
banyak dia bercerita pasal bangunan-bangunan di sekitar bandar ho chi minh tuh.. 
tapi semuanya kian pudar di ingatanku.. hahaha









yang ni dalam pejabat pos besar bandar ho chi minh

ni pun dalam pejabat pos jugak.. walaupun ianya hanya sebuah pejabat pos, 
bangunan ni banyak sejarah dan memang jadi tumpuan pelancong.. 
nampak tu orang ramai macam kat shopping complex gayanya.. hahall padahal pejabat pos je kot..tapi memang ada kedai-kedai jual cenderamata jugak di kiri kanan pejabat pos ni..

ini di depan pejabat pos 

habih melawat pejabat pos dan ronda-ronda sekitar bandar Ho chi minh, driver bawak kami ke tempat shopping cenderamata.. memandangkan hari ni baru sampai, kami tak berani nak beli lagi.. 
sebab nak servey dulu kononyahhhh.. jadinya bergambar je la dulu ye,,

semua gambar selfie kakak dan abang haruslah bersaiz kecil untuk impak lebih kecil memandangkan pipi yang kian cembong dan lapisan dagu yang kian menebal.. hahhaha

nampak macam berminat je bang.. tapi tak beli pown....





jamu mata je la ye.. 


lepas jamu mata di kedai cenderahati, kami dibawa ke restoran kampung melayu untuk makan.. restoran ni terletak di malay street, 
memang kawasan ni penuh dengan restoran makanan halal.. jadinya jangan risau lah ye.. 
dan kawasan ni memang penuh dengan orang malaysia.. 
dah rasa macam dok jenjalan kat jalan TAR jek.. hehehe


 yang bestnya kalau kita ikut travel agent ni, masuk kedai makan je, makanan dah ready atas meja, tunggu piranha-piranha berwajah manusia ni nak ngap jek..hahaha..
so tak payah la kita nak order dan tunggu lagi.. 
lagi satu makanan halal disini harganya agak mahal ye.. 
roti canai sekeping rm7 ye tuan-tuan dan puan-puan.. 
jangan kau berani-berani nak order roti canai double disini.. hahaha.. 


lepas makan malam, aktiviti bebas.. tourist guide tanya nak dia hantar ke hotel atau nak jalan-jalan di sekitar kawasan tu, jadinya kami cakap nak jalan-jalan situ dan pegi pasar malam dekat ben than market. lepas makan terus la kami jenjalan pulak.. 


pekena ayaq nyok dulu hilangkan penat lelah berjalan.. disebabkan hari ni hari pertama kami memang tak shopping apa pun lagi... 
nak servey lagi.. jangan kau servey sampai ke balik udahle.. hahahaha tak beli ape servey ajeee... last2 tahun depan pulak datang beli... kakaka.. 
jangan begitu ye..

lepas habis jenjalan dan survey kami balik hotel dan tidoo.. esok nak jenjalan ke mekong pulak..